Anthrax haalt de hoge tonen nog goed genoeg

Publiek enthousiast voor zowel voorprogramma als hoofdact

Tekst: Joyce de Bree | Foto's: Froukje Venema ,

Het is metalavond in Drachten en in poppodium Iduna kleurt het langzaam zwart. Er staan twee thrash metalbands op het programma, het Nederlandse Distillator en de Amerikaanse hoofdact Anthrax. Zij behoren tot de Big Four samen met Metallica, Slayer en Megadeth. Het is hun eerste show van de Europese tour. Ook Distillator is geen onbekende in de metal-scene. Met deze namen in dit poppodium is het geen wonder dat het helemaal is uitverkocht.

Als eerste op het programma van de avond staat de Nederlandse thrash metal band Distillator. De drie mannen komen erg enthousiast op het podium en Suicidal klinkt door de zaal. Ze hebben goed en veel interactie met elkaar, maar ook met het publiek. Één van hun bekendste nummers Guerilla Insurgency volgt en de Distillator-fans beginnen al aardig mee te schreeuwen. Af en toe wordt er een praatje tussendoor gemaakt en ook ontstaat er al snel een moshpit door een paar echte fanatiekelingen. Tussen de nummers door - waaronder het nieuwe Shiver In Fear - wordt de naam van drummer Marco vaak genoemd door de echte fans. Nadat zanger Laurens een paar keer ''Slayer'' schreeuwt en het publiek dit hard toeschreeuwt speelt de band Black Magic van Slayer, er wordt enthousiast gereageerd. Na deze uitstekende cover sluiten de mannen af en groeten vriendelijk naar het publiek.

Inmiddels is het na het voorprogramma al behoorlijk druk aan het worden in Iduna. Dit was ook wel te verwachten met de grote naam Anthrax op het programma. Het is alweer 12 jaar geleden dat ze in Friesland waren, de laatste keer was op Wâldrock 2003. De bandleden zijn behoorlijk veranderd door de jaren één sinds het ontstaan van de band in 1981, de enige die er nog bij zit is gitarist Scott Ian. Hun optreden in Iduna is de eerste show van hun tour door Europa. Bij het horen van de eerste tonen van A.I.R. beginnen alle metalheads te juichen en te joelen en er wordt meteen volop geheadbangd. Zanger Joey Belladonna maakt (misschien wat angstaanjagend) veel oogcontact met mensen uit het publiek en bijna constant maakt hij het metal gebaar, waarop het publiek volgt. Met zijn zwarte lange lokken is hij nog erg beweeglijk, hij springt heen en weer over het podium. De hoge tonen haalt meneer Belladonna nog net, maar nog wel goed genoeg.

Er worden nummers gespeeld als Madhouse, I am the Law, Got The Time en Caught in A Mosh waarbij er bier in de lucht wordt gegooid en af en toe is er iemand aan het stagediven. Het valt wel op dat de mannen iets langzamer spelen dan op de albums maar ze worden dan ook een dagje ouder. Drummer Charlie Benante houdt het ritme erg strak. Het is hun eerste keer in Drachten, vertelt gitarist Scott Ian. Hij vindt het Roemeens klinken en spreekt de plaatsnaam op een wat vreemde manier uit, er klinkt gelach vanuit het publiek. Er wordt verteld over het nieuwe nummer Evil Twin, deze is afkomstig van een album dat in 2016 zal verschijnen. Bij het nummer Antisocial klinkt hard door de zaal - hoe kan het ook anders - “ANTI…SOCIAL!” Hierna volgt er een korte break waarbij de Anthrax-fans hoopvol afwachten op nog een afsluiting. Deze volgt dan ook. Anthrax eindigt met de nummers Indians en Among the Living. Nadat deze laatste is geëindigt, maken de mannen van Anthrax een diepe buiging waarop luid applaus volgt vanuit de zaal. Gitarist Ian haalt nog even diep adem en eindigt met: “We fucking love you!”

---

Gezien: AnthraxDistillator
Waar: Poppodium Iduna, Drachten.
Wanneer: 24 oktober, 2015
Opkomst: Uitverkocht