#POPRONDE14: Maak kennis met The Afterveins #POPRONDE14: Maak kennis met The Afterveins

De Power Rangers van de Rotterdamse rock-‘n-roll

, Theo van der Veer

#POPRONDE14: Maak kennis met The Afterveins

De Power Rangers van de Rotterdamse rock-‘n-roll

Theo van der Veer ,

Na een jaar afwezigheid keert de Popronde dit jaar terug naar Leeuwarden, en wel op donderdag 23 oktober. Verschillende locaties in het centrum van de stad, waaronder poppodia Asteriks en Romein en cafés als Andere Koffie en Café Scooters, bieden een podium aan talentvolle Nederlandse acts. Een paar van de acts die in Leeuwarden te zien zullen zijn, stellen wij alvast aan jullie voor. Maak nu kennis met: The Afterveins.

”Wij zijn de Power Rangers van de Rotterdamse rock-‘n-roll”, vertelt gitarist Xander van Dijck van The Afterveins. Hij laat ons kennis maken met zijn band. “Onze band is ontstaan uit vriendschap. Zanger/gitarist Maks en ik maakten al muziek in de brugklas. Na de middelbare school verloren we elkaar uit het oog. Enkele jaren later besloot ik te gaan experimenteren met drummer Aswin van As die ik ken van de Popacademie in Rotterdam, waar wij allen studeren of hebben gestudeerd. Maks en ik liepen elkaar daar weer tegen lijf en The Afterveins waren geboren.”  

De heren omschrijven de muziek van The Afterveins als psychedelic wave. “Dit komt omdat wij beïnvloed zijn door de psychedelische bands uit de sixties, zoals The Velvet Underground en 13th Floor Elevators. Ook wave bands uit de jaren tachtig - denk aan The Feelies en The Sound - hebben ons beïnvloed.” Daarnaast wordt The Brian Jonestown Massacre vaak als invloed genoemd. “En we houden heel erg van onze vrienden Indian Askin uit Amsterdam”, aldus de Rotterdammer.  

Het gaat goed met The Afterveins. De band treedt veel op en het debuutalbum van de band slaat aan. Daar zijn de heren erg blij mee. “We zijn erg trots op ons plaat, hij is lekker eigenwijs”, meent van Dijck. “We merken dat we steeds meer mensen bereiken en dat vinden we leuk. Na de shows gaan we altijd gezellig met onze fans een biertje drinken, zo maken we veel vrienden. Langdurige vriendschappen komen hier uit voort en dat is natuurlijk prachtig”, voegt hij er aan toe. Ook over de Popronde is de gitarist zeer enthousiast: “Een prachtig fenomeen. Geweldig dat jonge bands de kans krijgen om mee te mogen doen aan de Popronde. Voor ons is het de bekroning voor een periode hard werken. Maar we proberen verder te kijken.” Het trio ziet de Popronde niet als een garantie voor succes. Van Dijck hierover: “Succes of faam heb je zelf in de hand. Wij worden buiten de Popronde vaker geboekt dan tijdens en dat is maar goed ook. Dat betekent namelijk dat wij hierna nog steeds veel blijven spelen.” 

Tot nu toe hebben The Afterveins pas in twee steden gespeeld; Nijmegen en Groningen. “Wij vinden dit twee fantastische steden dus waren we enorm blij dat we daar mochten spelen. Nijmegen was super leuk. Tijdens deze show stonden we tussen de Mariabeelden te spelen en eindigde het optreden in een bad van zweet en bier. Ook aan het optreden in Groningen - in O'Ceallaigh Irish Pub - bewaart van Dijck warme herinneringen:“De eigenaar van de pub, Peter Kelly heeft heerlijk voor ons gekookt! De accommodatie is klein, maar top. De show was hard, mensen gingen dansen en dat is sowieso altijd goed. We stonden lekker dicht op elkaar.”

In Leeuwarden staan The Afterveins in Poppodium Romein. Over de zaal heeft de band veel positieve verhalen gehoord. De gitarist: “We hebben er ontzettend veel zin in. Het wordt een mooi optreden en we gaan er vol voor en zoals altijd gaan we een leuke spontane set spelen. Wij schrijven bijna nooit een setlist om deze reden. Wat er tussen de nummers door gebeurd is voor ons ook altijd een vraag.”

The Afterveins hebben ook al nagedacht over het leven na de Popronde. Van Dijck hierover: “Het komende jaar willen we een nieuwe plaat uitbrengen en weer veel spelen. Wij willen natuurlijk niets liever dan spelen op festivals als Best Kept Secret, Lowlands, De Zwarte Cross en Eurosonic Noorderslag. Daarnaast zouden we ons volgende album graag op een groter label uitbrengen, waardoor we nog meer mensen kunnen bereiken. Bij Excelsior of Suburban, zouden wij wel passen.”
 
In de verre toekomst zouden de drie Rotterdammers graag eens spelen op Glastonbury. “Het voorprogramma verzorgen voor bands als The Brian Jonestown Massacre, The Dandy Warhols of The Fall lijkt ons ook te gek. Voor nu blijven we lekker platen maken, touren en onze muziek verspreiden zolang wij er zin in hebben. Dit is immers waar het in eerste instantie allemaal om gaat”, besluit de The Afterveins gitarist.

 

The Afterveins zijn op 23 oktober om 23.30 uur te zien in Poppodium Romein tijdens Popronde Leeuwarden.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland