3VOOR12/Friesland tipt: week 42

Legendarische punk, gemaskerd swingen en...de opening van Neushoorn!

Redactie ,

Er is veel te doen in Friesland op muzikaal gebied. Waar moet je heen, wat wil je zien? Vind jij het moeilijk om een keuze te maken? Zie jij door de bomen het bos niet meer? 3VOOR12/Friesland biedt uitkomst. Wekelijks zetten onze medewerkers hun concerttips op een rijtje. Wat is interessant en wat moet je deze week eigenlijk écht gaan zien? Deze week de tips van de redactie.

The Last Resort + The Patrons + Spacejunk
(vrijdag 16 oktober, 20.00 uur, Poppodium Iduna, Drachten)
Iduna trekt de laatste tijd opvallend veel legendarische bands het podium op. Ditmaal is het de beurt aan de punkers van The Last Resort die in de jaren tachtig naam en faam maken in de Britse Oi! beweging. In een relatief korte periode (1980-1982) razen ze al hun frustraties uit het lijf. Ze stoppen vrij abrupt als blijkt dat ze aansprakelijk worden gehouden voor geweldadigheid rondom hun optredens. Na twintig jaar pakken ze de draad weer op, en inmiddels zijn ze wederom weer aan het touren door Europa. Ze spelen voor deze tour hun enige show in Iduna. Of de intensiteit en impact van The Last Resort hetzelfde is als ruim dertig jaar (!) geleden, zal komende vrijdag moeten blijken in Drachten. Als support staan de Friese punkers Spacejunk en het Goudse The Patrons op het programma.

Umeme Afrorave + Baoema + Dramali
(vrijdag 16 oktober, 20.00 uur, Podium Asteriks, Leeuwarden)
Bliksem! Dat is wat Umeme betekent in het Swahili. En dat geeft exact de dynamiek weer van deze Afrikaanse band. Op vrijdagavond is het dansavond in Asteriks en dus is Umeme Afrorave een uiterst gepaste headliner. Komt deze naam ons bekend voor? Uiteraard! Want op Welcome to The Village hebben ze er in de Blessumtent op zaterdagavond al een dampend feest van gemaakt. Dit jaar toert de band door heel Nederland en in Frankrijk vormden ze al eens de support voor Jungle by Night. Het concept is eenvoudig: maskers op en swingen geblazen! Support acts zijn Baoema en Dramali.

Fink
(woensdag 21 oktober, 20.30 uur, Neushoorn, Leeuwarden)
Misschien hebben ze achteraf wel een heel klein vreugde dansje gedaan bij Neushoorn. Want het nadeel van het niet tijdig op kunnen leveren van het pand had wel tot gevolg dat de deuren pas op 21 oktober open kunnen. Laat nu net op die datum Britse singer-songwriter Fink Leeuwarden aan doen. Een mooiere opener had het poppodium zich niet kunnen wensen! Het verhaal van de drieënveertig jarige Fin Greenall is bekend, ooit begonnnen als dj, maar rond 2006 vond hij zichzelf opnieuw uit als singer-songwriter. Toen ook verscheen z’n eerste album als man met gitaar - hoewel de elektronische invloeden hoorbaar blijven - op het fameuze dance label Ninja Tune! Nu, acht jaar en vijf albums verder is Fink een gevestigde naam en een waardige opener van Neushoorn!