#FSF15: Regenachtige start met The Kik, Gaspard Royant en Swinder

Doldwaas optreden van Nederbieters The Kik ijzersterk uitgevoerd

Met bijdragen van: Joyce de Bree, Dolf de Vlugt en Keri Stoelinga ,

Het laatste weekend van mei staat in Leeuwarden traditiegetrouw in het teken van het Fries StraatFestival. De binnenstad wordt omgetoverd tot één groot podium voor zang, dans en theater. Van plein tot plein, in de steegjes van de stad en in de Prinsentuin loop je tegen prachtige acts aan. Er is eveneens een vol muziekprogramma voor de liefhebber. Op de regenachtige vrijdag kan het publiek genieten van Swinder, Gaspard Royant en The Kik op het Gouverneursplein.

Het Gouveneursplein is op de eerste dag van het Fries StraatFestival het middelpunt wat betreft het muziekprogramma. Al vroeg in de avond heeft de organisatie de Groningse band Swinder uitgenodigd af te trappen op het podium. Helaas zit het weer niet mee; regen, wind en en kou teisteren deze avond. Gaandeweg klaart het gelukkig wat op en staat het plein toch redelijk vol publiek tegen de tijd dat de Rotterdammers van The Kik los gaan.

Swinder
Het ziet er verlaten uit op het podium van het Gouveneursplein, en ook voor het podium staat nog weinig publiek. Als de band Swinder uit Groningen opkomt begint het te regenen en het publiek wat er staat klapt de paraplu uit. Zanger Bas Schröder en gitarist Gijs van Veldhuizen beginnen met een praatje: "Goedenavond vier mensen… zes mensen." Dapper beginnen de vier - normaal een vijfkoppige band - muzikanten te spelen. De teksten van deze band zijn allemaal in het Gronings en het genre is een mix tussen folk, pop en rock. Zo gaat een liedje over spiet, de zanger legt nog uit dat het niet over speed gaat maar over spijt hebben, over zondagmorgens en over kringloopwinkels. Vlak voor het inzetten van het laatste nummer, begint het te stoppen met regenen. Schröder herhaalt nogmaals dat hij het publiek dapper vindt en trots is. Hun titelloze album is in maart 2015 uitgekomen, met nummers als Noar Stad, Spiet en Zundagmörgen. (JdB)

Gaspard Royant
"Come closer, come closer!" De enthousiaste zanger Gaspard Royant staat met zijn band op het podium van het Gouverneursplein. Hij probeert de mensen die op het terras zitten bij het podium te laten komen. Als de muziek uit de boxen galmt, verschijnen er glimlachen op de gezichten van de mensen. Het is vrolijke muziek die lijkt te komen uit de jaren vijftig en zestig en die te vergelijken is met Roy Orbinson, The Kinks en Otis Redding. Tevens is de look van de mannen typerend voor deze jaren: glad achterover gekamd haar en maatpakken.  Als ze een paar liedjes hebben gespeeld vertelt de zanger dat ze vanochtend nog in Parijs waren en dat ze de hele dag in de bus hebben gezeten. Daarom, vertelt hij, dat iedereen moet dansen.  Ze spelen nummers als Europe, Marty McFly en The One You Need van het album 10 Hit Wonder.  (JdB)


The Kik
Er bestaat misschien maar één zanger die tegen een man uit het publiek kan zeggen: "Jij bent zeker die gozer met die zaklamp in zijn hol?’’, en er vervolgen mee wegkomt. Frontman Dave Von Raven haalt tijdens het optreden op het frisse Gouveneursplein nog veel meer fratsen uit. Maar in eerste instantie legt The Kik een ijzersterke set op de mat. De overige Ingrediënten van de avond: heupswingend publiek, meeblèrende mannen en, jawel, welgeteld één crowdsurfer. Ook zijn er gillende dames. Die gillen zo hard dat de ruiten rondom het Stadhouderlijk Hof nu barsten vertonen. Naast de ruiten begeeft ook het Hammondorgel van toetsenist Paul Zoontjens het.

The Kik is amper aan het optreden begonnen of het gros van het publiek swingt al mee op de beats van Elektriciteit. Vervolgens gaat het snel. Veel materiaal van de albums Springlevend en 2 passeren de revue. Tijdens het minihitje Simone besluiten mensen om het refrein mee te zingen, al dan niet met de melodie van Suzanne van VOF de Kunst. Zanger Dave Von Raven ziet er de humor wel van in en vraagt de luidste zanger uit het publiek mee op het podium. Helaas weerhoudt de plankenkoorts hem om in te stemmen.

Het meest melige moment van het optreden vindt plaatst tijdens uitvoering van Kejje Nagaan waarbij de virtuoze gitarist Arjan Spies een schitterende solo speelt, drummer Ries Doms alle ritmes uit de kast trekt en de acrobatische Paul Zoontjens, liggend onder zijn Hammondorgel, ontdekt dat het apparaat er definitief mee opgehouden is. Desondanks ontvangen de Nederbieters een daverende ovatie. Kortom, The Kik entertaint het publiek maar speelt vooral een ijzersterke set. (DdV)