#MadNes15: General Jabbah In Beeld

Niet de generaal, maar het publiek bepaalt

Tekst: Sjoukje Werkman | Foto's: Oscar Anjewierden ,

Geïnspireerd door de jaren zestig, een vleugje jaren zeventig en dansbaar als in de de jaren tachtig. Aan de generaal en zijn band de eer om MadNes Festival 2015 te openen. Strak in ‘t pak staat hij op het BaroNes podium bij zijn microfoon, maar wel op Nikes.

General Jabbah, MadNes Festival, Podium BaroNes, vrijdag 4 juli 2015
Het geluid is nog niet helemaal goed afgesteld, waardoor de bas nog indringender klinkt, alsof je trommelvlies bijna scheurt. Gelukkig trekt het snel bij. Het geheel krijgt een tropisch tintje door de jambé en de dartele pingeltjes op het keyboard.

Een van de nummers draagt de generaal op aan de hoelameisjes in het publiek, waarbij een flinke trompetsolo door de tent galmt. Ook de bassist laat van zich horen, naast een snerpende bas volgt een flinke uithaal, waar geen einde aan komt. Laid back reggae, maar misschien iets te rustig. Het publiek vraagt om meer en krijgt dat ook.

Een rastaman in militaire outfit valt de zanger bij, met een cover van Eek a Mouse komt de boel wat los. De iets vlottere reggae kan het publiek wel waarderen, dus zetten de generaal en zijn mannen deze lijn vrolijk voort. De afsluiter Revolution valt zo goed, dat het een versie van minstens tien minuten wordt. De tent is flink opgewarmd en General Jabbah blijkt, met wat kleine opstartprobleempjes, een prima eerste act voor MadNes 2015.