Nieuwkomer LGHTNNG treedt op tijdens clubavond 3VOOR12/Friesland

"Ik wil in 2016 met LGHTNNG een debuutalbum maken dat niet onderdoet voor de muziek van mijn eigen helden"

Tekst: Vincent Meininger ,

De eerste clubavond van 3VOOR12/Friesland in Neushoorn staat voor de deur. Een van de gasten is electropopband LGHTNNG. Dit talentvolle Groninger trio brengt ons terug naar de jaren tachtig toen de synthpop hoogtijdagen vierde. De dit jaar opgerichte band is, met de kersverse EP Night Change Days en een succesvolle Popronde achter de rug, lekker op dreef. 3VOOR12 schrijver Vincent Meininger voelde zangeres Doortje, toetsenist Wouter en gitarist Richard aan de tand over wat hun zoal beweegt.

Wat hebben jullie met de jaren tachtig?
Doortje: “De jaren tachtig doen mij denken aan alle muziek, van de Pet Shop Boys tot David Bowie, en van The Jesus and Mary Chain tot The Cure. Maar ook aan the New Romantics en de hele fashionscene die daarbij hoort. Ik was twee jaar geleden in het Victoria & Albert Museum in London, en daar waren heel veel outfits van artiesten uit die tijd tentoongesteld van onder andere Boy George en Morissey. Omdat ik sowieso erg geïnteresseerd ben in zowel mode als muziek zie ik de jaren tachtig ook heel erg als een periode waarin er heel veel geëxperimenteerd werd met geluiden, instrumenten en met mode en uiterlijk. Niets was te gek, de jaren tachtig zie ik ook daarom ook wel als een soort grensverleggende periode.”
Wouter: “De jaren tachtig herinneren mij vooral aan mijn jeugd. Dat ik 's avonds naar buiten keek en zag hoe de sneeuw naar beneden dwarrelde terwijl een verzamelbandje van mijn broer op staat.”
Richard: “Ik heb van alles met de jaren tachtig omdat ik ben opgegroeid in deze tijd. Wouter en ik waren al beste vrienden toen we vier, vijf jaar oud waren! Des te bijzonder dat we nu met LGHTNNG bij elkaar in een band spelen. Als kinderen speelden we bijna altijd buiten, we speelden oorlogje, maakten onze eigen Ghostbusters-uitrusting en keken cartoons zoals Transformers, M.A.S.K. en G.I. Joe. Mijn vader draaide thuis bijna alleen maar hits van die tijd. Door deze indoctrinatie is mijn liefde voor popliedjes alleen maar gegroeid. Met LGHTNNG willen we niet de jaren tachtig kopiëren, maar hopelijk kunnen we wel de nostalgie in onze liedjes verwerken.”

De teksten van LGHTNNG zijn vaak melancholisch van aard, maar toch is de muziek dansbaar. Is dat een voorwaarde?

Doortje: “Een voorwaarde is het niet per se. We houden gewoon allemaal van popmuziek, zowel rustig als dansbaar. De teksten die ik schrijf zijn eigenlijk tot nog toe nooit heel happy geweest. Ik kijk graag terug op dingen maar besef me vrijwel altijd dat ik zoveel anders had moeten, en kunnen doen. Aan de andere kant ben ik ervan overtuigd dat je bepaalde keuzes maakt omdat je op dat moment er van overtuigd bent dat die keuze het beste is. De teksten gaan lang niet altijd over relaties of liefde. Ik vind het bijzonder dat je in verschillende perioden van tijd heel anders tegen bepaalde zaken aan kunt kijken, of dat nou gaat om het verleden, het heden of de toekomst. Dat soort situaties houden me bezig; dat je het ene moment ergens opgelucht om kunt zijn en een tijdje erna ontzettend bitter of verdrietig. Als je reflecteert op een situatie of een gevoel brengt dat een bepaalde nostalgie met zich mee, dat soort situaties, daar schrijf ik het liefste over.”
Richard: “Het is geen voorwaarde maar melancholisch en dansbaar is vaak wat er bij ons zo uitkomt. Ik ben zelf begonnen met teksten schrijven, maar sinds Doortje erbij is gekomen heeft ze dit gelukkig al snel van me overgenomen. De teksten van Doortje zijn over het algemeen wat donkerder dan die van mij. Ik hoop dat we op den duur liedjes kunnen maken waar je zowel op kunt huilen als dansen tegelijk.”

