#FF15: Bonne Aparte als ultieme primal scream therapie

‘Ik merkte dat ik zin had om ongenuanceerde muziek te maken’

Tekst: Theo van der Veer ,

Geheel onverwachts siert de naam van Bonne Aparte dit najaar weer op festivalposters en in popagenda’s. Zeven jaar na hun geruisloze aftocht in 2008 trommelde frontman Gerrit van der Scheer enkele van zijn toenmalige bandmaatjes op om Bonne Aparte nieuw leven in te blazen. Na enkele optredens in het land staat het dwarse noise-rock gezelschap morgenavond, voor het eerst sinds lange tijd, weer in Leeuwarden. Ooit de uitvalsbasis van de band.

3VOOR12/Friesland sprak met Gerrit van der Scheer, oud Academie voor de Popcultuur-student in Leeuwarden. Ook de man die de laatste jaren voornamelijk singer-songwriter liedjes (‘met meer aandacht voor de tekst’) maakte onder de naam Herrek. De frontman van Bonne Aparte wordt deze dagen overladen met interviewaanvragen en natuurlijk willen wij ook wel eens weten hoe het nu zit met ‘zijn’ band. “Ik merkte dat ik zin had om weer ongenuanceerde muziek te maken,” vertelt hij. “Muziek waarmee je een klap uit kan delen. Dit gevoel heb ik eerder verpakt in Bonne Aparte. Vandaar dat ik het weer onder die naam wil doen.”

“Voor mij is het belangrijk te schreeuwen op het moment dat je boos of gefrustreerd bent. Is het er eenmaal uit dan is het vrij triest om te blijven schreeuwen, dan is het tijd voor iets anders”, meent Van der Scheer, die bij Bonne Aparte ook gitaar speelt. Dit is ook de reden dat hij in 2008 met Herrek begon. De opwinding die er nu ontstaan is na de terugkeer van zijn band heeft de oud-Leeuwarder verbaasd: “Zoiets verwacht je natuurlijk niet. Ik wist echt niet of er nog iemand zou zijn die zich Bonne Aparte zou herinneren. We zijn er blijkbaar in geslaagd muziek te maken die echt voelt.”

In 2010 probeerde Bonne Aparte ook al eens een doorstart te maken. Toen kreeg de band, hoe ambitieus ook, nauwelijks voet aan de grond. De doorstart (of moeten we zeggen comeback) van nu lijkt serieuzer van aard. Doorstart of comeback, het maakt de oud AvP-student weinig uit. Voor hem klinkt het allebei even suf: “Voor mij voelt het nu vooral goed om weer met deze muziek te komen en ik ben super blij dat ik deze mensen om mij heen heb op het podium! Ik kijk tegen al deze mensen op en vertrouw het ze toe om mijn muziek beter te maken.”

“Er zit wel een overlap in de samenstelling en toch is het niet zo dat het exact dezelfde groep is. Joost (de Jong) en binnenkort Lukas (Dikker) zijn nieuw in de band. Desondanks voelt de samenwerking vanaf het begin al vertrouwd. In de oefenruimte hadden we niet veel tijd nodig om de nummers in de basis tot leven te brengen. Toch gaat deze volgens Van der Scheer pas echt leven op het podium: “Daar ontploft de boel pas echt en dat was ook het moment dat ik wist dat het de moeite waard was.”

In een eerder interview met 3VOOR12 zei de frontman al eens dat Bonne Aparte (misschien) een eenmalig project zou zijn. ‘Het vervolg zal echt heel anders gaan klinken’ en daar denkt hij nog steeds zo over: “Wat ik destijds bedoelde was dat dat album heel erg in het moment geschreven was en dat is nu weer het geval.” Want er zijn plannen om binnenkort weer een nieuwe plaat op te nemen. Er is voldoende nieuwe materiaal, meent Van der Scheer: “Sterker nog we hebben nog geen oud nummer gespeeld. ” Hoelang dit hoofdstuk van Bonne Aparte gaat duren is ook voor de zanger-gitarist nog niet bekend: “Misschien stoppen we wel weer als ik uitgeschreeuwd ben. Zoals ik eerder aangaf, het moet uit je tenen komen en anders liever niet. Dat is mijn houding ten opzichte van Bonne Aparte.”

Komende zaterdag wacht eerst het optreden op het Freeze festival. Een optreden waar de heren, evenals elke show overigens naar uit kijken. “Op Freeze spelen we diep in de nacht en dat is altijd typisch. Mensen zijn dronken en dienen in de onderbuik geraakt te worden.” Een uitdaging volgens Van der Scheer: “Daar gaan we voor!”