#POPRONDE15: Zomerse muziek van The Brahms #POPRONDE15: Zomerse muziek van The Brahms

"Wat is er mis met jezelf vrolijk en warm voelen in de winter?"

, Tekst: Chiel Schilder

#POPRONDE15: Zomerse muziek van The Brahms

"Wat is er mis met jezelf vrolijk en warm voelen in de winter?"

Tekst: Chiel Schilder ,

De band The Brahms heeft een CV waarvan veel beginnende bands kunnen dromen: ze wonnen de Utrechtse Popprijs, werden Serious Talent en scoorden met het nummer ‘Golden’ een 3FM Megahit. Bij De Wereld Draait Door werd al benadrukt dat ze ook nog eens de meeste Popronde boekingen hebben. Ook Popronde Leeuwarden heeft de band geboekt, op 30 oktober in Podium Asteriks. Voorafgaand aan dit optreden kreeg 3VOOR12/Friesland schrijver Chiel Schilder de kans om de jongens van The Brahms aan de tand te voelen.

Wat is het hard gegaan met jullie: van een kersverse band van de Herman Brood Academie, tot 3FM Serious Talent en een ongelofelijke waslijst Popronde boekingen. Hoe kijken jullie terug op het laatste half jaar?
“Het was een waanzinnig half jaar. Alles is tot nu toe zo snel gegaan. Van de show in de Heineken Music Hall in januari, tot een stampvol Paradiso in juli. We hebben met onze eerste single ‘Golden’ nu al heel veel bereikt. Naast Serious Talent, mochten we spelen bij Giel op de speelplaats, en werd de single ook nog eens een Megahit!”

We zijn nog niet eens halverwege de Popronde, maar er is vast al heel veel gebeurd! Zijn er ook opmerkelijke momenten geweest?
“Voorafgaand aan de Popronde in Heerlen moesten we overdag op Platoplanet in Groningen spelen. Die hele route van Utrecht naar Groningen naar Heerlen en ’s avonds weer terug naar Utrecht was memorabel. We hebben laatst tijdens de Popronde in Patronaat Haarlem aan DIEDE gevraagd, of ze met ons wilde meezingen tijdens 'Golden'. Die heeft toen in één dag alle teksten en een tweede stem ingestudeerd. Het was een goed feestje.”

Is er nog een Popronde-optreden waar je naar uitkijkt?
“We kijken uit naar de shows in Den Haag en Tilburg omdat een aantal van ons daar woont en veel vrienden heeft. Verder hebben we geen voorkeur. We zijn vooral heel benieuwd waar we allemaal terechtkomen. Dat is ook wel het leuke aan de Popronde; je weet nooit waar je terecht komt en iedere show is weer een verassing.”

Kun je wat vertellen over de sfeer voorafgaand aan een optreden? Hebben jullie bijvoorbeeld bandrituelen?
“We zitten sowieso allemaal samen in één bus. Dus dat zorgt al vanaf het begin voor gezelligheid. We zetten samen al onze spullen op het podium en zorgen dat we opgewarmd zijn om te spelen. We hebben niet echt bijgelovige rituelen of iets dergelijks, maar omdat we zoveel spelen willen we zo goed mogelijk voorbereid zijn. Vaak verzamelen we als alles opgebouwd is nog even met zijn allen backstage voor een grouphug en springen we een beetje om de energie er in te krijgen. Als we dan op komen lopen, zitten we helemaal in de goede vibe voor het optreden.”

Eerder vertelden jullie aan 3VOOR12 dat jullie vanaf het begin af aan echt zomerse, vrolijke muziek wilden maken. Hoe zit dat straks in de winter?
“We zijn druk bezig om de tweede EP op te nemen. Dit gaan we tijdens de Popronde doen. We zijn momenteel in alle uurtjes die we tussendoor kunnen pakken druk bezig met de preproductie daarvan. Die nummers zijn niet minder zomers, maar wat is er mis met jezelf vrolijk en warm voelen in de winter? Je kunt onze nummers in elk seizoen luisteren. De volgende EP zal wel een wat serieuzere en diepere kant van The Brahms laten zien.”

Het valt mij op dat jullie muziek complexe stukken kent en toch popmuziek blijft. Wat maakt volgens jullie de muziek sterk en wat onderscheidt jullie van de rest?
“Onze band is een eenheid van vier verschillende smaken. We brengen onze persoonlijke invloeden samen in onze nummers. Daarnaast willen we onszelf steeds uitdagen om nog beter en nog virtuozer te worden. Zowel in het bespelen van onze eigen instrumenten, als in het componeren. Vaak beginnen we met het experimenteren met sounds, ritmes en melodieën en langzaam aan gieten we dat dan in de vorm van een kloppend popliedje.”

Jullie studiegenoten Rondé en Taymir hebben ook groot succes. Wat is toch dat Herman Brood-DNA?
“De Herman Brood Academie is een school die je verschrikkelijk veel ruimte geeft om te experimenteren. Je mag met iedereen die maar deel wil uitmaken van je project proberen een band of formatie te creëren. Je mag zo smakeloos zijn als je maar wil of juist compleet het tegenovergestelde. Je krijgt alle vrijheid. We hebben vakken die ons leren hoe je als band een bepaalde eenheid, sound en kwaliteit kunt bereiken. Deze lessen gekoppeld aan de vrijheid die we krijgen, zijn geweldige kweekbodems voor allerlei verschillende bands.”

Hebben jullie al te maken met kritiek van buitenaf en zo ja, hoe gaan jullie daarmee om?
“We krijgen zeker kritiek. De een vindt ons te veel lijken op bands die ons voorgegaan zijn en anderen kunnen zich niet vinden in de vrolijkheid. Je kan nooit iedereen tevreden maken. We maken de muziek die we maken vooral voor onszelf. We zijn zelf het meest kritisch over onze eigen muziek en dat is denk ik maar goed ook. Natuurlijk kun je met kritiek zeker iets doen en kun je er van leren, maar we proberen het meeste op onze eigen ingevingen te vertrouwen.”

Ongetwijfeld zijn er ook veel positieve reacties op de doorbraak. Hoe houden jullie al die vrouwen op afstand?
“We blijven hele bescheiden jongens. We proberen waar mogelijk een praatje te houden met iedereen die ons wil spreken. Als band is het ook belangrijk dat je bereikbaar bent voor je fans. Zo maken je fans ook deel uit van het geheel. Het is ontzettend leuk om te zien dat er mensen speciaal voor ons naar een show of festival komen.”

Wat staat er op dit moment op jullie verlanglijstje?
“We hopen de stijgende lijn waar we nu inzitten door te kunnen zetten met onze volgende single, en met de tweede EP die eraan komt. We blijven in ieder geval heel hard werken, en gaan niet op onze luie reet zitten. Verder dromen we er natuurlijk van om volgend jaar alle grote festivals te kunnen spelen en er voor te zorgen dat iedereen in Nederland (en in het buitenland) weet wie The Brahms zijn. Uiteindelijk willen we op de mainstage van Glastonbury (pyramid stage) staan. Dat gaat ooit nog een keer gebeuren!”

Twintig verschillende acts spelen op twaalf verschillende locaties in de stad tijdens de Popronde Leeuwarden op 30 oktober. The Brahms zijn om 23:00 uur te zien in Podium Asteriks. Entree is gratis.

advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland