#MadNes15: Voorpret MadNes Festival stijgt, nu de temperatuur nog

Een kijkje over de schouders van medeorganisator Symen Verbruggen

Sjoukje Werkman ,

Met nog twee weken te gaan en maandenlange voorpret sinds de pre-party in de Melkweg, komt het MadNes Festival eindelijk dichterbij. Symen Verbruggen zit sinds vier jaar in de organisatie en praat ons graag even bij. Over ruim een week vertrekt hij naar Ameland, waar hij vijftien dagen lang continu met zijn grootste hobby bezig is. “Keihard werken, maar supertof om te doen!”

Tot nu toe verloopt alles volgens plan. “Het hele jaar door werken we hiernaartoe. Ik zit nu vooral nog veel achter de computer, want we leggen bijvoorbeeld de laatste hand aan het programmaboekje. Nog heel even, dan gaan we naar het eiland. Opbouwen!”

Het is de achtste editie van MadNes Festival dit jaar. Destijds begonnen als surffeest georganiseerd door vijf enthousiaste vrienden eninmiddels uitgegroeid tot een ongekend populair festival. De succesformule - Surf, Skate & Muziek - werpt zijn vruchten af, want binnen vier dagen zijn alle 1.850 kaarten uitverkocht. Inclusief crew en Amelanders zijn er 3500 mensen aanwezig op MadNes Festival. Dat went niet, maar is wel iets om trots op te zijn. “Het blijft een bizar idee. Niet alleen onze eigen vrienden, maar zoveel meer mensen zijn superenthousiast over het festival. Ik sprak laatst twee meiden die al zeven keer op MadNes zijn geweest, dat is toch bijzonder?”

De bezoekers komen niet specifiek voor een ding, het draait om het totaalplaatje. De organisatie zet in op muziek, maar ook op cultuur, sport en entertainment. Met name de sfeer is bepalend voor de populariteit van het festival. Symen vertelt: “Vorig jaar was mijn moeder aanwezig. Doordat iedereen er zo ontspannen en relaxed bij liep, was zij dat ook. Je ziet haar niet snel op een surfplank staan, maar ze heeft zich prima vermaakt.”

Ieder jaar probeert de organisatie te vernieuwen, om het leuk te houden. “Nieuw dit jaar is bijvoorbeeld de Karaokebar, de Silent Disco, maar ook de Blote Billen Meisjes. Pure entertainment, waardoor zelfs het wachten bij de wc een feestje wordt.” Ook inhoudelijk zijn er hoogtepunten, glundert Symen: “Dit jaar zijn er maar liefst negen buitenlandse acts, dat is voor onze begrippen een record.”

Hoe zit dat eigenlijk, aan welke criteria moeten bands voldoen om te mogen spelen op MadNes Festival? “Het belangrijkste is dat ze er een feestje van maken. Al is de studioplaat nog zo goed, als het live geen meerwaarde heeft dan komen ze niet in aanmerking. Bekend hoeven bands niet beslist te zijn, we houden er juist wel van om relatief nieuwe/onbekende bands te boeken. Als wij de potentie zien, zien onze bezoekers die vaak ook. Een hit(je) is geen vereiste om te mogen spelen.” Bekende namen komen zeker wel voorbij, maar kleinere, minder bekende acts zijn minstens zo belangrijk. Het kan soms ook een stap in de goede richting zijn. “Zo trad Chef’Special in 2009 op, voordat de band doorbrak bij het grote publiek. En kijk waar ze nu staan!” Meteen vult hij aan: “Oh, en enthousiaste bands zijn we gek op. Een dansend publiek, dat is ons doel.”

Heel af en toe komt een band vaker terug naar Ameland, zoals Caravãna Sun bijvoorbeeld. “Vorig jaar liep het hele programma uit door de penaltyreeks tijdens de voetbalwedstrijd van het Nederlands elftal tegen Costa Rica. De band stond al te spelen terwijl de wedstrijd nog bezig was, maar wist uiteindelijk de hele tent nog vol te krijgen. Alleen daarom al verdienen ze een herkansing dit jaar.” GOEIEMIDDAG! speelde in 2013, sloeg een jaartje over en is dit jaar wederom van de partij. Begonnen als een vrolijke groet op een festival en uitgegroeid tot een prettig gestoorde skaband. Symen maakt zelf deel uit van dit vrolijke gezelschap: “We hebben er hartstikke veel zin in en maken er weer een feestje van!”  

Het weer zit eigenlijk altijd mee, al viel er vorig jaar op zaterdagmiddag een flinke bui. “Dat was wel even spannend. Dat hadden we nog niet veel vaker meegemaakt. Gelukkig bleef het publiek supervrolijk en ging lekker door met waar ze mee bezig waren. Het was gezellig druk in de tenten en al snel brak de zon weer door. Ook door een regenbui laat de sfeer zich niet bederven!”

Naast de sfeer, wat maakt het festival nou zo bijzonder? “Het zijn de kleine dingen. Zo speelt op zondagmiddag het Nomadic Orchestra, een feestcollectief uit Zuid-Afrika wat speciaal voor ons naar Ameland komt. De dag daarvoor spelen ze in de tent, maar ‘s middags semi-akoestisch op het middenplein. Ik kijk daar heel erg naar uit.”

Eigen favorieten heeft Symen natuurlijk ook. “Naast de eerder genoemde bands heb ik vooral ook heel erg veel zin in Bongo Botrako, Gallowstreet, Waxhead en Talco.”

Tot slot, één van de persoonlijke hoogtepunten van zowel Symen als de interviewer; de entree van het festival. En ja hoor, hij staat er weer. “Destijds door Sjors van Marktplaats geplukt, ergens vanuit de Achterhoek naar Ameland laten bezorgen en inmiddels een vast onderdeel van het MadNes decor: de glijbaan!”