#POPRONDE15: Liefde vormt inspiratie en onderwerp voor Daniel Cane & The Rebellion #POPRONDE15: Liefde vormt inspiratie en onderwerp voor Daniel Cane & The Rebellion

"Ik heb oprecht een knuffelverslaving!"

, Tekst: Bente Hout

#POPRONDE15: Liefde vormt inspiratie en onderwerp voor Daniel Cane & The Rebellion

"Ik heb oprecht een knuffelverslaving!"

Tekst: Bente Hout ,

Nijmeegse singer-songwriter Rico Neeter, alias Daniel Cane, is ook één van de acts die dit jaar zijn geselecteerd voor Popronde. Met zijn band The Rebellion tourt hij al een aantal weken het hele land door. De goedlachse knuffelbeer zingt over liefde, maar weet daarbij de zoetsappigheid altijd goed te doseren door een rauw randje aan zijn nummers toe te voegen. 3VOOR12/Friesland's Bente Hout sprak Neeter over zijn Popronde-avontuur.

Je hebt een rijtje shows op Popronde om trots op te zijn! Wat vind je het leukst aan Popronde?
"Dankjewel, we zijn er zelf ook trots op! De Popronde is één grote familie, dat is het leukste, denk ik wel. Iedereen doet bij iedereen mee, zo zong Jeanne bij ons al meerdere keren mee, waren de mensen van DIEDE ons perfecte koor in Assen en gaan Jesse Woodson en wij in Dordrecht samen de caravan onveilig maken. Verder speel je in steden die je misschien nog nooit gezien hebt. Zoals dus ook Leeuwarden, waar we onze eerste show zullen hebben als band."

Van de Popronde shows die je tot nu toe hebt gedaan, welk is je het meest bijgebleven en waarom?
"De Witte Bal in Assen. Een legendarisch podium in het midden van Assen, daar waar je het niet zou verwachten. Grootheden uit de blues hebben dat podium allemaal al een keer onveilig gemaakt. Er hing dan ook zoveel sfeer, dat was ongelofelijk. De backstage was een soort mega luxe woonkamer, vol met posters van oude concerten met grote namen. Het hoogtepunt was toch echt de bar. Ik heb samen met mijn beste vriendinnetje de set op de bar afgemaakt. Waarin we vier liedjes van mij samen hebben gezongen en die hele kroeg van heel rumoerig naar super stil ging. Het was echt magisch."

Wat hoop je uit jouw deelname aan de Popronde te halen?
"Popronde brengt ons een hele hoop toffe shows, nieuw publiek, en meerdere plekken waar we ons thuis kunnen voelen en mogelijk nog eens terug kunnen komen. Dit is ook exact wat ik er uit wilde halen met mijn bandje. We hebben al veel gespeeld, maar hoopten door veel te spelen op Popronde wat meer in de picture te komen bij bijvoorbeeld boekers en andere professionals. Ook willen we mensen natuurlijk overtuigen om ons leuk te vinden en nog en terug te komen als we weer in de buurt spelen."

Waar ben je momenteel zoal verder mee bezig, staan er bijvoorbeeld releases of bijzonderheden op de planning?
"We zijn zo veel aan het doen! Het tofste is misschien wel onze voorjaarstour, gekoppeld aan een nieuwe EP. Dat is het plan. Inhoudelijk kan ik nog weinig over zeggen, maar het wordt in ieder geval heel erg tof. We zijn ook druk in gesprek met allerlei toffe partijen voor supportshows in 2016 en er komt nog veel meer aan. Deze week speelden we het na-programma van Fink in de Neushoorn tijdens de opening. Dat was toch wel een klein bucketlist momentje. We hopen in 2016 dit soort dingen dus met de nieuwe plaat door te zetten."

Je noemt jezelf een knuffelbeer en je liedjes gaan over liefde. Een ideale combinatie voor het werven van vrouwelijke fans, dacht ik zo. Kun je een voorbeeld noemen van een situatie waarover je geschreven hebt?
"Ik heb oprecht een knuffelverslaving. Er is toch niets beters dan een paar warme armen die je veilig en warm houden? Vrouwelijke fans blijven toch een beetje weg. Misschien zijn we bang dat mijn vriendinnetje ze bijt, wanneer ze te dichtbij zouden komen. Zij is lief, maar gevaarlijk. Net als de onderwerpen waar ik over schrijf, eigenlijk.

De liedjes gaan altijd over iets wat ik heb meegemaakt. 'Harbor' gaat bijvoorbeeld over hoe ik ooit verliefd werd op mijn beste vriendin en haar dit wilde vertellen. Toen het er eenmaal uit was, keek ze me aan en zei ze: "Leuk dat je me dit vertelt, maar ik vind jou niet leuk." Hoe pijnlijk dat ook was, heeft die ervaring me wel toffe liedjes opgeleverd. Ook speel ik een cover van Ed Sheeran's “Give me Love” omdat ik exact hetzelfde denk over het vinden van een partner als hij in dat liedje beschrijft."

Je maakt liefdesliedjes met een rauw randje. Wat of wie inspireert jou voor de muziek die je maakt?
"Die lijst is eindeloos. Veel van muzikale gemoedsrust haal ik uit liedjes van FINK, Ed Sheeran, Daughter, Jeanne Rouwendaal, Douwe Bob en natuurlijk Damien Rice. Verder kan het situationeel zijn. Veel mensen willen als ze verliefd zijn rennen, omdat ze dat gevoel maar niet om kunnen zetten. Ik ga schrijven. Hetzelfde geldt voor het gebroken hart. Als mijn relaties stuk lopen huil ik geen tranen maar liedjes. De eeuwige strijd om hard te werken en om mensen trots te maken. Zoals mijn beide paar ouders en mijn zusje, die allen verantwoordelijk zijn voor alles wat ik nu doe en mag doen."

Wat hoop je dat de toekomst jou brengt? Heb je bijzondere doelen of plannen?
"Ik zou heel graag gewoon muziek blijven maken, drie keer per week. Ik hou van live spelen en hoop dat nog jaren te kunnen doen. In deze, of in andere bands natuurlijk. Ik zou met dit bandje graag op Noorderslag willen staan. Een debuutplaat maken met een toffe producer, zoals Martijn Groeneveld, en ik zou heel graag met mijn bandje in de LIMA van Lowlands of op Concert at Sea willen spelen. Het voorprogramma van Ed Sheeran of Damien Rice doen zou de droom echt compleet maken."

Twintig verschillende acts spelen op twaalf verschillende locaties in de stad tijdens de Popronde Leeuwarden op 30 oktober. Daniel Cane & The Rebellion zijn om 22:15 uur te zien in Paddy O'Ryan. Entree is gratis. 

advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland