Dilana: positiviteit uit pijn

"Ik geloof dat het mijn roeping is om te helen door muziek"

Tekst: Gerda Buist | Foto's: Ranjani Roelfsema ,

De Zuid-Afrikaanse Dilana Smith heeft door haar muziek al veel van de wereld gezien: via Zuid-Afrika, waar ze haar muzikale carrière begon, ging ze naar Amerika. Doordat ze de tweede plek haalde in het programma Rockstar Supernova werden er vele deuren voor haar geopend. Zo mocht ze voor de Amerikaanse soldaten in Afghanistan optreden, en kon ze samenwerken met legendes als Tommy Lee en Dave Navarro. 3VOOR12/Friesland sprak haar na een optreden bij Noardewyn Live.

Je bent al 29 jaar op tournee en dus op een leeftijd begonnen dat je nog erg kwetsbaar was, hoe ben je daarmee omgegaan?
Ik ben opgegroeid in Zuid-Afrika en kwam uit een slechte thuissituatie, dat maakt je snel volwassen en onverschrokken.

Je hebt nu een gezin, zou je het niet wat rustiger aan willen doen?

Dat zou ik heel graag willen, maar ik heb nu een dochter en daarom moet ik eigenlijk nog harder werken. Het is een dubbel gevoel. Ik wil graag meer tijd met haar doorbrengen, maar ik wil haar ook een goede toekomst kunnen geven. Gelukkig is ze altijd bij me, maar hoe ouder ze wordt, hoe lastiger het wordt. Ze krijgt nu een eigen willetje en heeft me erg nodig. Vooral als ze ziek is, maar ik kan niet zomaar vrij nemen. Het maakt ook niet uit hoe oud je bent, als je ziek bent heb je je moeder nodig. Zelfs als je geen goede relatie hebt met je moeder. Ik mis mijn moeder als ik ziek ben, maar ook als grootmoeder voor mijn dochter. Voor mijn gevoel is ze echter altijd bij ons. In het verleden was ik soms zo kwaad, vanwege de slechte relatie met mijn moeder, maar zelf moeder worden heeft me veranderd. Ik heb mijn kwade gevoelens beschreven in het nummer Dirty Little Secret, maar ik heb er nu vrede mee. Daarom heb ik Silver Ashes geschreven.

Ik kan me voorstellen dat het toeren veel energie vergt, hoe hou je het vol?
Het vergt inderdaad veel energie, maar ik leef heel gezond en let op mijn voeding. Ik ben vegetariër, rook niet, drink niet en probeer elke dag te sporten. Men vindt me soms saai, maar ik ben gewoon gefocust. Ik heb een hekel aan artiesten die futloos op het podium staan. Ik wil een inspiratie zijn voor anderen en een goed voorbeeld voor mijn dochter.

Door wie word jij geïnspireerd?
Als jong meisje werd ik vooral geïnspireerd door Tina Turner, vanwege haar energie. Als ik haar live zag maakte dat allerlei emoties in me los en haar passie inspireerde me echt. Nu ik ouder ben word ik vooral geïnspireerd door het leven, door mensen die ondanks hun ellende door weten te gaan. We hebben allemaal wel van die momenten dat we het liefst op zouden willen geven, maar als ik naar die mensen kijk, dan denk ik hoe kan ik zo denken. Levensingrijpende gebeurtenissen inspireren me.

Is dat de reden waarom je mee hebt gedaan aan Rock Against Trafficking? 
Ja absoluut! Ik was zelf een paar jaar geleden al bezig met onderzoek naar de (seks)handel in kinderen. Ik was dan ook heel blij dat dit op mijn pad kwam en deze wedstrijd heb gewonnen. Voor mijn gevoel kan ik nu echt iets bijdragen om aandacht te geven aan de verschrikkingen die deze kinderen worden aangedaan. Er komt een groot optreden in Los Angeles, met grote artiesten als Slash, Fergie, Julian Lennon en Stevie Wonder. Binnenkort wordt de single opgenomen met producer Gary Miller, de initiator van dit project en deze komt op een compilatiealbum samen met de andere artiesten om bewustwording van dit immense probleem te creëren. Wat er in Parijs is gebeurd is tragisch, maar kinderslavernij is al zolang aan de gang en daar word nooit over gesproken. Ik kan me daar echt kwaad om maken dat er zoveel aandacht aan één gebeurtenis wordt gegeven, terwijl er zoveel andere vreselijke dingen gebeuren die ook die aandacht verdienen. Politieke leiders vergiftigen hun volk en mensen zouden zich meer bewust moeten zijn van wat er echt in de wereld gebeurd. Ik voel me zo machteloos soms en dat frustreert me enorm. It’s going to take generations before… IF this world becomes a better place.

Je hebt hele trouwe fans en wat opvalt is de persoonlijke manier waarop je met hen omgaat.
Ik heb een vreselijk geheugen, maar de namen van mijn fans vergeet ik niet. Zij zijn heel belangrijk voor me. Ik heb hen nodig om te horen wat ik heb te zeggen, maar ook om naar hun verhalen te luisteren. Zij zijn mijn inspiratie en verdienen mijn respect. Zonder hun hulp had ik het album Beautiful Monster niet kunnen maken. Zij hebben me gesponsord.

Wanneer kunnen we een nieuw album verwachten?
Ik ben bezig met een project samen met Jeff Zwart en heb een aantal nummers geschreven met Jan Wilm Tolkamp [van Normaal, red.], maar die zijn nog niet klaar en het ontbreekt me gewoon aan de tijd om het af te maken. Ik ben 100% onafhankelijk en daarom is het moeilijk om tijd te vinden.

Wat me opvalt in jouw songs is de twist die er inzit om de humor te zien in een rotsituatie.
Ik wil positieve energie uitstralen, maar ik moet eerst de pijn laten zien om daarna te laten zien dat je een keuze hebt. Je kunt opgaan in de pijn, of je kunt de pijn gebruiken om er iets positiefs uit te halen en bergopwaarts te gaan. Ik geloof dat het mijn roeping is om te helen door muziek.

(Foto's Dilana gemaakt door Ranjani Roelfsema tijdens Kompenije Rock, afgelopen zaterdag 21 november jl.)