#POPRONDE15: Iguana Death Cult wil vooral chaos creëren

"Verwacht bloed, zweet, tranen en naakte mannen."

Tekst: Wybren Nauta ,

Iguana Death Cult heeft het afgelopen jaar al flink wat furore gemaakt in het live-circuit. De mannen hebben vele zalen op z'n kop gezet met hun opzwepende garagerock. Dit jaar komen ze ook de Popronde op stelten zetten met energieke optredens. 3VOOR12/Friesland’s schrijver Wybren Nauta sprak ze over de release van hun nieuwe single en hun favoriete slechte films.

Inmiddels hebben jullie er al een aantal optredens op zitten met de Popronde. Hoe bevalt het tot zover?
"Tot zover bevalt het allemaal goed, er is veel saamhorigheid onder de bands. Je wordt echt zo'n gezellig rondreizend clubje. Het is sowieso heel leuk omdat je op allemaal totaal verschillende plekken door Nederland kunt spelen. Het kan verder wel heel wisselend per stad zijn. Zo speelden we in een café in Utrecht waar we de hele tent hebben afgebroken en het een grote chaos was, maar voor hetzelfde geld speel je voor tien man die met de armen over elkaar staan."

Het afgelopen jaar hebben jullie al veel opgetreden. Wat waren de hoogtepunten?
"Tja, dat is wel lastig kiezen, hoor. Als ik er één moet kiezen is het toch wel de releaseparty van onze single in een skatepark in Breda. Dat werd echt een groot feest. Het speelde ook heel lekker, omdat het een soort thuisfront voor ons is. Daarnaast hebben we ook nog een hele vette show gespeeld in Doornik met Useless Eaters. Dat is ook een band met dat echte Westcoast garagerock geluid."

Muzikaal gezien zitten jullie ergens tussen garagerock, surfrock en psychedelische rock. Uit welke hoek halen jullie zelf de meeste inspiratie?
"Muzikaal gezien zitten we wel het meest in de buurt van die Westcoast bands als Ty Segall en Thee Oh Sees. Maar hier halen we verder niet direct veel inspiratie uit. Zelf luisteren we veel naar Turkse muziek en oude soulplaten. Het is niet echt zo dat we heel bewust bezig zijn met welke invloeden we in onze muziek gebruiken. We maken gewoon de nummers en ik denk dat je sommige invloeden dan vanzelf weer terughoort. Zo creëer je toch een meer eigen geluid.”

Jullie hebben de single 'Sirens' vorige maand uitgebracht op cassette. Waarom hebben jullie specifiek voor cassette gekozen?
"We hadden de single opgenomen en eerst was het plan om een 7” uit te brengen. Dit zou echter betekenen dat hij pas in november klaar zou zijn en we wilden hem juist graag voor de Popronde uitbrengen. Verder geloven we niet meer in cd’s en een cassette is lekker snel en goedkoop om te maken en heeft nog dat oldschool gevoel. Dus zo konden we hem mooi op tijd releasen en hebben we daarmee iets van €1500,- bespaard. Ook niet onbelangrijk."

Het label Geertruida heeft de cassette uitgebracht. Hoe zijn jullie daarbij terecht gekomen?
"We hebben al langere tijd contact met Geertruida. Naast dat ze dus platen uitbrengen, verkopen ze ook allemaal effectenbakjes voor gitaren, dus daarvoor kwamen we er sowieso al vaker. Toen we op het punt stonden om onze single uit te brengen, dachten we ook meteen aan hen. Toen we ze benaderden om de plaat uit te brengen, waren ze meteen enthousiast, dus het verliep eigenlijk allemaal heel natuurlijk."

De clip bij dit nummer lijkt op een echte oldschool exploitation film en ziet eruit alsof jullie veel lol hebben gehad tijdens het maken van de clip. Hebben jullie hem volledig zelf gemaakt?
"De clip is geregisseerd door Thomas Foster, de drummer van de Mighty Breaks. Tevens een band die met Popronde speelt. Hij zat op de filmacademie, dus hebben we met hem de clip gemaakt. Voor de rest wilden we het gewoon zo goedkoop mogelijk houden. We kwamen de avond voordat we de clip op gingen nemen iemand die limousines verhuurt tegen in de kroeg. Toevallig had hij de volgende dag niks te doen, dus konden we zijn limousine gebruiken. Verder hebben we gewoon een masker bij de carnavalswinkel gehaald en daarna zijn we gewoon gaan filmen. Volgens mij heeft de hele clip niet meer dan €66,- gekost inclusief eten en drinken."

Hebben jullie zelf nog een favoriete exploitation film uit die periode?
"Hmm, lastig. We kijken wel veel van die oude blaxploitation films, zoals Superfly. Verder is Creature from the Black Lagoon hier wel een echte favoriet. Vooral omdat het simpelweg de klassieke horrorfilm is met echt slecht acteerwerk en toffe kostuums. Verder zijn we niet echt van die filmfreaks."

Wat kunnen we van het optreden van Iguana Death Cult verwachten komende vrijdag?
"We willen gewoon een mooi feestje neerzetten. We hopen dat mensen een beetje gaan rellen. Je kunt in ieder geval bloed, zweet tranen en naakte mannen verwachten, maar niet noodzakelijk in die volgorde."

Twintig verschillende acts spelen op twaalf verschillende locaties in de stad tijdens de Popronde Leeuwarden op 30 oktober. Iguana Death Cult is om 21:30 uur te zien in Licks. Entree is gratis.