Frysk Bloedfestival viert vierde editie in Iduna

Breed scala aan genres geeft het Friese muzieklandschap weer

Tekst: Vincent Meninger | Foto's: Wouter Jansen ,

Het is inmiddels een traditie aan het worden binnen het Friese muzieklandschap: het Frysk Bloedfestival. De vierde editie vindt dit jaar plaats in popodium Iduna, Drachten. Er zijn oudgedienden als Ilanois en Sadelrukers. Tevens is er een speciale Friesland Pop Talent Stage voor opkomende talenten. Bovendien wordt vanavond de Gouden Sadel Award uitgereikt, een prijs voor de persoon of organisatie die veel heeft betekend voor de Friese muziek. Met ruim twintig acts van diverse pluimage verdeeld over vier zalen belooft het een veelzijdige avond te worden.

Om zeven uur zijn de deuren van Poppodium Iduna geopend en om half acht begint de eerste act. Dit biedt vroege vogels de mogelijkheid om de verschillende zalen en de bar alvast even te verkennen. Helaas vertoont de pinautomaat kuren waardoor er alleen met contant geld betaald kan worden. We krijgen de mededeling dat er aan gewerkt wordt. Met een contant betaald biertje in de hand maken we alvast een ronde door Iduna. De grote zaal oogt gezellig met aan de zijkanten speels opgestelde tafeltjes met stoelen en een zitbank. In het midden van de zaal is voldoende vrije ruimte voor het publiek om zich uit te leven. De bands zullen afwisselend in de grote en de wat knussere kleine zaal spelen. Verder is het oefenhok vanavond omgebouwd tot hiphopzaal met een draaitafel. Het opkomende talent speelt vanavond op het buitenpodium, dat heel verrassend niet buiten maar binnen blijkt te zijn, waarschijnlijk vanwege het slechte weer.   

De band DASH! mag vanavond het spits afbijten op het grote podium. Helaas is het nog erg rustig, maar dit is zo vroeg op de avond natuurlijk wel te verwachten. Desalniettemin spelen de mannen met een niet aflatend enthousiasme. De zanger vraagt de paar mensen die er staan wat meer naar voren te komen en de band geeft alles, alsof ze voor een volle zaal staan. Het publiek dat er is reageert dan ook enthousiast op de fijne jaren zestig/zeventig psychedelische bluesrock die het krijgt voorgeschoteld. Het orgeltje doet sterk denken aan The Doors en de saxofoonsolo’s aan Pink Floyd ten tijde van Dark Side Of The Moon. Een hele fijne band dus! 


Pas om een uur of half negen lijkt het publiek de weg naar Iduna te kunnen vinden hebben. Via de festivalstand, waar onder andere buisjes met ‘echt Frysk Bloed’ te krijgen zijn, sijpelt het publiek de grote zaal binnen. De Leeuwarder metalband Homeward Bound geeft hier een overtuigend optreden met veel materiaal van hun nieuwe album. Hun nieuwste single Burning Daylight wordt opgedragen aan de slachtoffers van de aanslagen in Parijs afgelopen vrijdag. Het vuur spat van de snoeiharde riffs af. Het publiek gaat uit hun plaat op deze hardrock à la Foo Fighters.   


Het is tijd voor wat tegengas bij het buitenpodium, na al deze brute kracht. Melodieuze luisterliedjes van het duo Chased komen ons ter ore. Zang en gitaar, meer heeft deze singer-songwritermuziek niet nodig. De echte fijnproevers staan, of zitten op de kussens en zitzakken die voor het podium liggen, rustig hun tijd weg te dromen. Als we terugkomen bij het hoofdpodium is de zaal inmiddels helemaal volgestroomd. Op het rhythm van authentieke reggae deint de hele zaal op en neer. Jah Rootz & The Revelation Band weten zelfs de stugste Fries mee te krijgen in hun flow.
 

Tijdens het festival wordt de Gouden Sadel Award ook dit jaar weer uitgereikt. De prijs wordt toegekend aan journalist Jacob Haagsma. Hij schrijft over popmuziek voor onder andere de Leeuwarder Courant en er verscheen een boek over punkband Strawelte van zijn hand. Het juryrapport meldt: “Hij is scherpzinnig, kundig en prikkelend kritisch met de pen, en draagt hiermee bij aan een zeer positieve ontwikkeling van onze Friese pop cultuur.” Hij verslaat hiermee andere genomineerden als Stichting Aaipop en Friesland Pop


Na deze formaliteit dienen Sadelrukers zich aan om de grote zaal eens flink op zijn kop te zetten. Deze Friestalige rock-‘n-roll-band weet na twintig jaar wel hoe het een feestje moet bouwen. De zaal gaat helemaal los. Het Noorden kent dan geen carnaval, maar met de Sadelrukers in huis krijg je toch iets wat er verdacht veel op lijkt. Wie er hierna nog geen genoeg van heeft, kan met de verschillende huis dj’s tot half drie vanavond zijn geluk niet op. Het is het Frysk Bloedfestival dit jaar wederom gelukt om een mooi en veelzijdig programma op poten te zetten. Ze bieden een geschikt podium voor zowel nieuwbakken talent als oudgedienden. Op naar het eerste lustrum!