#MadNes15: Bongo Botrako In Beeld

Geen hoogtepunten, maar ook geen dalen in sterke mestizopunk

Tekst: Wouter Hoogland | Foto's: Oscar Anjewierden ,

Na wat opstartproblemen neemt het Spaanse Bongo Botrako vol machismo het podium van de Mainstage in. Wat volgt is een opzwepende show waarbij de harde mestizo van het collectief de tent verandert in een kolkende massa van ledematen en opblaasdieren. Desalniettemin komt de show nergens tot een echt hoogtepunt: het is “gewoon” een goede show, waar de Spanjaarden zich waardig tonen als afsluiter van de zaterdagnacht.

Bongo Botrako, MadNes Festival, Mainstage, zaterdag 4 juli 2015
Het mag dan mestizo heten, maar het ska-element van de muziek wordt zeer hevig benadrukt vanavond. Geen grote afwijking van de rest van het programma natuurlijk, maar het is voor deze dag een fijne afwisseling om even geen klezmermelodieën uit de trompet te horen. Variatie zit dan wel weer in de nummers: Bongo Botrako laat je soepel meedeinen op de rustige stukken, om je vervolgens een opzwepende climax als een koud glas bier in je gezicht te smijten.

Met een paar sterke melodieën in het arsenaal slepen de Spanjaarden je met gemak het feestje in. Ondanks dat er nergens een duidelijk hoogtepunt in de set zit, is er wel een duidelijke lijn te zien. De nadruk komt naarmate de nacht vordert steeds meer op harde skapunk te liggen die het uiterste vergt van de speakers. Zo leidt Bongo Botrako MadNes vol bravoure naar de nacht, met een beetje gehoorbeschadiging en een heleboel pijn in je voeten.