A balladeer: ontpopt zich naast muzikant als grapjas

Rustige, maar sympathieke sfeer overheerst in huize Neushoorn

Tekst: Joyce de Bree ,

In het nieuwe poppaleis Neushoorn geldt vanavond: gratis entree. Op het programma staat een verhalende singer-songwriteravond, waarbij men lekker kan wegdromen bij voorprogramma Daan van Beijeren en hoofdact a balladeer. Deze laatste staat bekend om het nummer Swim with Sam. Mr. a balladeer heeft een tijd huiskamerconcerten gegeven en gaat nu alleen op pad om zijn verhalende liedjes te laten horen.

Daar staat Daan van Beijeren dan met zijn band: de misschien wat zenuwachtige muzikanten staren naar het publiek dat binnenstroomt. Als ze beginnen te spelen is de hele zaal vol. Muzikaal zijn ze zeker. Daan heeft een erg warme, maar toch rauwe stem. Een paar kleine - bijna niet opvallende - foutjes in zijn gitaarspel zijn hem al snel vergeven. Overigens is de samenzang tussen pianist en zanger prachtig getimed, goed op toon en het samenspel is prachtig tussen alle bandleden.
 
Na de eerste twee nummers die de band achter elkaar door heeft gespeeld, verwelkomt hij het publiek bij de releaseshow van de EP Stolen Piece. Daan vertelt ook nog even over de planten voor het plantenweeshuis van Neushoorn die ze hebben meegenomen. Vervolgens sluiten Daan van Beijeren en zijn band het optreden af met het nummer Words. Daan van Beijeren is zeker een muzikant om in de gaten te houden. 
 


Het lijkt alsof nog niet iedereen binnen is, bij het voorprogramma zat de zaal immers vol. Toch begint a balladeer - Marinus de Goederen - heel klein en zonder versterkers te spelen. Na een periode van intieme huiskamerconcerten, gaat Mr. a balladeer weer op clubtour en speelt hij solo om zijn verhalende liedjes te laten horen. 

Hij vertelt dat hij als singer-songwriter over gevoelige liedjes schrijft. Zo heeft hij er één over Christopher Reeve - Superman - die een ongeluk heeft gehad, waarbij hij verlamd is geraakt aan zijn benen. Het heet dan ook heel toepasselijk Superman Can’t Move His Legs

Als meneer De Goederen de eerste tonen op de piano speelt, valt de monitor uit. Hij kijkt wat geïrriteerd naar de geluidsmannen, want eerst staat de monitor de zacht en vervolgens weer te hard. Het publiek vindt het wel vermakelijk. Uiteindelijk gaat Mr. a balladeer gewoon verder met spelen. Wat opmerkelijk is aan zijn stem is dat hij een zachte klank heeft maar toch een rauw randje. Dit in combinatie met zijn gitaar- en pianospel, maakt het bijzonder. 
 

Blijkbaar vindt hij het gezellig, want tussen de liedjes door maakt hij graag een praatje met het publiek. Zo wordt er verteld dat er een nieuw album komt. Waarschijnlijk wel pas in 2038 - grapt hij - omdat je als artiest lang moet wachten totdat je deze kan uitbrengen. Later in zijn show zegt songwriter Marinus dat het waarschijnlijk rond februari of maart op de markt komt. 
 
Na nog een paar nummers gespeeld te hebben, vertelt hij dat hij vijf feitjes over Neushoorn heeft bedacht in de kleedkamer. De eerste is dat de mensen in Neushoorn erg beleefd zijn, hij wordt de hele tijd met u aangesproken. 
Vervolgens speelt hij het bekende nummer Swim With Sam. Hierop volgen de volgende feitjes: In Neushoorn is er sprake van een participatiesamenleving, want je moet zelf de vuilnisbakken voor je auto weghalen. Er spelen voorlopig geen vrouwelijke artiesten - of toch wel - en de kleedkamers lijken op de Wallen, omdat er geen gordijnen voor hangen. Ook is er een kleine lekkage in de grote zaal, daar hangen ook briefjes met “nat” erop, maar op die plekken is het droog. Deze feitjes vallen erg in de smaak bij het publiek en zelf lacht hij er stiekem ook om.

Na bijna alleen maar vrolijke, sympathieke liedjes is het tijd voor Never Neverland. De toon van dit nummer is mysterieuzer en donkerder en in deze set van lieve liedjes valt het op. Er wordt gebruik gemaakt van effecten en Marinus gaat helemaal in het nummer op. 

Bij Trustful vraagt hij of het publiek het koor wil zijn en “Do it for love” wil zingen. Aarzelend zingen de toeschouwers mee, maar Marinus motiveert ze door te zeggen dat hij er in zijn eentje voor staat. Ook al staat hij er in zijn eentje voor, hij is een entertainer, een goede muzikant en een grapjas ineen. 
 
Waar: Neushoorn, Leeuwarden
Wanneer: woensdag 28 oktober 2015

Opkomst: Goed