#FF15: RSF begint de grote terugkeer

Sterke set schept hoge verwachtingen voor reünieplaat

Tekst: Vincent Meininger | Foto's: Ronald de Jong ,

Een van de grote verrassingen op het affiche van Freeze is RSF. Deze Friese hiphoppers hebben na acht jaar radiostilte de handen weer ineen geslagen en een nieuwe EP is het resultaat. Hun rentree wordt vanavond op feestelijke wijze ingeluid. De nieuwe track Kosmos wordt door het geringe publiek van vanavond goed ontvangen, maar de liefhebbers van nederhop moeten de weg naar hun optredens wel weer opnieuw ontdekken.

HET CONCERT:
RSF, Freeze Festival, Aegon zaal, zaterdag 26 september 2015
 
DE ACT:
Als rappers Daan en Rico ongeveer tien jaar geleden doorbreken met hun Rap Squad Friesland, maken de noorderlingen furore in het voorprogramma van onder andere Typhoon, Extince en The Opposites. Dit mondt uit in het aanleggen van een eigen studio, waar in alle rust tracks kunnen worden opgenomen. Hun toegankelijke debuutalbum Teken Van Groei, met zowel maatschappijkritische als melige nummers, is het resultaat. Omdat het beoogde succes niet komt, blijft een tweede album uit. Nu, acht jaar later, zijn ze weer bij elkaar gekomen met een gloednieuwe EP als wapenfeit.
 
HET NUMMER:
Op de vraag wie de nieuwe track al gecheckt heeft, komen bevestigende reacties uit het publiek. De nieuwe track Kosmos is al te beluisteren op SoundCloud en staat op hun nieuwe EP, die later dit jaar verschijnt. Alle zeilen worden bijgezet om dit nieuwe nummer goed voor het voetlicht te brengen. Dit lukt dan ook wonderwel. Het fluitende publiek reageert zichtbaar enthousiast op de live-uitvoering van het sterke nummer. Als dit de toon van hun nieuwe EP is dan zijn ze zeker op de goede weg.
 

HET PUBLIEK:
Aan publiek schort het vanavond helaas nog een beetje. Veel mensen komen pas laat op het festival aanzetten en de doorstroom is aan het begin van de avond nog vrij hoog. De bezoekers die net binnenkomen verkennen eerst alle zalen van het festival even. Toch is er een harde kern van nederhopliefhebbers die onverstoord voor het podium staan te genieten. 
 
HET OORDEEL: 

Ondanks dat dit rapperscollectief een aantal jaren heeft stilgestaan, weten ze een goed geoliede act neer te zetten. Misschien zorgt dit nieuwe begin juist wel voor extra energie en wilskracht bij de mannen. Ze beginnen vanavond met alleen een dj ter ondersteuning, maar al gauw voegen zich ook nog een drummer en bassist bij dit dynamische duo. Het gebruik van ‘echte’ instrumenten in plaats van enkel en alleen samples komt hun muziek zeer ten goede. Het geeft de nummers een meer levendige uitstraling. De beide mannen zijn goed op elkaar ingespeeld en zitten lekker in de flow, ze laten zien dat ze plezier hebben in het feit dat ze weer samen op een podium staan. Het enige minpuntje is dat de dj hier en daar een beetje ondergesneeuwd raakt door de rest van de band, maar gezien hun voor de rest puike comeback is dit slechts een kleinigheid.