#FF15: Visuals in ijskristaldecor completeren muziek van Sväva

Bijzonder project doet verlangen naar de winter

Tekst: Marije Heida | Foto's: Ronald de Jong ,

Elk jaar is het weer spannend welke artiesten en bands speciale projecten aangaan voor Freeze Festival. Nog spannender is de inhoud van die projecten. Dit jaar slaan Sväva, Bouke Groen en Richard Toepoel de handen ineen om het optreden van de dreampopband, gecombineerd met een prachtig decor ingekleurd met visuals tot één geheel te laten samensmelten. Tel daar een drietal vrienden in het achtergrondkoor en een keur aan nieuwe nummers bij op en de Freezedroom van Sväva is compleet.

HET CONCERT:
Sväva, Freeze Festival, Aegon Zaal, zaterdag 26 september 2015

DE ACT:
Freeze Festival is een uitgelezen kans voor dreampopband Sväva om voor een thuispubliek uit te pakken. Uitpakken betekent voor de dames en heren van deze sfeervolle band niet een compleet andere setting of aankleding, maar elementen toevoegen die een meerwaarde zijn voor de act. Daarbij roepen ze de hulp in van Bouke Groen en Richard Toepoel. Zij creëren voor de band een decor inclusief visuals. Voor het voorjaar van 2016 staat de release van het debuutalbum op het programma. Enkele nieuwe nummers van dat aanstaande album worden toegevoegd aan de setlist, waardoor ook dat element zorgt voor extra inhoud van het optreden.

HET NUMMER:
Ondanks het feit dat het leuk is nieuw materiaal te horen tijdens een live-optreden, is het tijdens de set toch het nummer Flown dat lekker binnenkomt. Flown is één van de meest up-tempo nummers uit het Sväva arsenaal. Flown is vederlicht en brengt een bepaalde luchtigheid met zich mee, waarbij opvalt dat tijdens het nummer op de gezichten van de bandleden een soort ontspanning zichtbaar is. Het lijkt alsof er een diepe concentratie wordt doorbroken in de set met dit nummer, wat de rest van de set ten goede komt.

HET MOMENT:
Het is niet zozeer één moment, maar het schouwspel achter de band is een belangrijk onderdeel van het optreden. Decorbouwer Bouke Groen maakte een gigantische ijskristal, waarbij Richard Toepoel visuals ontwierp waardoor het geheel diepte krijgt. De kristal transformeert regelmatig van ‘inhoud’, waarbij het decorstuk op die manier de muziek van Sväva complimenteert op subtiele en organische wijze.

HET PUBLIEK:
Sväva weet over het algemeen een bepaald publiek te trekken. Mensen die behoefte hebben aan onthaasten, wegdromen bij Bente haar stem en meegaan in de flow van de band. In eerste instantie lijkt het project waarin dit optreden vorm heeft gekregen een behoorlijk aantal belangstellenden te trekken. Met de onrust die een dergelijk festival helaas met zich meebrengt lopen tijdens het optreden regelmatig de zaal in en uit. Een vaste kern aan liefhebbers blijven gebiologeerd staan en genieten zichtbaar van hetgeen zich afspeelt op en boven het podium

HET OORDEEL:
Dat we aan de vooravond staan van de winter wil eigenlijk nog niemand weten, maar met de muziek van Sväva en de visuals in combinatie met het gigantische ijskristal groeit de behoefte aan het warme chocolademelk en sneeuw. Het project toont goed aan dat Sväva muziek maakt die zeer geschikt is om te laten ondersteunen door dergelijke visuals. Het maakt het geheel af en beeld en geluid versterken het effect van de beleving. De nieuwe nummers doen eveneens uitkijken naar het debuutalbum. Tegen de tijd dat het album klaar is, hebben de bomen alweer blaadjes en is het gras groen. Desalniettemin, zal een visueel lentethema ook prima Sväva kunnen ondersteunen.