#DOA15: Baldrs Draumar komt met nieuw album naar Dokk’em Open Air #DOA15: Baldrs Draumar komt met nieuw album naar Dokk’em Open Air

De Friese Vikingen van Dokkum openen tweede festivaldag

, Marije Heida

#DOA15: Baldrs Draumar komt met nieuw album naar Dokk’em Open Air

De Friese Vikingen van Dokkum openen tweede festivaldag

Marije Heida ,

Naast het laten overvliegen van bands uit het buitenland, zoekt de organisatie eveneens naar bands dichtbij huis. In het geval van Baldrs Draumar kan de uitnodiging bij wijze van spreken op de fiets gebracht worden. Ze wonen namelijk om de hoek in Dokkum. Deze Friese verhalenvertellers staan voor de tweede maal sinds de oprichting van de band op Dokk’em Open Air en hebben de eer de tweede festivaldag te openen.

In de loop der jaren zijn de heren van Baldrs Draumar de ultieme (volks)verhalenvertellers geworden. Ze zijn gefascineerd door de oude verhalen uit Scandinavië, maar vooral ook de eigen Friese geschiedenis is een grote inspiratiebron. Naast de geschiedenis blijkt ook de Friese taal goed te passen bij de folkmetal van Baldrs Draumar.

Het nieuwe album Aldgillissoan is net vers van de pers en geheel in hun moerstaal: “Het begon allemaal met een idee en heel veel bier. We wilden, na het uitbrengen van het eerste album Forfedres Fortellinger, graag een nieuwe weg in slaan en meer doen met ons eigen roots en taal. Zodoende zijn wij op zoek gegaan naar een geschikt onderwerp voor een full length album en na veel geouwehoer en een zinderende zoektocht, kwamen we uit bij de harde baas en Friese koning Rêdbâd. Zodoende zijn wij nummers gaan schrijven die een deel van zijn verhaal vertellen.''

''Het werkt voor ons het beste om aan een conceptplaat te werken en de lijn van een verhaal te volgen. Wij zijn inmiddels ook alweer bezig met nieuwe dingen, maar we kunnen hier helaas weinig over vertellen. Wat we wel kunnen garanderen is dat de thematiek weer met Friesland te maken zal hebben. De Friese geschiedenis is rijk aan verhalen, mythen en legenden en, zoals eerder gezegd, zullen wij ons hier in de toekomst ook op blijven richten. Momenteel werken we aan een stuk of wat akoestische nummer. Één daarvan gaat over de legendarische 'Slach om Warns' in 1345, voor ons toch een mijlpaal in de Friese geschiedenis.” 


Taalkundig gezien kunnen de heren van Baldrs Draumar gezien worden als één van de ambassadeurs van de Friese taal. Ze brengen het Fries tot in het buitenland, waar de reacties over het algemeen zeer positief zijn: “De meesten snappen er natuurlijk geen snars van. Zo gaan veel van onze nummers over gevechten tegen de Franken. Toen wij onlangs in Parijs speelden en zongen over Franken die vielen onder het Friezenzwaard, werd er luid geklapt en feest gevierd. Wel krijgen we veel positieve reacties over de ‘Friese klank’. Men vindt het een welkome afwisseling op het te veel gebruikte Engels.”
 

De bandleden zien allemaal erg uit naar het optreden op Dokk’em Open Air. Naast de luxe van je eigen bed, douche en kledingkast is het natuurlijk fantastisch om op ‘eigen bodem’ te spelen. “Wij zijn erg enthousiast om weer op Dokk'em te spelen, temeer omdat het een festival in ons hometown Dokkum is en wij nu net ons nieuwe album Aldgillissoan uit hebben gebracht. Daarnaast vinden wij het een mooi initiatief van Dokk'em Open Air om, in het verlengde van Wâldrock, elk jaar toch lokale bands te laten spelen. Wij kijken dan ook - naast bands als Madball, Moonsorrow en God Dethroned - uit naar onze Friese (of bijna-Friese) broeders van Herder en Cornered.” 

Baldrs Draumar opent op zaterdag de tweede festivaldag van Dokk'em Open Air om 12.15 uur. 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland