3VOOR12/Friesland Tipt: week 41

Een kleurrijk pallet aan muzikale stijlen en snacks in de Friese hoofdstad

Tekst: Theo van der Veer ,

Er is veel te doen in Friesland op muzikaal gebied. Waar moet je heen, wat wil je zien? Vind jij het moeilijk om een keuze te maken? Zie jij door de bomen het bos niet meer? 3VOOR12/Friesland biedt uitkomst. Wekelijks zetten onze medewerkers hun concerttips op een rijtje. Wat is interessant en wat moet je deze week eigenlijk écht gaan zien? Deze week de tips van hoofdredacteur Theo van der Veer.

Taake (support: Dominanz en Orkan)
(zaterdag 10 oktober, 20.00 uur, City Theater Schaaf, Leeuwarden)
Zaterdag 10 oktober belooft in meerdere opzichten een historisch avondje te worden. Op deze avond organiseert Neushoorn haar eerste concert. Zoals bekend niet in het nieuwe poppodium aan het Ruiterskwartier, maar in City Theater Schaaf. Een klein hoera momentje dus voor de organisatie, hoewel die waarschijnlijk met een minstens zo’n wrange smaak in de mond zit dat dit feestje niet thuis plaatsvindt. Toch mogen ze apetrots zijn met het binnenhalen van Taake, een grootmacht in de door Scandinaviërs gedomineerde metal scene! De band komt uit het Noorse kustplaatsje Bergen, een plek waar het 95 procent van het jaar regent. Natuurlijk breekt dat je ooit eens op. Daarom kozen de heren ervoor om heel hard tegen de wind in te gaan schreeuwen. En dat heeft ze tot dusver geen windeieren gelegd. Taake is ruim twintig jaar toonaangevened in de black metal scene en veel Friese metalharten zullen dan ook harder kloppen, nu Taake Leeuwarden aandoet. De eveneens uit Noorwegen afkomstige Dominanz en Orkan doen de support!


Asteriks op locatie: The Gospel Sessions

(zaterdag 10 oktober, 20.00 uur, Lutherse Kerk, Leeuwarden)

Een paar straten verderop gaat het er iets stichtelijker aan toe. Podium Asteriks organiseert weer een concert op locatie: The Gospel Sessions komt weer naar Leeuwarden en waar kun je die beter laten optreden dan in de Lutherse Kerk? Het jongste project van Onno Smit en Paul Willemsen (Lefties Soul Connection en Beans & Fatback) maakte al erg veel indruk op het team van 3VOOR12/Friesland tijdens Welcome to The Village. Dit resulteerde in een hoge klassering in de traditionele top 20, terwijl de schrijver van dienst zangeres Michelle David zo’n beetje uitriep tot de koningin van het festival. De organisatie heeft er bewust voor gekozen om deze band in een kerk neer te zetten. Dat klinkt zeer voorstelbaar en voorspelbaar. Het zou wel eens een magische avond in de Lutherse Kerk kunnen worden!
 


De Snackbar # 3 - VEBO

(zondag 13 oktober, 13.00 uur, de Snackbar, Leeuwarden)
Van september tot december 2015 is er een nieuwe projectruimte in Leeuwarden. In de Snackbar worden kunstenaars en muzikanten aan elkaar gekoppeld. De artiesten gaan samen twee weken aan het werk in de Snackbar. Van maandag 28 september tot en met komende zaterdag, 10 oktober namen Jos Blomsma en Roy Veenstra de Snackbar over (Het derde project alweer in deze serie). Blomsma is vooral bekend van Wildbrug, HuSo. Veenstra maakt tegenwoordig muziek als Idiott Smith en won in 2010 de Kleine Prijs van Friesland met Alpine Pack. Twee getalenteerde muzikanten dus die zondag onder de naam VEBO & Friends het eindresultaat presenteren en naar alle waarschijnlijkheid met zeer bijzonder materiaal op de proppen komen. Wat te denken van ULBE ULBE second son of god (analoge harde noise) en VEBO (plakkerige knopjespop met een vette sound gemaakt in de Snackbar). Natuurlijk met veel snacks!