#FF15: Menhir's nieuwe single Hiding in Light nu hier te beluisteren

''Het is groter en vooral heel veel zwaarder.”

Tekst: Dolf de Vlugt Foto's: Oscar Anjewierden ,

Twee jaar na het uitbrengen van Uberlith II bouwen de stonerrockers van Menhir momenteel aan een nieuwe EP 'Hiding in Light'. Later dit jaar verschijnt de nieuwe plaat op Tartarus Records. Een week voor Freeze Festival brengt de driekoppige band alvast de gelijknamige single uit. Deze loeizware track klinkt anders dan het oudere werk. Arjan van Dalen en Frank de Boer (beiden basgitaar) leggen uit waar de 'stijlbreuk' vandaan komt.

Van Dalen legt uit dat het lang uitblijven van het nieuwe Menhir-materiaal het gevolg is van een rijpingsproces: ''De ongebruikelijke samenstelling van de band heeft ons er toe gedwongen om andere keuzes te maken dan bij bijvoorbeeld een regulier gitaarbandje. Dat duurt nou eenmaal wat langer. Zie het als rijpingsproces. De basgitaren zaten elkaar ten tijde van Uberlith II nog vaak, in het laag, in de weg, waardoor het geluid soms heel krap leek te zitten. De Boer vult daarbij aan dat de riff-georiënteerde stonerrock niet verdwijnt maar enkel verandert: “We leunen alleen wat minder op de tradities van het genre. Er is meer vocaal werk te horen en sludge en doom invloeden zijn niet ver weg. Het is groter en vooral heel veel zwaarder.”

De nieuwe single Hiding in Light vormt dus een duidelijke belofte voor de nieuwe EP. Op 3voor12/Friesland is hij nu exclusief te beluisteren. Benieuwd naar de vernieuwde sound van Menhir? Of wil je gewoon alvast wat voorpret beleven in de aanloop naar Freeze Festival 2015? Klik hieronder dan op de play-knop en luister zelf!


Benieuwd naar meer tracks van Menhir's nieuwe EP? Ga dan op 26 september naar Freeze Festival. Daar spelen ze vanaf 01:55 uur in de Bentacera Zaal en sluiten ze zaal knallend af. Klik hier voor het complete programma van Freeze Festival.