Zuco 103 laat bijna lege zaal vol voelen

Door de bekende Braziliaanse klanken blijft niemand stilstaan

Tekst: Sannette de Groes | Foto's: Oscar Anjewierden ,

Na een pauze van vier jaar staan ze dan eindelijk weer op de bühne, terug van weggeweest: Zuco 103, of zoals ze in Leeuwarden worden genoemd: "Zuco ien nul treie". Zangeres Lilian Vieira kwam in 1989 naar Nederland waar ze zang studeerde aan het Rotterdams Conservatorium. Tussen 2002 en 2008 boekte de band haar grootste successen en was het een graag geziene gast op de vele festivals die ons land rijk is. Op deze herfstachtige vrijdagavond staan ze in de Blokhuispoort. In het met in het voorprogramma staat Secret Rendezvous, dat momenteel landelijk furore maakt.

De bands staan klaar voor de vanavond, nu het publiek nog. Wanneer Sietske Morsch het podium op komt lopen met haar twee bandleden staan er hoogstens vijftien mensen in de zaal. Nu kan het twee kanten op gaan; gaat Secret Rendezvous lekker spelen of wordt het een veredelde oefensessie? Gelukkig gaan ze er helemaal voor. Alsof de zaal volgepakt is schreeuwt zangeres Sietske met haar indrukwekkende stem de longen uit haar lijf. Een stem die doet denken aan jazz-zangeressen van vroeger zoals Ella Fitzgerald, maar ook aan de meer hedendaagse Joss Stone. Het publiek kan de EP van de band winnen wanneer ze raden welk cover ze spelen. Het nummer van Luther Vandross wordt helaas door niemand geraden. Met behulp van de toetsenist, gitarist en een heleboel samples weet de band een groots geluid neer te zetten, al zou een bigband Sietskes stem helemaal tot haar recht laten komen. 


Tijd nu voor het feestnummer van de avond: Zuco 103. Inmiddels staan er een kleine vijftig mensen in de zaal. Bij de eerste klanken van de band beginnen deze mensen meteen te bewegen. Dat kan ook bijna niet anders, de muziek is vrolijk en zangeres Lilian is een opvallende en energieke verschijning. Ze zorgt ervoor dat iedereen zich betrokken voelt. De taal is Portugees/Braziliaans, maar dat maakt voor het gevoel niet uit, iedereen lijkt de boodschap te begrijpen. De band, die bestaat uit geschoolde muzikanten, staat vanavond erg strak te spelen. Even lijkt het of - frequente bezoeker van Asteriks - LC-journalist Jacob Haagsma de basgitaar heeft gepakt, maar het blijkt Han Bangert te zijn. De Braziliaanse invloeden worden creatief vermengd met jazzritmes. De band blikt even terug op vroeger met een drum 'n bass nummer. Het wat oudere publiek snapt hier niet zo veel van, maar beweegt toch voorzichtig mee. Tijdens een traditioneel Braziliaans/Indiaans nummer slaat zangeres Lilian enthousiast mee op een drumcomputer. 


Het is fijn dat Zuco 103 weer terug is, dit gaat voor veel plezier en vrolijkheid zorgen op Nederlandse festivals. Hier in de kleine zaal van de Blokhuispoort zit de sfeer er behoorlijk in maar na een tijdje begint het enthousiasme toch wat af te nemen. De nummers lijken veel op elkaar en op een gegeven moment is alles wel gehoord. Toch weten ze een feest te bouwen tot aan het laatste nummer. En nu op naar de grotere podia. 
 

---
Gezien: Zuco 103 + Secret Rendezvous
Waar: Podium Asteriks, Leeuwarden
Wanneer: Vrijdag 20 november 2015
Opkomst: Matig