#POPRONDE16: 45ACIDBABIES: Een band met twee gezichten

"Eigenlijk veranderen we op een podium in vier rellende pubers die het klaslokaal overnemen."

Tekst: Vincent Meininger | Foto's: Oscar Anjewierden ,

Met hun vies harde electropunk wist 45ACIDBABIES het dit jaar tot het voorprogramma van John Coffey en de finale van de Grote Prijs van Nederland te schoppen. Deze tweedejaarsstudenten van de Herman Brood Academie staan tijdens Popronde 2016 voor het eerst in Neushoorn in Leeuwarden. Vincent Meininger interviewde drummer Giorgio Paquay ter kennismaking.

Waar staat de naam 45ACIDBABIES voor?
"Dat is een veelgestelde vraag. Ik zeg vaak dat de 45 voor een voetbalhelft staat, maar dat is geouwehoer. Eigenlijk is het gewoon een willekeurig getal. ACIDBABIES is een samenstelling van iets liefs met iets gevaarlijks. We zien er misschien zacht uit, maar we bijten wel."

Omschrijf jullie eens in een paar woorden.
"Rellende, ongein makende kleuters die wel degelijk verstand hebben van muziek."

Wie zijn jullie voorbeelden?
"Ik vind vergelijkingen met andere bands eigenlijk altijd kut. Die Antwoord en The Kills zijn wel een dingetje voor ons. Verder is Sven Kramer van grote invloed op onze muziek."


De Herman Brood Academie heeft de afgelopen jaren veel goeie bands afgeleverd, denk aan Birth of Joy, Mister and Mississippi, The Brahms. Afgelopen Noorderslag leek de helft wel van de HBA afkomstig. Is dat een voordeel of juist een nadeel?
"Het voelt toch een beetje als een grote familie. Je komt elkaar tegen in het circuit en volgt elkaar daardoor. Als je even vastloopt in de studio kun je elkaar om raad vragen, en verder gaan we natuurlijk helemaal ons eigen gang. We willen niet bekendstaan als het nieuwe of zoveelste schoolbandje van de HBA."

Vorig jaar wonnen jullie de publieksprijs tijdens de Grote Prijs van Nederland, maar jullie leken niet bijzonder enthousiast. Toch balen dat jullie de juryprijs niet hadden gewonnen?
"Muziek is geen wedstrijd en we deden eigenlijk mee omdat we meer wilden spelen. Vrijwel alle winnaars van de Grote Prijs van Nederland die later zijn doorgebroken, komen uit de categorie hiphop en singer-songwriter, bijvoorbeeld Typhoon, Brainpower, Lucky Fonz III en Roosbeef. De winnaars in de categorie bands hoor je naderhand niets meer van. Eigenlijk ben ik dus wel blij dat we de finale niet hebben gewonnen."

Wat hebben jullie van die duizend euro prijzengeld gekocht dan?
"Bitterballen en heel veel confetti."


Hoe gingen de eerste optredens van de Popronde?
"Ja, geweldig. De eerste twee optredens waren even inkomen en aftasten. Daarna ben je zo lekker op elkaar ingespeeld, dat je wat meer gaat experimenteren op het podium. Onze gitarist Marnix staat rondspringend te improviseren, Daniel mag graag op mijn bassdrum staan te bassen en trekt zijn broek ook nog weleens naar beneden. Sophia is brutaal en recht voor haar raap. Ze kijkt tijdens het zingen mensen recht in de ogen en als het haar niet bevalt spreekt ze het publiek vermanend toe als een schooljuf, want er moet gedanst worden. Eigenlijk veranderen we op een podium in vier rellende pubers die het klaslokaal overnemen."

Wanneer is jullie optreden in Leeuwarden geslaagd?
"Het publiek moet losgaan en de vibe op het podium moet er zijn. Of het technisch perfect is, vind ik van minder belang. We hebben ook weleens van die optredens gehad dat het publiek vrij weinig bewoog. 'Slecht optreden', dachten wij dan. Maar vervolgens lezen we louter positieve reacties op social media. Voor ons is het soms ook een verrassing. Elke show is een ander feestje. Uiteraard kijken we uit naar de oranjekoek en berenburg."


Na een concert in Paradiso – HBA On Tour – hebben jullie even overwogen om te stoppen, omdat het doel was bereikt. Wat zijn jullie toekomstplannen? Kijken jullie ver vooruit?
"Jazeker. Wij vinden het belangrijk om iets te hebben waar we naartoe kunnen werken. We teren eigenlijk al een jaar op drie demo’s die we in het eerste jaar van de HBA hebben opgenomen. Daarom zijn we hard bezig met een EP die echt kneiterhard gaat worden. Rond januari wordt de single uitgebracht en ergens in het voorjaar komt de EP uit. Mensen verwachten nu wel wat van ons natuurlijk."

Eenentwintig verschillende acts spelen op elf verschillende locaties in de stad tijdens de Popronde Leeuwarden op vrijdag 28 oktober. 45ACIDBABIES is om 00:30 uur te zien in in Neushoorn. Entree is gratis.