#POPRONDE15: Muziek en beeld zijn bij Niek Pronk onlosmakelijk verbonden

"Ik wilde met ‘Taste’ mijn muziek en beeld op een onderscheidende manier aan mijn luisteraars kunnen brengen."

Tekst: Bente Hout ,

Ook Niek Pronk neemt dit jaar deel aan Popronde. Waar hij zijn muzikale carrière begon als singer-songwriter, speelt hij momenteel voornamelijk met band. Bij het schrijven van zijn muziek werd Pronk hoorbaar geïnspireerd door oude helden als Kurt Cobain en Bob Dylan. Toch weet hij, mede door zijn vormgeving en muziek met elkaar te verbinden, een eigen verhaal te vertellen en een eigen geluid te laten horen. 3VOOR12/Friesland's Bente Hout sprak hem daarover.

Ik zie dat je al een behoorlijk aantal optredens hebt gedaan in de afgelopen twee jaar. In Leeuwarden zien we je op Popronde voor het eerst. Kun je jezelf even voorstellen?
"Wij zijn de band Niek Pronk, uit Utrecht. Ik, Niek Pronk, ben begonnen als singer-songwriter. Nu treed ik af en toe nog solo op. De basis van muziek die wij maken komt voornamelijk van mijn kant. Samen met mijn drummer Tijmen Ruizendaal en bassist Paul Rijnbeek, vorm ik mijn nummers om tot een bandgeluid en schrijf ik nieuwe nummers. In Leeuwarden speel ik solo, tenzij er nog iemand drie slaapplekken heeft in centrum Leeuwarden!"

Je bent naast muzikant ook vormgever en die twee gaan bij jou hand in hand. Sterker nog, die twee lijken onlosmakelijk verbonden. Hoe versterkt het één het ander, binnen wat jij maakt?
"Voor mij is muziek maken een manier van mijzelf impulsief uiten. Het is een soort verwerkingsproces dat ik doormaak. Het vormgeven ligt anders. Ik heb de kunstacademie in Utrecht afgerond en benader mijn beeldend werk een stuk rationeler en meer gecontroleerd. In mijn laatste project ‘Taste’ heb ik deze twee vakgebieden gecombineerd door een EP uit te brengen in de vorm van een boek. In dit boek staan tekeningen gebaseerd op de teksten van de muziek. Achterin het boek vind je een downloadcode om de muziek mee te downloaden.

Je wordt als luisteraar en toeschouwer meegenomen in de wereld van mijn beeldend werk en muziek. Naast dat dit voor mij een ideale manier is om mijn disciplines nader tot elkaar te brengen, is ‘Taste’ ook een reactie op wat ik om me heen zie in het Nederlandse muzieklandschap. Er is zo veel muziek, er zijn zo veel bands. Allemaal maken ze een cd of lp, of zetten ze hun muziek op Spotify. Ik wilde met ‘Taste’ mijn muziek en beeld op een onderscheidende, persoonlijke en tastbare manier aan mijn luisteraars kunnen brengen." 

De muziek die ik van je gehoord heb heeft iets duisters, rauws en melancholisch. Wat of wie inspireert je en waar vertel je zoal over?
"Sinds mijn puberteit heb ik veel geluisterd naar muzikanten die zelfmoord hebben gepleegd of te vroeg zijn gestorven, haha. Kurt Cobain, Jimi Hendrix, Nick Drake, Jeff Buckley, Gerry Rafferty. Daarna stortte ik muzikaal gezien helemaal op Bob Dylan; ik luisterde niets anders. Via Dylan gleed ik door naar oude folk, rythm & blues, Son House, Skip James, Robert Johnson.

Vaak vragen mensen hoe Niek Pronk als band klinkt. Ik vind het altijd lastig om te omschrijven. Zelf denk ik dat het een eigen interpretatie en combinatie is van de jaren '90 grunge, jaren '60 folk en jaren '30 blues uit de VS. Thema’s in mijn muziek en illustraties zijn inderdaad redelijk donker en rauw. Ik uit veel absurde en sceptische visies in mijn werk, maar er is ook zeker plek voor optimisme, manie en dromen."

Tot nu toe heb je al een aantal Popronde shows mogen doen. Welk daarvan is je het meest bijgebleven en waarom?
"Arnhem was erg tof, omdat we na onze eigen show nog andere Popronde shows gingen checken. De bassist en ik konden toen lekker biertjes drinken en lallen. De drummer bleef gedwongen nuchter omdat hij moest rijden, maar dat mocht de pret niet drukken. Ik ben nog nooit in Leeuwarden geweest maar denk dat het een geweldige stad is met een goede scene, ik ben erg benieuwd en ga er een topavond van maken."

Wat vind jij het leukst aan deelnemen aan Popronde?
"Het is altijd verrassend waar je uiteindelijk moet spelen, je komt op veel verschillende plekken. Als je door een stad loopt waar de Popronde aan de gang is kun je zien dat elk café er op inspeelt of aan meedoet. Veel bezoekers zijn benieuwd naar nieuwe muziek die ze nog niet kennen, dat vind ik tof om te zien."

Wat hoop je dat de toekomst voor jou als artiest in petto heeft?
"We hopen aankomend voorjaar een aantal nummers uit te brengen als band en willen graag op een aantal mooie festivals spelen, zoals bijvoorbeeld Welcome to The Village. Voor de langere termijn ben ik aan het onderzoeken wat beeld en geluid nog meer voor combinaties kunnen vormen. Zo ben ik bezig met animaties, sculpturen en illustraties die de basis gaan vormen voor een live optreden. Uiteindelijk wordt een optreden van ons meer een voorstelling die je gezien moet hebben."

Twintig verschillende acts spelen op twaalf verschillende locaties in de stad tijdens de Popronde Leeuwarden op 30 oktober. Niek Pronk en zijn band zijn om 21:00 uur te zien in The Saint. Entree is gratis.