#FF15: Bezweringen van Enthroned krijgen geen grip

Black metal lijkt te specifiek voor Freezepubliek

Tekst: Marije Heida | Foto's: Oscar Anjewierden ,

Enthroned wordt vrij vroeg aangekondigd op het Freeze 2015 programma. De mannen vliegen rechtstreeks vanuit Moskou over om aan te treden in de Bentacerazaal rond een uur of één in de nacht. Een grote naam in de black metalscene, maar lastig te begrijpen door het Freezepubliek. De Belgen weten de aandacht van het publiek niet bij hun bezwerende act te houden, waardoor halverwege de set de bezoekers afdruipen richting overige zalen.

HET CONCERT: 
Enthroned, Freeze Festival, Bentacera Zaal, zaterdag 26 september 2015
 
DE ACT:
De Belgische black metalformatie Enthroned is sinds 1993 een succesvolle verspreider van het occulte woord. Gedurende de jaren is het een komen en gaan van bandleden, maar de vaste zekerheid sinds 1995 is gitarist Régis Lant. Deze man is in de scene beter bekend als Nornagest en is het brein achter de inhoud van de nummers. Wanneer bassist/zanger Sabathan de band verlaat in 2006 schuift Nornagest voor de zangmicrofoon. Na een albumtrilogie over de persoonlijke ontwikkelingen van de bandleden door studie van occultisme, zijn de nummers voor het laatste album Sovereigns uit een heel ander perspectief geschreven, namelijk vanuit het oogpunt van duistere entiteiten, demonen en bijvoorbeeld aartsengel van de dood, Azraël. 
 
HET NUMMER:

Eén van de vroegste werken van Nornagest is Ha Shaitan, dat vaak in de setlist opgenomen wordt. Shaitan is het islamitische equivalent van Satan. Dit nummer is één van de vele voorbeelden van de onderwerpen waar Enthroned de teksten over schrijft aangaande occultisme, duivelaanbidding en ander aanverwante bezigheden. 


HET MOMENT:
Ondanks dat de Belgische mannen groot aanzien genieten in de black metalwereld, moet het toch genoemd worden dat een definieerbaar moment op de avond de leegloop is in de zaal. Bij aanvang lijken behoorlijk wat mensen met een voorliefde voor metal in afwachting te zijn voor de groots aangekondigde band. De act en de boodschap lijken het Freeze publiek echter niet te pakken. Langzaamaan verdwijnen mensen uit de zaal om hun heil elders te zoeken.
 
HET PUBLIEK:
Een overgroot deel van het publiek kijkt elkaar regelmatig met een frons, dan wel opgetrokken wenkbrauw aan. Met name het geluid is een bron van ergernis, aangezien het decibelniveau bijzonder laag is. Mede daardoor komt de energie van de band totaal niet over op het publiek en verslapt daardoor de aandacht behoorlijk. 
 
HET OORDEEL:

Enthroned is een grote naam in het genre. Dat de black metal van de heren dusdanig moeizaam overkomt, heeft te maken met een aantal bepalende factoren van de avond. Ten eerste is de programmering van een dergelijk specifiek genre lastig bij een festival waar zoveel verschillend publiek op afkomt. Een niet-liefhebber zal even om het hoekje spieken, zich verbazen over de beschilderde gezichten, de ondefinieerbare teksten en de enkele headbangende enthousiasteling, om zich vervolgens weer snel uit de voeten te maken. Ten tweede maken de afstelling van het geluid en ambiance eveneens een groot deel uit van de aantrekkingskracht van een optreden. Deze avond zit het niet mee voor Enthroned en kan niet anders worden geconcludeerd dan dat de metalheadliner van Freeze 2015 niet de verwachtingen waarmaakt.