#FF15: Bastard Sugar houdt van chaos en mooie toevalligheden

‘Als bepaalde toevalligheden samenkomen, vind ik dat fantastisch’

Tekst: Theo van der Veer | Foto's: Xanne Wijkamp ,

Het gaat goed met Bastard Sugar. Dit jaar werd hij geselecteerd voor Freesonica, het coachings- en professionaliseringstraject van de Popfabryk. Hierdoor treedt hij veel op. Vorig jaar bracht hij een EP uit en die werd alom goed ontvangen. Later dit jaar moet de tweede EP uitkomen en of dat allemaal nog niet genoeg is staat hij eind september ook nog eens op het Freeze Festival. De hoogste tijd voor 3VOOR12/Friesland om de artiest eens aan de tand te voelen. Wij treffen hem in één van de Leeuwarder stadsparken, een plek waar hij graag komt en zich dus op zijn gemak voelt.

“Ja, het gaat lekker”, steekt Wander Kars van wal. Gezeten op een bakje in het Rengerspark en met een biertje in de hand vervolgt hij zijn verhaal. “Ik krijg ook steeds meer een gevoel bij Bastard Sugar. Het is meer een dingetje wat telkens iets losser van mij komt te staan, wat ook wel fijn is dat het makkelijker mee is om te werken.” Een paar jaar is Wander Kars nu bezig onder de naam Bastard Sugar. Eind vorig jaar verscheen zijn debuut EP Aftersound en hij treedt dus veel op in het land. “Het aantal optredens dat ik dit afgelopen half jaar heb gespeeld is al meer dan ik überhaupt hiervoor ooit heb gedaan.

In het optreden krijgt Kars steeds meer routine. “Ik heb er ook meer plezier in en ik ben ook minder zenuwachtig. Die zenuwachtigheid nam ook wel een deel van het plezier weg, maar ik maak me ook iets minder zorgen over wat iedereen er van vindt. Ik heb daardoor meer vertrouwen in mezelf gekregen." Het oordeel van anderen is voor Kars dan ook minder belangrijk geworden: “Als mensen het stom vinden, dan mogen ze dat vinden, als ze het mooi vinden ook.”

De reacties die Kars op zijn muziek krijgt, zijn over het algemeen positief: “Ik vind het lastig om slechte reacties los te peuteren. Ik hou wel van kritische meningen, die discussie teweeg brengen. Als iedereen zegt ‘ik vind het leuk’, dan wuif ik dat ook snel weg, want daar heb ik niks aan. Ik wil dat ik beter word. Als kritisch punt krijg ik vaak te horen dat mensen het niet dansbaar vinden en dat vind ik ook eigenlijk niet zo erg.” Volgens Kars komt dat niet zozeer doordat het publiek zijn muziek niet snapt of begrijpt, maar met de verkeerde instelling naar zijn optredens komt. ”Ze verwachten waarschijnlijk meer een feestje dan een atmosferische ervaring, wat mijn muziek ook wel in houdt. Ik vind het daarom niet erg dat mensen het niet dansbaar vinden, misschien juist wel een compliment.”

“In het Noorden, met name Friesland, ben ik denk ik wel de enige die deze muziek maakt. In Groningen zit nog een jongen genaamd Jasper Staal en die maakt ook hele vette muziek. Deze muziek is wel een niche scene in het Noorden.” Kars zou het wel leuk vinden om  mensen te leren luisteren naar zijn muziek. “Ik heb wel het idee dat wanneer mensen er met de goede insteek naar luisteren, ze het best wel mooi kunnen vinden en dan misschien ook op een andere manier naar muziek kunnen luisteren.”

Momenteel wordt er naarstig gewerkt aan een nieuwe Bastard Sugar EP. “Deze komt uit via het Rotterdamse Lowriders Records. Misschien iets vrolijker, maar ook wel weer dat melancholisch zoals op de Aftersound EP. Het is lastig om de vinger er op te leggen.” Toegankelijker is volgens Kars niet het juiste woord. “Wel minder experimenteel. Hierna zou ik graag weer een EP uitbrengen en ook weer wat remixen doen.”

Vooralsnog gaat Kars zelf op zoek naar juiste artiesten. “Ik hoop dat deze nieuwe EP wat meer stof doet opwaaien. Wie weet, word ik op den duur gevraagd. Ik probeer artiesten te kiezen die groter zijn dan ik. Dat is één van de redenen om die remixen te doen. Je leert iemand kennen die weer verder is dan jou en daardoor  je kan helpen met zijn eigen netwerk. Dat is misschien ook wel weer een hele commerciële, Freesonica denkwijze. Maar het is vooral leuk en leerzaam.”

Kars vindt het daarom ook erg leuk om zijn wereld te combineren met ander artiesten of kunstenaars, “Interdisciplinaire samenwerkingen” noemt hij het. Maar daar zitten wel beperkingen aan. “Ik zou niet zomaar met een band de studio induiken, hoewel… dat kan ik nu wel zeggen, maar het kan natuurlijk zijn dat onze werelden heel erg overeen komen. Ik sluit het nooit helemaal uit.”

Toch hoeven we niet te gauw te verwachten dat Bastard Sugar met een gitarist op zal treden. “Ik vind het vreselijk, dance met een saxofonist bijvoorbeeld, tenenkrommend!” Een Bastard Sugar Orchestra hoeven we dus niet gauw te verwachten? Kars volmondig: “Nee! Hoewel, wel een goed idee eigenlijk, maar dan in elk geval niet met conventionele instrumenten, maar meer zoiets als Bink Beats.”

Natuurlijk doet Bastard Sugar nu ook al zoiets, met gekke geluidjes. “Ik ben niet zo van het weggooien. Ik zie overal de waarde van in, zoals kapotte dingen, takjes of andere natuurdingen.” Volgens Kars is dat met zijn muziek net zo. “Als ik iets opneem ga ik vaak zoeken naar rotzooi, vogelgeluiden bijvoorbeeld. Dat vind ik echt prachtig om te gebruiken, want daar zit een bepaalde chaos en mooie toevalligheden in. Als ik bijvoorbeeld het gekakel van een paar kippen over een beat heen leg, dan vallen bepaalde tokjes precies goed en dan denk ik: wat fantastisch! Dan gebruik ik dat weer om die beat in elkaar te zetten. Dat soort toevalligheden of nutteloze geluiden wil ik graag gebruiken. Een knikkerbaan heb ook ook wel eens gebruikt. Soms neem ik het zelf ook op, maar ik vind het vooral leuk om te vinden, in een soort van online kringloopwinkel. Dat is voor mij ook de relatie tot de natuur, omdat natuur ook een soort van chaos is voor mij.”

Over wat we op Freeze van Bastard Sugar kunnen verwachten is Kars helder: “Vooral veel nieuwe werk, nummers van mijn nieuwe EP bijvoorbeeld en daar zitten stiekem toch wel een paar dansnummertjes bij. Het is uiteindelijk ook wel leuk om mensen te zien bewegen. Maar wel met dat typische, atmosferische Bastard Sugar geluid, natuurlijk. Nog steeds geen harde climaxen. Daarnaast heb ik er een synthesizer dingetje bij, Dat vind ik ook wel fijn, ik ben uiteindelijk ook toetsenist. Je kunt per slot van rekening echt niet alleen maar op knopjes drukken.”

Bastard Sugar speelt zaterdag 26 september van 00:15 uur tot 01:00 uur in de Nivo Noord 3 zaal van de Harmonie tijdens het Freeze Festival 2015.