3VOOR12/Friesland tipt: week 43

Eén van de grote vier, het eerste festival in Neushoorn en ontspannen bij luisterliedjes

Joyce de Bree ,

Er is veel te doen in Friesland op muzikaal gebied. Waar moet je heen, wat wil je zien? Vind jij het moeilijk om een keuze te maken? Zie jij door de bomen het bos niet meer? 3VOOR12/Friesland biedt uitkomst. Wekelijks zetten onze medewerkers hun concerttips op een rijtje. Wat is interessant en wat moet je deze week eigenlijk écht gaan zien? Deze week de tips van verslaggeefster Joyce de Bree.

Anthrax + Distillator
(zaterdag 24 oktober, 19:30, Poppodium Iduna, Drachten)
Als je deze week zin hebt in een lekker potje headbangen, dan moet je in Drachten zijn. De trash metalband Anthrax - of The Hardest Ever, zoals op hun Twitterpagina staat - geeft een exclusieve show in Poppodium Iduna. Het is alweer 12 jaar geleden dat deze mannen in Friesland waren, de laatste keer was op Wâldrock 2003. Anthrax is gevormd in 1981 in New York en is samen met Metallica, Slayer en Megadeth één van The Big Four. In 2010 en 2011 tourt Anthrax met al deze bands over de wereld. De bandleden zijn vaak veranderd door de jaren heen, de enige die er bij zit vanaf 1981 is gitarist Scott Ian. Verder staat Anthrax bekend om zijn humor in de liedjes en het imago, zo komen ze wel eens in kleurige bermudashorts voor de dag. In het voorprogramma staat de Nederlandse trash metalband Distillator.

(Zaterdag 24 oktober, 14:00, Neushoorn, Leeuwarden)
Na twee succesvolle edities van Into The Void, staat er 24 oktober een derde op de planning in het nieuwe popcentrum van Leeuwarden, Neushoorn. Dit is niet alleen de derde editie, maar er komt ook een extra - derde - stage. Verschillende genres komen tezamen op deze dag. Op Into The Void spelen vijftien bands uit negen landen waaronder Mono, The Ocean, Ufomammut en headliner Sólstafir, deze IJslandse band heeft vorig jaar op Into The Grave nog groot succes gehad in Leeuwarden.

Tickets zijn 20 euro in de voorverkoop en 25 euro aan de deur. Mocht je alleen even de sfeer willen proeven en een kijkje nemen in Neushoorn? Dan kun je ook een biertje gaan drinken in Neushoorn Café. Daar spelen in de avond (gratis) het Koreaanse post-rockers Jambinai en de Nederlandse sludge/stoner band OBESE.
 
(woensdag 28 oktober, 20:00, Neushoorn, Leeuwarden)
Voor de wat dromerige en rustigere muziek, ga je op 28 oktober naar Neushoorn. Hier speelt A Balladeer, een Nederlandse band gevormd rond de singer-songwriter Marinus de Goederen. Deze band heeft in het voorprogramma gestaan van bijvoorbeeld Saybia en Keane en won in 2002 de 3FM BuZz award. Misschien ken je ze van het nummer Swim With Sam.
Na een periode van intieme huiskamerconcerten, gaat meneer A Balladeer weer op clubtour en speelt solo om zijn verhalende liedjes te laten horen. In het voorprogramma staat Daan van Beijeren, die tevens luisterliedjes laat horen. De entree van het concert is gratis! Dus wederom een mooie gelegenheid om Neushoorn binnen te wandelen.