Mister & Mississippi gaat hand in hand met Neushoorn

Geluidsvirtuozen van Mister & Mississippi geven folkrock een frisse, moderne sound

Tekst: Chiel Schilder | Foto's: Froukje Venema ,

Er is misschien geen band geschikter dan Mister & Mississippi om de hagelnieuwe geluidsinstallatie van Neushoorn te testen. De supersonische boxen geven de band zó goed weer, dat je er geen seconde van wil missen. Wat een geluid! Iedereen zou dit soundschouwspel willen meemaken, want er is eigenlijk geen band in Nederland die zoveel nadruk legt op ‘hoe iets klinkt’. Soundwerking blijkt een vak apart te zijn, waarvan Mister & Mississippi vaandeldrager is.

Een beetje verlaat gaat de grote zaal van Neushoorn open en voorprogramma Postcard From Mars begint vrijwel direct met spelen. In een semi-akoestische setting creëert de band een zwoele atmosfeer in de zaal. Een floor tom, een synthesizer, gitaar en zang vormen de basis van de Utrechtse band. Al snel merk je hoe goed het geluid in de zaal is. Geen onderdeel is te missen, en zelfs de floor tom staat in de goede toonsoort gestemd. De huiselijkheid maakt het publiek muisstil, waardoor je een speld zou kunnen horen vallen. 

Leadzanger Bart van Dalen vertelt dat ze op de heenweg te kampen hadden met autopech. The show must go on, dus zijn ze met vaders auto naar Leeuwarden gesneld. De kwetsbaarheid waarmee Bart zijn band voorstelt, siert hem zeker. Zijn zangstem doet denken aan de pure folkperiode van Mumford, en die is in combinatie met een hele strakke ritmesectie een genot om naar te luisteren. 
 

Daar moet hoofdact Mister & Mississippi nog wel even overheen. En dat doen ze op geheel eigen wijze. Een lange tijd blijft de band in de duisternis en neemt de mystiek in de zaal toe. Door de herkenbare delays op gitaar, die overigens geen moment vervelen omdat ze perfect zijn, kom je als kijker meer en meer in extase. Wat beweegt deze band, vraag je je af? Alles, maar dan ook alles gaat om de klank.

Tot dan eindelijk het ijs wordt gebroken met het eerste contact met het publiek. Het is meteen een breekpunt in de set, want de volgende nummers zijn lekker opzwepend. Eén van die lekkere opzwiepers is Follow the Sun. Het brengt het stukje folkrock wat de band in het verleden meer liet zien. Ondertussen heeft gitarist Danny al meerderde keren van instrument gewisseld, wat zeker bijdraagt aan de algehele sound. Het hele arsenaal aan gitaren wordt uit de kast gehaald; Danny wisselt van basgitaar, naar elektrisch- tot akoestisch gitaar.
 

Leadzangeres Maxime Barlag is blij met de aandacht van het Leeuwardse publiek. De band heeft immers echte luisteraars nodig. Een volledig akoestisch nummer past dan ook prima in de set. Het publiek hangt aan haar lippen en staat dicht tegen het podium gedrukt. De sympathie voor deze band is eigenlijk vanzelfsprekend, en vol ontzag applaudisseren de mensen na het akoestische intermezzo.

Het zijn dan misschien geen enorme entertainers voor het oog, maar wel degelijk voor oor. Mister & Mississippi is een overtuigende act die de drang voor het mooiste geluid bij iedereen doet vergroten. 

---
Gezien: Mister & Mississippi + Postcards from Mars
Waar: Neushoorn, Leeuwarden
Wanneer: Donderdag 26 november 2015
Opkomst: Goed