Manu Armata, Thell Barrio en Sworn Enemy breken de kleine zaal af Manu Armata, Thell Barrio en Sworn Enemy breken de kleine zaal af

Een avond oldskool hardcore metal in Iduna

, Tekst + foto's: Sannette de Groes

Manu Armata, Thell Barrio en Sworn Enemy breken de kleine zaal af

Een avond oldskool hardcore metal in Iduna

Tekst + foto's: Sannette de Groes ,

Vanavond opent Iduna haar deuren voor een avond stevige hardcore metal. Het publiek kan nog niet genieten van het pas verbouwde hoofdpodium, de avond speelt zich af in de kleine zaal. Het is aan de jongens van Manu Armata om het publiek op te warmen, met hun hardcore metal zullen zij als eerste op het podium verschijnen. Tweede act is Thell Barrio, een uit Mexico afkomstige deathcore band. De headliner van de avond is Sworn Enemy, een gevestigde naam binnen de hardcore metal scene. De band is net begonnen aan een Europese toer en trappen deze af in Iduna.

De optredens vinden plaats in de kleine zaal van Iduna, wat er op duidt dat er niet al te veel mensen worden verwacht. Bij aanvang is het niet bijzonder druk, er zijn zo’n vijftig man binnen. De pas verbouwde grote zaal zou dan ook te veel van het goede zijn. Op deze manier zorgt de kleine zaal voor intimiteit en meer interactie tussen publiek en band. Dit is gelijk al te merken tijdens het optreden van Manu Armata. In het begin blijft het publiek nog wat twijfelend achterin staan, maar op aandringen van de zanger komt men wat meer naar voren. Gedurende het optreden druppelen er steeds meer bezoekers binnen. Manu Armata stelt niet teleur en speelt een loeiharde set. De nummers zijn rechttoe rechtaan en weten het publiek in beweging te krijgen. Tijdens het nummer Self Reliant gaat het helemaal los.

Dan verschijnen er een aantal mensen met maskers op het podium. Nee, er begint geen Mexicaanse worstelwedstrijd, het is tijd voor Thell Barrio. Deathcore is een understatement, de band begint gelijk keihard te spelen. Het biertempo ligt al lekker hoog en de pits worden agressiever, mede door de enorm harde nummers van Thell Barrio. Muzikaal gezien spelen de heren vrij strak, en de conga’s zijn ook een aparte toevoeging maar pakken goed uit. Het publiek gaat in ieder geval los en lijkt de show erg te kunnen waarderen. Het is tevens drukker geworden, en de opkomst lijkt nu al beter dan verwacht. De band speelt een harde set en wordt na afloop bedankt door het publiek met een enorm applaus.

Het is tijd voor de hoofdact: Sworn Enemy afkomstig uit Queens, New York. Vanavond zijn ze dan ook net geland. Voor hen is de aftrap van de Europese tour, en Drachten is de enige plek in Nederland die ze aandoen. Ondanks de jetlag verschijnt de band zeer enthousiast op het podium, en vinden ze het fijn om hier weer te zijn. Ze beginnen gelijk aan de set en na het geweld van Thell Barrio lijkt de muziek van Sworn Enemy een stuk rustiger. Het publiek kan het in ieder geval waarderen, maar de pits die bij de vorige act ontstonden blijven nu uit. 
 
Sworn Enemy speelt een aantal nummers van het nieuwe album, Living On Borrowed Time maar de band weet het publiek het meeste te raken met ouder werk. Het valt wel op dat het publiek minder enthousiast is dan bij de voorgaande acts, ondanks dit was het een geslaagde avond. 
---
Waar: Iduna, Drachten
Wanneer: vrijdag 17 oktober 2014
Opkomst: Redelijk
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland