#CR16: De Staat laat zien wat een miljoen precies waard is #CR16: De Staat laat zien wat een miljoen precies waard is

Weergoden maken stormachtige taferelen op Witch Doctor

, Tekst: Chiel Schilder | Foto's: Froukje Venema

#CR16: De Staat laat zien wat een miljoen precies waard is

Weergoden maken stormachtige taferelen op Witch Doctor

Tekst: Chiel Schilder | Foto's: Froukje Venema ,

Zijn ze dan geen 100 miljoen waard? Na de bekendmaking vorige maand dat De Staat per jaar ongeveer een miljoen euro aan subsidie van het Fonds Podiumkunsten gaat ontvangen, is er veel ophef rond de Nijmeegse rockband. Is dat niet een beetje veel voor een enkele act? Wat moet je in vredesnaam met zoveel geld? Als je ze dit jaar eenmaal gezien hebt, begrijp je misschien beter waarom zij zoveel poen waard zijn. De Staat is gewoon ontiegelijk goed, en moet de wereld veroveren. Daar mag dus best wat geld tegenover staan.

Ze stonden niet eens als headliner op deze vrijdagavond CityRock, maar gevoelsmatig voor velen misschien wel. Onder luid gejuich geeft het publiek De Staat ‘voor een miljoen' applaus. Op CityRock heerst geen wrok over dat bedrag; men is het al weer vergeten zodra de eerste synths en bassfills uit de speakers knallen. Aan het begin van hun show zetten ze een relaxte sfeer neer met nummers als Peptalk en Make The Call, Leave It All. Kenmerkend voor De Staat zijn de steeds terugkerende basspedals, zoals je goed kunt horen in het nummer Get It Together: de baslijnen blijven hetzelfde, en wisselen niet mee met de akkoorden. De combinatie met snerpende, kinderlijk eenvoudige toetsen- en gitaarlijntjes maakt de muziek zo aanstekelijk om op te dansen.

Wat maakt De Staat dan nog meer zo goed? Nou, ieder bandlid is een karikatuur van zichzelf. Geef de bazige gitarist Vedran Mircetic bijvoorbeeld een eigen podium, of zet je bassist Jop van Summeren in een maatpak en je toetsenist Rocco Hueting in een aussie; de stijlfiguren komen op het podium tot uiting. Ze zijn gewoon allemaal echt zo, en dat maakt De Staat des te meer uniek.

Leadzanger Torre Florim heeft een attitude waar menig politicus nog een puntje aan kan zuigen. Als een geboren leider danst hij soepel over het podium en geeft hij zijn bevelen. Te beginnen bij Help Yourself waarbij de homevideo aangaat. Florim sjanst met de camera en zijn publiek. Het hoogtepunt van deze opgevoerde cultstatus, is natuurlijk Witch Doctorwaar een menselijke tornado om hem heen wordt gecreëerd. Inmiddels hebben de Nijmegenaren dit fenomeen al honderden keren opgeroepen bij de weergoden, maar ook nu gaat Torre er weer voor. Ook al regent het boven het Rengerspark, Witch Doctor moet gewoon, hij moet gewoon.

Iedereen weet wat hij moet doen: “WITCH DOCTOOOOR!” Met vallen en opstaan vliegen de mensen als ongeleide projectielen over het hobbelige terrein. Deze nieuwe vorm van moshen is goedaardig en bewijst wat een hit nog meer met zich mee kan brengen. De Staat is een eigen cult, en op deze schaal hebben we dat nog niet in Nederland. Zij zijn die miljoen dubbel en dwars waard.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland