Sfeerverslag: Popquiz Live! met coverband Spijcker

Popquiz met live band in Poppodium Romein garant voor leuke avond

Marije Heida ,

Sinds december 2011 kunnen mensen met een voorliefde voor competitie en muziek hun hart ophalen tijdens de Popquiz Live! in Poppodium Romein. Coverband Spijcker speelt ook bij editie nummer negen van Popquiz Live! de ene na de andere riedel, waar vervolgens een zaal vol mensen hun hersens over kraken.

Het concept is simpel. Hark een groep van maximaal vier vrienden bij elkaar, schrijf je in met een ludieke groepsnaam en sta om 20.00 uur klaar voor de deur van Poppodium Romein. Bij binnenkomst krijgt elke groep invulformulieren en mag er een plekje gezocht worden in de grote zaal. De eerste twee edities vonden nog plaats in het café gedeelte van Romein, maar naarmate de animo steeg werd het café ingewisseld voor de grote zaal. De negende editie telt twintig teams. Sommige mensen deden vaker mee in wisselende formaties, maar er zijn ook een aantal vaste teams waaronder The Good, The Bad and the Ugly’s en The Famous Potatoes. Om half negen bergt iedereen zijn/haar telefoon op – deze zijn uiteraard strikt verboden - en betreedt vaste presentator van de quiz, Wietze Meetsma (programmeur van Romein) het podium.

Bij deze editie zijn er zes verschillende rondes. De eerste ronde is een vast onderdeel in de popquiz van Romein; Raad de Intro. Spijcker speelt een aantal intro’s van nummers waarbij titel en artiest punten opleveren. Over het algemeen niet de moeilijkste ronde, hoewel er één team is wat geen punten behaalt. Vervolgens start de Pietenronde. Het is aan de kandidaten de taak om uit te vinden om welke Piet, Pieter, Pete of Peter het gaat in de gespeelde fragmenten. De antwoorden variëren van Peter, Ik Vertrouw Je Voor Geen Meter van Hanny (zonder haar Rekels) tot reggae legende Peter Tosh. Nieuw in deze negende editie is de TV-ronde. Hierbij treden de heren van Spijcker aan om op eigen wijze TV-tunes te spelen. Een aantal deuntjes zijn niet moeilijk, want wie kent het muziekje van de Muppet Show nu niet? Ook The Adams Family zal menig groepje punten opleveren. Maar toch zitten er ook een aantal tunes waarvan je denkt, ‘Waar is dat ook alweer van?’. Na drie rondes is het tijd voor een kleine (rook)pauze. Spijcker gooit er een aantal klassiekers tegenaan en vermaakt het aanwezige publiek, wat gemoedelijk staat af te wachten tot de volgende ronde begint. 

De vierde ronde is zowel een hilarische, als een lastige ronde. Er zijn opnames te horen van mensen die hun favoriete liedje neuriën. Ongelooflijk lastig wanneer ze geen toon kunnen houden en beginnen te lachen tijdens de opname. Het is een struikelblok voor veel teams. Gelukkig volgt hierna een iets makkelijker onderdeel, de Rebus ronde. Voordat Spijcker een fragment speelt, geeft Wietze aan om welk woord het gaat uit de titel, met eventuele vervanging van letters. Spijcker speelt vervolgens het fragment en na zeven fragmenten vormt zich een zin. Goed te doen. 
 
Tussen de rondes door wordt de tussenstand gepresenteerd op het grote scherm dat boven het podium hangt. De tussenstanden liggen gedurende de avond niet ver uit elkaar. Het laatste onderdeel draait om het zoeken naar een thema uit drie fragmenten. De alles omvattende uitspraak; ‘Er kan nog van alles gebeuren’ geldt ook vanavond. Een dobbelsteenworp bepaalt hoeveel punten wordt vergeven aan de bonusvraag, die te maken heeft met het thema. Wanneer de vraag goed beantwoord wordt, is in sommige gevallen 10 of meer punten te verdienen. 

Tot op het laatste moment is het spannend, maar uiteindelijk is het team The Elegantly Wasted winnaar van de Popquiz Live! editie negen. De hele avond schommelen zij rond de vierde plaats, maar scoren maximaal bij de laatste thema ronde. Als prijs krijgen de vier leden van het team gratis toegang bij een optreden naar keuze in Poppodium Romein.