#FF15: Jong talent laat vocalisten stralen

Projectorkest Noordpool Troupe dienstbaar met fraaie arrangementen

Tekst: Sjoerd Nota | Foto's: Oscar Anjewierden ,

Noordpool Troupe vormt een projectorkest bestaande uit jonge Friese getalenteerde muzikanten onder muzikale leiding van Steven Sluiter. Het optreden op Freeze vormt de afsluiting van het project, waaraan diverse topmuzikanten de afgelopen tijd hebben bijgedragen. Vanavond levert Elske DeWall de grootste bijdrage in de hoedanigheid als spreekstalmeester, maar tevens als vocalist. Daarnaast staan vanavond Miniflower, Sido Martens, The Given Horse en Ella & her man gezamenlijk met Noordpool Troupe op het podium.

DE ACT
Met fraaie composities laten de jonge Friese talenten zien waar ze toe in staat zijn. In relatief korte tijd heeft Noordpool Troupe een aantal optredens voorbereid met topmuzikanten. Bij vrijwel elk nummer neemt weer een andere gast-vocalist plaats op het podium. Dat levert een afwisselend concert op, wat de luisteraar na elk nummer nieuwsgierig maakt naar het vervolg. Net als grote broer, het Noordpool Orkest, zit Noordpool Troupe vrij statistisch op het podium en is met fraai gearrangeerde composities vooral dienstbaar aan de vocalisten en solisten. De ene vocalist pakt daarbij meer uit dan de ander. Bij de The Given Horse en Miniflower stralen het plezier van het podium. Bij Sido Martens en Ella & her man staat de performance in dienst van de ingetogen liedjes.

HET NUMMER
Elske DeWall laat vanavond opnieuw zien wat voor zangkwaliteiten ze in huis heeft. Met het orkest als dienstbare begeleider met schitterende arrangementen brengt ze een indrukkwekkende versie van haar nummer Stone by Stone.

HET MOMENT
Met een groot orkest, bestaande uit blazers, stijkers en een grote ritmesectie is het mogelijk om bestaande nummers in een geheel nieuw jasje te gieten. Bij de eerste noten nog vrijwel onherkenbaar speelt Noordpool Troupe met Elske DeWall als frontvrouw een eigenwijze versie van Kiss van Prince. Pas halverwege het nummer valt het kwartje als gedragen strijkpartijen plaatsmaken voor herkenbare ritmes en melodieën.

PUBLIEK
Door de vroege programmering is de Rabobank-zaal bij aanvang lang nog niet gevuld. Tijdens het concert loopt de zaal echter voller en voller, waarbij vooral trotse familieleden en kennissen van de jonge muzikanten op het podium enthousiast reageren na elke nummer.

HET OORDEEL
Projectorkest Noordpool Troupe laat zien welk jong talent Friesland in huis heeft. In relatief korte tijd zijn prachtige nummers ingestudeerd die de gastmuzikanten laten stralen. Een muzikaal project was zeker doorgang verdient.