Jullie staan bekend als een band die veel aandacht besteedt aan uitstraling, denk aan kleding en lichtshow. Is de aankleding net zo belangrijk als de muziek?
Doortje: “Ik zie het meer als een kans om de sfeer sterker of completer te maken. Bepaalde kleuren passen goed bij de het genre en de muziek die we maken, dan is het zonde om daar geen aandacht aan te besteden als dat het totaalplaatje ten goede komt. De muziek is wel écht waar het om draait. Verder spelen we nog lang geen hele grote zalen dus hebben we heel vaak ook niet de luxe om de lichtshow zo te krijgen als we stiekem zouden willen en is er vaak ook geen rookmachine aanwezig. De kleding passen we wel altijd op elkaar aan, maar dat is eigenlijk vanzelfsprekend.”
Wouter: “Om live onze muziek nog beter te laten overkomen is het goed om ook na te denken over kleding en lichtshow. Maar de muziek komt natuurlijk op de eerste plaats.”
Richard: “Als het huis de muziek is, dan is het interieur de aankleding. En dit moet gewoon kloppen. Hoewel ik me meer met de muziek bezig houd, vind ik beeldvorming net zo belangrijk. Niet alleen live, maar ook het artwork en videoclips horen daar bij. Het staat niet los van elkaar, maar versterkt elkaar juist.”

Jullie muziek wordt wel omschreven als mysterieus en dromerig. Zijn jullie in het dagelijks leven ook zo zweverig?
Doortje: “Soms wel. Al is zweverig misschien niet het goede woord. Ik ben wel een dagdromer: ik houd ervan om te filosoferen en waarschijnlijk pieker ik veel te veel en maak ik me veel te druk om allerlei dingen. Maar zweverig is denk ik niet helemaal op mij van toepassing.”
Wouter: “Ik ben niet zweverig maar eerder dromerig. Ik vermaak me prima met nadenken over het leven.”
Richard: “Ik ben een geboren dagdromer en vergeet soms dat ik m’n eigen veters moet strikken. Maar ik zou mijzelf niet mysterieus of zweverig noemen. Ik denk veel na over van alles en nog wat, maar gelukkig kan ik alles goed relativeren. Ik ben best wel een positief ingesteld persoon. Voordat ik ga slapen denk ik graag na over wat voor muziek ik nog wil gaan maken.” 
 

De nieuwe EP heet Nights Change Days, wat maakt het 's nachts zo anders dan overdag?
Doortje: “Vaak is mijn gemoedstoestand 's nachts heel anders dan overdag. Dan lig je in bed, kan je niet slapen en denk je na over van alles. Doordat je wakker ligt kan je tot bepaalde conclusies komen waardoor het roer omgaat, of je denkt na en beseft dat alles eigenlijk best meevalt. De EP titel staat naast de letterlijke vertaling ook voor een soort nieuwe periode als band; de eerste liedjes die wij gemaakt hebben, zijn nu iets meer dan een maand online te beluisteren en beschikbaar voor iedereen. Hopelijk kunnen we LGHTNNG met de EP in een goed daglicht stellen!”
Wouter: “'s Avonds is het rustig en is er minder afleiding waardoor ik me beter kan concentreren bij het maken van muziek.”
Richard: “De titel van onze EP heeft voor mij meer een romantische betekenis: 's nachts ontstaat er liefde en wordt deze bedreven, haha! En de dag erna moet je daarmee dealen. Het woord ‘night’ doet het sowieso altijd goed in popmuziek, en wanneer je in dezelfde zin het tegenovergestelde woord kunt gebruiken is het voor mij al een geslaagde titel.”
 
Wanneer zou 2016 wat jullie betreft een succesvol jaar zijn?
Doortje: “Het zou voor mij een goed jaar zijn wanneer we meer groeien in de kwaliteit van liedjes en als live-act. Ik hoop op veel leuke shows. Toffe supports, festivals en dingen in het buitenland staan voor 2016 op mijn verlanglijstje.”
Wouter: “2016 is voor mij geslaagd als we vooruitgang boeken met het schrijven van nieuwe nummers en dat we naast het schrijven van nieuw materiaal ook veel nieuwe steden kunnen aandoen en op een paar festivals kunnen spelen in binnen- en buitenland.”
Richard: “Ik wil in 2016 met LGHTNNG een debuutalbum maken dat niet onderdoet voor de muziek van mijn eigen helden. Dat klinkt ambitieus en dat zijn we ook. Het zal een zware klus worden maar wij hebben daar echt alles voor over. Hopelijk vloeien daar mooie dingen uit. Over 2015 heb ik overigens niets te klagen, we hebben in onze korte tijd als band echt leuke dingen mogen doen!”

LGHTNNG treedt vrijdag 27 november op in Neushoorn tijdens de clubavond van 3VOOR12/Friesland.