The Wytches opent rocktober-maand in Asteriks The Wytches opent rocktober-maand in Asteriks

Stevige rockshows van hoog niveau

, Tekst: Dirk van der Zee | Foto's: Jelmer Hobma

The Wytches opent rocktober-maand in Asteriks

Stevige rockshows van hoog niveau

Tekst: Dirk van der Zee | Foto's: Jelmer Hobma ,

Deze maand is het rocktober in Podium Asteriks. Er wordt afgetrapt met drie bands die zich richten op de hogere sferen. Daarbij worden de psychedelische elementen uit de kast gehaald met als vaste ingrediënten de galmende en gierende fuzz-gitaren met echoënde zangpartijen. De eerste avond van rocktober maken we ons op voor The Wytches (GB), Desert Mountain Tribe (GB) en The Sweet Release Of Death (NL).

The Sweet Release Of Death uit Rotterdam maakt bitterzoete noise-pop en heeft in hun korte bestaan al een ep uitgebracht: Every Second We Wait. Ook stond de band al op het Incubate-festival en binnenkort op de Popronde. The Sweet Release Of Death moest duidelijk nog even op stoom komen. Wat opvalt, is dat de gitarist en basgitarist tijdens het optreden nog met het geluid bezig zijn: de bandleden zijn zichtbaar geërgerd. Eigenlijk zouden problemen met het podiumgeluid bij de soundcheck al ondervangen moeten zijn, maar gelukkig is het geluid in de zaal verder wel goed. Na een dikke twintig minuten is de set voorbij en wordt het podium vrij gemaakt voor de Desert Mountain Tribe.

De driemansformatie Desert Mountain Tribe uit Londen maakt psychedelische rock. Hun debuut-ep DMT kreeg vorig jaar lovende recensies en sindsdien hebben de heren een goede livereputatie opgebouwd. De band trakteert de bezoeker op een tijdreis naar de jaren zestig en zeventig, en staat stil bij de haltes van The Stooges, Joy Division en Hawkwind. Desert Mountain Tribe maakt tijdens de show gebruik van projecties, dat het psychedelische effect van hun muziek extra versterkt. Er vallen lange stiltes tussen de nummers door het wisselen van gitaar en het stemmen daarvan na elk nummer. Het publiek wordt wat ongeduldig, waardoor het rumoerig wordt in de zaal. Dit is het enige minpuntje, Desert Mountain Tribe zet een solide optreden neer. Over een goede livereputatie is niets teveel gezegd.

The Wytches uit het Britse Brighton maakt evil surf doom, eigenlijk een mengelmoes van surf en psych rock. Met hun pas uitgebrachte debuutalbum Annabel Dream Reader trok de band al de aandacht van de Britse muziekpers en in ons land speelde The Wytches al op het prestigieuze Best Kept Secret Festival. Hun muziek klinkt zeer gevarieerd; de ene keer zwaar en log, de andere keer onstuimig met galmende geluidseffecten over de gitaar en zang en dat gecombineerd met veel tempowisselingen. Daarbij verandert Kristian Bell zijn zangstijl met alle gemak van rauw naar clean en omgekeerd. De bandleden lijken wel in een soort trance te zijn: zelfs als er halverwege de show een snaar van Bells‘ gitaar breekt, is er geen nood aan de man. Het ritme-tandem blijft gewoon op een geroutineerde manier doorspelen. Het is leuk om te zien met wat voor energie en passie deze band speelt, alles wordt uit de kast gehaald. The Wytches zetten een geweldige show neer in Asteriks.

---
Gezien: The Wytches, Desert Mountain Tribe en The Sweet Release of Death
Waar:
Podium Asteriks, Leeuwarden
Wanneer: Vrijdag 3 oktober 2014
Opkomst: Redelijk

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland