#POPRONDE14: Maak kennis met capcap… cap #POPRONDE14: Maak kennis met capcap… cap

Tegen de ongeschreven verwachtingen van de maatschappij in

, Wouter Hoogland

#POPRONDE14: Maak kennis met capcap… cap

Tegen de ongeschreven verwachtingen van de maatschappij in

Wouter Hoogland ,

Na een jaar afwezigheid keert de Popronde dit jaar terug naar Leeuwarden, en wel op donderdag 23 oktober. Verschillende locaties in het centrum van de stad, waaronder poppodia Asteriks en Romein en cafés als Andere Koffie en Café Scooters, bieden een podium aan talentvolle Nederlandse acts. Een paar van de acts die in Leeuwarden te zien zullen zijn, stellen wij alvast aan jullie voor. Maak nu kennis met: capcap...cap.

“Het is tof om verschillende zalen en steden aan te doen. Normaal is het toch lastig voor een band die zich redelijk in de niche bevindt om buiten je eigen regio te spelen. Laat staan dat je op plekken speelt waar je goed tot je recht komt.” In een niche zit het viertal van capcap...cap uit Eindhoven zeker.

Gitaareffecten, elektronische drums, drijvende synthesizers en duistere baslijnen vormen een geheel dat nog het best als minimalistische new wave te omschrijven is. Daar komt dan nog bij dat de liveshows van capcap… cap gepaard gaan met visuals, wat het vinden van geschikte zalen vrij lastig maakt. “Popronde helpt hierin heel erg mee; we zijn voornamelijk geboekt in zalen waar de specifieke faciliteiten die we nodig hebben aanwezig zijn. Hierdoor kunnen we de sfeer die we live willen neerzetten goed tot uiting brengen. Zo speelden we afgelopen zaterdag in een theaterzaal in de Philharmonie in Haarlem, waar we normalerwijs nooit terecht zouden komen.”

Ondanks dat er nog maar twee ep’s zijn verschenen heeft de band al een duidelijke ontwikkeling doorgemaakt: op tweede wapenfeit Shards (2013) spelen de synthesizers een grotere rol en zijn de distortionpedalen uit de kast getrokken. “In de loop der jaren zijn we steeds zoekende geweest naar onze eigen ‘sound’. Door continu te experimenteren met verschillende invalshoeken komen we alsmaar dichter bij een eigen geluid. Door onze ontwikkeling blijft ons geluid in beweging en zal onze komende release wellicht weer wat anders klinken dan de vorige twee. Elke release is natuurlijk een momentopname en we proberen de vorige telkens te overtreffen.” De toevoeging van visuals bij de liveshows zal ongetwijfeld ook een rol hebben gespeeld. “Hoe we nummers live spelen heeft er ook mee te maken hoe we ontwikkelen. Nummers veranderen mee met ons geluid.”

Op de tweede ep is nog de meest opvallende rol weggelegd voor het nummer Suburb. Hier worden de vocalen even overgenomen door niemand minder dan Microsoft Sam, die je met zijn emotieloze robotstem hartelijk welkom heet in de buurt. De gedachte erachter is filosofischer dan je op het eerste gehoor zou vermoeden: “Het is een interpretatie van de manier waarop veel mensen zichzelf tegenwoordig volgens ons willen presenteren en de ongeschreven verwachtingen die de maatschappij vaak van mensen heeft. Zo word je geacht om sportief te zijn, veel te reizen, talentvol te zijn en het heel leuk te hebben. Moderne media zoals Tinder en Facebook zijn mooie voorbeelden hiervan. Hierop presenteren mensen zichzelf door middel van foto’s waarop te zien is hoe ze gezellig gaan borrelen met vrienden, hebben gereisd, een mooie carrière aan het maken zijn en ook nog tijd hebben om de Color Run te lopen.”
 

 Door die combinatie van duistere muziek, passende visuals en scherpe teksten belooft het dus een bijzondere show te gaan worden in de Gloppe. “Wij vinden het belangrijk dat een band een vette sfeer en een mooi totaalplaatje wil neerzetten en dat het niet slechts blijft bij het spelen van liedjes.” 

 

Capcap...cap is op 23 oktober om 00.00 uur te zien in de Gloppe tijdens Popronde Leeuwarden. 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland