#MadNes15: Swingen en zweten op de zaterdag

Tropisch programma zorgt voor een frisse wind op Ameland

Met bijdragen van: Wouter Hoogland, Jan Paulus van der Meulen, Henk Rigter en Oscar Anjewierden ,

Het eerste weekend van juli staat bij ruim 3500 mensen in de agenda geblokt. Zij pakken de boot vanaf Holwerd en gaan onderweg naar het MadNes Festival op het zonovergoten Ameland om een feestje te vieren. Drie dagen lang is een deel van het strand omgebouwd tot een vrolijke festivallocatie dat in het teken staat van surfen, skaten, veel muziek en ander vertier. Op zaterdag gaat het feest verder waar het gebleven was op vrijdag, alleen nog wat heter.

Funky Organizers
Het zit de jongens van Funky Organizers niet mee: ze moeten hun show beginnen voor slechts een handjevol mensen, en met een geluidsman die er niet zo veel van snapt. Gelukkig weet het jonge collectief met kwalitatief sterk spel een boel goed te maken. Voor een band waarvan een deel nog te jong is om een biertje te bestellen laten ze hier een zeer volwassen geluid horen. Vooral de ritmesectie tilt het geheel naar een hoger niveau, maar ook de sterke raps met een lichte Typhoon-vibe maken indruk. Er is nog wel ruimte voor ontwikkeling: de saxofoon wordt niet tot zijn volle potentie gebruikt en eigenlijk is het instrumentarium te beperkt om echt een goeie climax neer te zetten. Desalniettemin scheppen ze hier een boel verwachtingen voor de toekomst. (WH) 

Project Rakija
Het is een bonte verzameling mensen die het podium van de circustent BaroNes betreedt. Project Rakija bestaat uit onder andere een blazerssectie van middelbare leeftijd, twee achtergrondzangeressen en twee opvallende voormannen in Oost-Europese generaaljasjes. Daarnaast staat er her en der nog een muzikant zijn ding te doen, dus op het podium gebeurt voldoende. Dat hoort ook bij de rauwe balkanrock die de band vol bravoure de tent in slingert. De bravoure compenseert het geluid van de band, want vooral in het begin van de set lijken de instrumenten niet helemaal goed afgesteld. Ook de stem van de zanger is niet helemaal zuiver. Dit kan echter ook wel eens aan de apparatuur liggen, want naarmate de liedjes elkaar opvolgen, wordt het optreden beter. Uiteindelijk overtuigt Project Rakija met gemak en had het optreden van het publiek wel wat langer mogen duren. (HR)

The Baboons
Weer eens wat anders dan toeters en blazers.  Het Belgische The Baboons is een echte rock-’n-roll band. Iets waar we dit festival iets te weinig van gezien hebben. In eigen land zijn de Belgen razend populair, mede dankzij hun Youtube hit Drinking Gasoline. The Baboons is een vijfmansformatie die muziek maakt ergens op snijvlak van rythm and blues en rock-’n-roll. De zanger heeft een typische rock-’n-roll uitstraling. Naast hem de vingervlugge en als maar rokende gitarist en op de achtergrond de pianist die met veel bezieling zijn toetsen bespeelt. Rock-’n-roll met passie, daar had het festival wel wat meer van kunnen gebruiken. (JPvdM)