#FF15: 3VOOR12/Friesland Tipt: Freeze Festival 2015

Programmeur Titus van 't Veer helpt met keuzes maken

Redactie ,

Op zaterdag 26 september 2015 wordt de Leeuwarder stadsschouwburg De Harmonie omgetoverd tot één groot popfestival. Freeze is sinds 1997 hét trefpunt van alles wat in de provincie aan poptalent rondloopt. Indie, pop, rock, hiphop, metal, ska, dance, smartlap... alle soorten bands en alle soorten genres kom je er tegen. Liefhebbers van goede muziek mogen deze avond niet missen! Nog geen keuze kunnen maken over wat je wilt zien op Freeze? ‘Laat je verrassen’ is voor jou te vrijblijvend? Programmeur Titus Van ‘t Veer zet, speciaal voor 3VOOR12/Friesland zijn muzikale tips op een rijtje.

"Als ik moet kiezen tussen 'Dat is ontzettend gaaf!' of 'Dat is ontzettend goed!' kies ik voor het eerste. Het liefste heb ik het beide natuurlijk, maar 'gaaf' betekent dat het iets los maakt, iets dat mensen kan bewegen, roeren of enthousiasmeren. Iets dat alleen 'goed' is, kan emotieloos worden gadegeslagen. 
 
Des te mooier dat FREEZE elk jaar zo'n fantastisch samenraapsel is van gave, toffe dingen. Het begint langzaam een plek te worden waar bands en publiek net even met wat extra's komen. Of het gaat om wilde ideeen rond een setlist, decorstukken, visuals; of als band na jaren weer in het voetlicht treden op de Friese podiumplanken. Nieuw werk willen spelen of een orkest willen meenemen. Cd's willen presenteren of een TV-programma opnemen. Op Freeze 2015 doen we dat allemaal. Gewoon met z'n allen gave dingen doen; dan is het goed. 

Vanuit dat oogpunt is het lastig mijn tips te kiezen. Alle acts zijn de moeite waard en brengen mooie dingen naar FREEZE. Maar goed; keuzes, keuzes..."
 

Bonne Aparte, Aegon Zaal, 01.20 uur
"Bonne Aparte is compromisloos, tegendraads en messcherp. Ik kijk erg uit naar hoe deze rock/noise-band uit de winsterslaap is gekomen. Hopelijk zonder de slaap in de ogen en even fel als zeven jaar geleden." 

Yakumo/Polynation/Applescal/Cyber Commando, Rabobank Zaal, vanaf 00.35 uur
"Het blok Yakumo, Polynation, Applescal en Cyber Commando wordt een prachtige doorloop van tropical techno, dromerige dance en hitsige italo-house. Grotendeels live gespeeld en allemaal ondersteund door een keur aan VJ's. Een nachtprogramma met inhoud, dit wordt heel fijn! Maakt misschien het gemis van Explore the North ook een beetje goed."
 
Enthroned/Heartgrown/Menhir/13 Steps, Bentacera Zaal, vanaf 20.10 uur
"In de harde zaal staat een loeivet-programma met Belgische grootheden Enthroned (die komt invliegen vanuit Moskou!), maar elke Friese band komt met vers werk op de planken; Heartgrown releast een nieuwe video, Menhir speelt nieuw werk dat nog veel 'zwaarder' is dan voorheen, en 13 Steps presenteert een volwaardig album. Veel gave dingen dus!" 

Sun Kissed Mountains, Aegon Zaal, 21.10 uur
"Naast Blaudzun (laatste optreden van een lange tour) en Rondé, de speciale projecten van Sväva en Noordpool Troupe, zou mijn laatste tip zijn: Sun Kissed Mountains. Psychedelische folk, met de nodige Friese bekenden in de gelederen (o.a. Black Atlantic, Flying Trashcans, Woodrockers). Nog weinig van gehoord en nog weinig te zien geweest. Maar dat maakt juist nieuwsgierig. Er valt sowieso weer genoeg te ontdekken deze editie."

Freeze Festival vindt 26 september 2015 plaats in Stadsschouwburg De Harmonie in Leeuwarden.