Thomas Azier geeft exclusieve show in Leeuwarden

Strak optreden voor tam publiek in Asteriks

Tekst: Marije Heida | Foto's: Coen Waltmans ,

Podium Asteriks verrast zijn publiek met een exclusief optreden van Thomas Azier. Als opwarmer voor zijn Nederlandse clubtour treedt Azier op in de stad waar hij ooit studeerde. Het concert vindt plaats op een dinsdagavond, maar desondanks is het evenement in recordtijd uitverkocht. Aziers show wordt voorafgegaan door het Amsterdamse GOSTO en afgesloten door het Utrechtse duo Yakumo.

De mogelijkheid om in het voorprogramma te staan van Thomas Azier werd door het vierkoppige GOSTO uit Amsterdam met alle aanwezige handen aangegrepen. De groep probeert meerdere muzikale werelden te verenigen, waardoor een interessante samensmelting van ritmes, elektronica en melodieën ontstaat. Met een matige start qua geluid en energie weten de heren uiteindelijk toch een deel van het publiek te bereiken. Het begin klinkt rommelig, maar in de loop van het optreden krijgt de performance meer structuur.

In de tijd dat Thomas Azier in Leeuwarden vertoefde voor zijn studie aan de Academie van Popcultuur, is er klaarblijkelijk een warme band ontstaan met Podium Asteriks. Plots was daar de aankondiging: verrassing! Thomas Azier komt voor een exclusief optreden naar Leeuwarden. Binnen twee en een half uur was er geen kaart meer te krijgen. De show is gepland in aanloop naar een korte Nederlandse tour die hij eind oktober gaat doen. Samen met zijn sound-engineer en co-producer Robin Hunt - die hij in Leeuwarden heeft leren kennen - wil Azier het Asterikspubliek trakteren op een vette show.  

Azier en kompaan Hunt bouwen het optreden rustig op met het onheilspellende intro van Hylas, het openingsnummer van het gelijknamige debuutalbum. Terwijl bij de openingsact GOSTO het geluid niet goed was, klinkt Aziers stem en alles wat daar omheen beweegt buitengewoon goed. Tijdens het optreden is Azier niet op een misser te betrappen en het verveelt geen moment. Het gevaar van twee heren met hun apparatuur op een podium kan zijn dat het visueel wat saai wordt, maar bij Azier is daar geen sprake van. Met op de achtergrond mooie visuals en een lichtshow is het fascinerend om naar de man zelf te kijken. Hij leeft voor zijn muziek, denkt alles tot in de puntjes uit, maar niets oogt gekunsteld.

Zo enthousiast als de mensen de kaartjes kochten, zo ogenschijnlijk tam en rustig is het publiek eenmaal in de zaal. Bij de eerste tonen - halverwege de set - van Ghostcity ontstaat er voor het eerst wat opwinding. Misschien heeft dat ook te maken met de woorden die Azier spreekt voor de inzet van het nummer: “Berlijn en Leeuwarden zijn één vanavond.” 
Na ruim een uur spelen volgt de toegift: een buitengewoon mooie versie van Chris Isaaks Wicked Games, een nummer dat hij eerder vertolkte in de ochtendshow van 3FM-dj Giel Beelen. Azier weet dit nummer volledig naar zijn hand te zetten en pakt voor een moment weer volledig de aandacht van het publiek.

Na afloop van Aziers optreden is het de moeilijke taak aan Yakumo om het publiek nog even te verleiden om te blijven. Het is dinsdagavond, dus een groot deel van de mensen verkiest het bed boven vertier op de dansvloer. Gelukkig heeft een deel van de aanwezigen nog wel zin in een afzakker en begint lekker te dansen. Daarmee is de tropische live-house van Yakumo de ideale afterparty.

---
Gezien: Thomas Azier, Gosto, Yakumo
Waar:
Podium Asteriks, Leeuwarden
Wanneer: dinsdag 21 oktober 2014
Opkomst: uitverkocht