#FF15: Het populaire radioprogramma Noardewyn Live live vanaf Freeze

Bevlogen radioman Willem de Vries presenteert een divers programma

Tekst: Theo van der Veer ,

Wie Willem de Vries zegt, zegt Noardewyn Live. Het radioprogramma van Omrop Fryslan, waarin de gepassioneerde radioman wekelijks tal van gasten uit de muziekwereld ontvangt. Hoofdmoot van het programma is muziek, live muziek. De Friese Jools Holland wordt hij wel eens genoemd. De Vries ontvangt, evenals zijn Britse ambtgenoot de meest uiteenlopende artiesten en altijd in dienst van de Friese popmuziek. Het maakt hem geliefd bij een grote groep muziekliefhebbers en leverde hem in 2013, zeer terecht, de Friese popprijs op. 3VOOR12/Friesland zocht de Friese radioman op en vroeg hem hoe het staat met de voorbereiding én de zenuwen.

“Het is heel dubbel voor mij deze keer. Ik moet veel uit handen geven. Ik ben namelijk een chaotische control freak. Een mooiere contradictie kun je je waarschijnlijk niet voorstellen. Ik heb de programmering neergezet en intern is er nu een producer bezig van Omrop Fryslan en dan dan denk ik… ojee… oké, laat maar gaan. En Wiebe Kootstra is er die één en andere namens de organisatie ter plekke regelt”, vertelt De Vries. Kortom, het gaat het hartstikke goed. “Er zijn nog een paar zaken die gedaan moeten worden, persberichten en wat dingetjes op internet en er komt nog een spotje op de radio. Het valt me deze keer erg mee, ik had verwacht meer drukte er van te hebben.” De voorbereiding zit hem voor De Vries deze keer meer in het uit handen geven en afwachten.


De Vries mocht op uitnodiging van de organisatie van het Freeze Festival zelf de programmering voor zijn ’show’ verzorgen. “Dan ga je nadenken en zoeken. Het moet natuurlijk ook een beetje een ‘Noardewyn sausje’ hebben. Wat dat ook moge zijn. Heel moeilijk te definiëren eigenlijk, van alles wat zeg maar”, meent de bevlogen presentator. De keuze voor De Kast is volgens de radioman eigenlijk een hele logische: “Dat is een band die al heel lang gelieerd is aan Omrop Fryslan natuurlijk en ik heb daar ook wel een zwak voor. Dus dat past perfect én de band is ook nog eens met een nieuw album bezig.” Voor het hippere geluid kwam de presentator uit bij Sunday Kids: “Een band uit Amsterdam met twee Friezen hierin, dus dat vond ik een mooie link.” Natuurlijk mag ook Jack Bottleneck niet ontbreken. Andere namen op de poster zijn DOOXS en Mr. Skolnick.

“Het plan om iets te gaan doen op Freeze komt van de organisatie”, zegt de Vries, “hoewel er wel eerder informeel over gesproken is. Het leek mij meteen leuk om te doen.” Want naast Freeze strijkt Noardewyn Live ook jaarlijks neer in de Prinsentuin en heeft het op het Bevrijdingsfestival een eigen podium. Om nu binnen iets te doen lijkt De Vries erg leuk, maar zijn ambities reiken verder dan dat. “Ik zou er sowieso wel wat meer er op uit willen trekken met Noardewyn. Het moet natuurlijk wel realiseerbaar zijn, ook voor radio en/of TV. Want het moet wel iets opleveren.”

Over de publieke belangstelling voor zijn show op Freeze maakt de Vries zich niet direct zorgen: “We beginnen vroeg op de avond met Mr. Skolnick. Dan moet het publiek nog een beetje binnenstromen, dat vind ik ook altijd wel spannend. Vervolgens speelt DOOXS een kwartier. Daarna Mr. Skolnick nog eens tien minuten. Jack Bottleneck en De Kast spelen vervolgens elk een half uur, waarna Sunday Kids af zullen sluiten met een set van drie kwartier. Ik hoop dat de zaal tegen die tijd helemaal uitpuilt en dat er niemand meer bij kan!” Om meer publiek te genereren speelt de Vries met de gedachte om een heus promotieteam op pad te sturen door de Harmonie heen: “The Marylin Monroes, mooie dames”, aldus De Vries.

De Kast, Sunday Kids en Jack Bottleneck komen alle drie op korte termijn met een nieuwe plaat. “Dus eigenlijk vinden er drie albumpresentaties plaats bij Noardewyn Live”, meent De Vries, “waarvan die van Jack Bottleneck een officiële is.” Reden te meer om een kijkje te nemen in die Nivo Noord zaal 1 + 2 dus? De Vries: “Absolutly! Komen! En niet te laat, want het is een kleine zaal en die is zomaar vol!”

Noardewyn Live op Freeze Festival wordt op zaterdag 3 oktober uitgezonden, vanaf 19:00 uur op Omrop Fryslan TV.