#FSF15: Hilbrandt In Beeld

Zeemansverhalen passen goed bij het Fries StraatFestival

Tekst: Dolf de Vugt | Foto's: Ymkje Veenstra ,

Wie van zeemansverhalen over in nevel gehulde spookhavens houdt, is in de namiddag van zaterdag tijdens Hilbrandt bij het juiste optreden aanbeland. De veelbelovende act, onder leiding van Laurens van der Meulen, is er een voor de luisteraars onder ons. Tijdens Explore The North 2014 kreeg de 9-koppige formatie in de Kanselarij een prachtzaal om hun verhaal te vertellen. Ook in een minder intieme setting, op het buitenpodium op het Gouveneursplein, weet een stoïcijnse Hilbrandt het merendeel van het publiek weer te hypnotiseren.

Hilbrandt, Fries StraatFestival, Gouverneursplein, zaterdag 30 mei
De gespeelde nummers zijn afkomstig van het album Haven. Zodoende creëert Van der Meulen een ernstige sfeer tijdens het melancholische De Dood. Even later deinzen een paar mensen vooraan mee met Een Visser. Het feit dat Hilbrandt het presteert om van nagenoeg het hele publiek de aandacht vast te houden mag een kunst genoemd worden. Het lijkt alsof de poëtische verhalen de luisteraar de ruimte geeft om de eigen fantasie erop los te laten. De teksten van bijvoorbeeld De Citadel (deel I) nemen je letterlijk mee naar een ver gelegen plek waar men schuilt voor het naderende onheil. 

Het muzikale arrangement completeert de hele act. Onder andere twee sjamanistische zangeressen, een tokkelende gitaar en de mystieke harmophone onderstrepen de mysterieuze zeemanssfeer. Toch komt die sfeer beter tot zijn recht in een intiemere setting, bijvoorbeeld op een schip of op een binnenlocatie. Desondanks overtuigt Hilbrandt op het Gouveneursplein, en is het afwachten wat de toekomst in petto heeft voor deze band.