#FF15: Liefhebbers van de perfecte popsong

William Seen’s Transport Music warmt publiek op voor nieuwe plaat

Tekst: Sjoerd Nota | Foto's: Hans Jellema ,

William Seen’s Transport Music is reeds jarenlang een bekende muzikale stamgast op Friese podia en festivals. Hoewel het aantal optredens door de jaren heen spaarzaam is gebleven, behoudt de band een vaste schare liefhebbers. Tot nu toe hebben zij zich vast moeten klampen aan het enige album van het viertal, het fraai, beatlesque Can I Sit Here And Absorb? Inmiddels al weer uit 2012. Een tweede plaat hangt al enige tijd in de lucht, maar heeft het levenslicht nog steeds niet gezien.

HET CONCERT
William Seen’s Transport Music, Freeze Festival, Foyer, zaterdag 26 september 2015

DE ACT
William Seen’s Transport Music is een band ván en vóór liefhebbers van het perfecte popliedje. Het viertal is aanwijsbaar schatplichtig aan bands als de the Byrds en The Beatles. Maar ook invloeden van dichter bij huis en uit een recenter verleden zoals The Serenes, Johan en Daryll-Ann, zijn overduidelijk herkenbaar in hun muziek. De leden van de band nemen ruimschoots de tijd voor hun langverwachte tweede plaat. En ook het aantal optredens van de band zijn schaars. Hiermee lijkt een urgentie voor William Seen’s Transport Music om hits te scoren en landelijk door te breken slechts op een tweede plaats te komen. In alles straalt de band uit om gewoon hele mooie popsongs te willen maken en die live te willen spelen. Zo ook is het optreden vanavond een relaxt ogende aaneenschakeling van catchy popnummers met inventieve muzikale wendingen en bovenal wonderschone harmonieën.

HET NUMMER
Tijdens de set wordt bekender werk gespeeld van het album Can I Sit Here And Absorb? Ook komen een aantal nieuwe nummers van de verwachte tweede plaat langs. Toch is het het vertrouwde werk van de band wat als een warm bad voelt. In het nummer Sunkeneyed valt alles wat zo kenmerkend is voor William Seen’s Transport Music samen. Met mooie melodielijnen, meerstemmige samenzang  en een heerlijke gitaarhook verveelt dit nummer nooit, zo ook niet vanavond.

HET MOMENT
De verschillende leden van William Seen’s Transport Music hebben een rijk muzikaal verleden en heden. Zo speelde gitarist Jan Peter Hoekstra onder andere bij Krezip en tegenwoordig bij Douwe Bob. Voorman Egbert van der Werff en basist René Monsma speelden ooit in de (Friese) band Travis, die destijds door de Schotse band Travis werd gedwongen haar naam te wijzigen. Als William Seen’s Transport Music tijdens de set een oud nummer van Travis speelt, pakt Monsma zijn oude rol weer op en wisselt vliegensvlug tijdelijk van instrument met gitarist Jan Peter Hoekstra.

HET PUBLIEK
Door de plaats van het podium in de Foyer nabij de entree van de Harmonie kan William Seen’s Transport Music rekenen op een flink, vaak wat rumoerig, publiek. Achteraan staan mensen lekker een biertje te drinken. Vooraan staan de liefhebbers die zich net als de leden van de band verliezen in prachtig bekend werk en her en der een nieuwe liedje.

HET OORDEEL
Het optreden van de band vormt een zorgvuldige afwisseling van de oude bekende nummers en nieuw materiaal, pakkende popsongs en ingetogener liedjes. Allen echter uit duizenden herkenbaar door die karakteristieke meerstemmige samenzang. Nimmer vliegt de William Seen’s Transport Music daarbij uit de bocht met bijvoorbeeld een uitgesponnen gitaarsolo. De band is onverbiddelijk en houdt vast aan de ongeschreven wetten voor het perfecte onberispelijke popliedje. De echte liefhebbers deert dat niet. Die verlangen na dit prima optreden alleen nog maar meer naar die langverwachte tweede plaat vol met puntige popsongs. Hoe lang zullen we er nog op moeten wachten?