#POPRONDE14: Maak kennis met APRIL #POPRONDE14: Maak kennis met APRIL

Van Serious Talent tot stinkende broodjes bal

, Tekst: Sjoukje Werkman

#POPRONDE14: Maak kennis met APRIL

Van Serious Talent tot stinkende broodjes bal

Tekst: Sjoukje Werkman ,

Na een jaar afwezigheid keert de Popronde dit jaar terug naar Leeuwarden, en wel op donderdag 23 oktober. Verschillende locaties in het centrum van de stad, waaronder poppodia Asteriks en Romein en cafés als Andere Koffie en Café Scooters, bieden een podium aan talentvolle Nederlandse acts. Een paar van de acts die in Leeuwarden te zien zullen zijn, stellen wij alvast aan jullie voor. Maak nu kennis met: APRIL.

Samen is beter dan alleen, in dit geval. APRIL bestaat uit Jorn Matthijssen en Julia Hendriks, beter bekend als Crimson en Violet. Twee stemmen die samen een zijn. Dromerige, soms kwetsbare muziek, afgewisseld met een sterke bas en een opzwepende melodie. 
 
Sinds begin augustus is APRIL verkozen tot Serious Talent Band bij 3FM. Dat dit de nodige vruchten afwerpt, blijkt uit het gesprek met Jorn Matthijssen. Hij vertelt: “Je ziet het effect vooral terug in het aantal shows. Op het moment dat we begonnen, stonden er vier optredens geboekt. Sindsdien zijn er 15 shows bij gekomen!” Ook Johannes Sigmond (Blaudzun) heeft hier een aandeel in. “Hij is op onze muziek gestuit en dacht, dit is vet! Al snel traden we op als zijn voorprogramma in Leiden, Amsterdam en Zwolle.”

Het gaat lekker dus, met APRIL. “Jazeker, we hebben niks te klagen. Tot aan november zitten echt alle weekenden goed vol dankzij de Popronde. Van onze eerste ep Crimson, maar ook van de tweede nog uit te brengen ep Violet, verschijnen remixes die we hopen gebundeld uit te brengen. Het liefst in eigen beheer of bij een label.”

Crimson & Violet zijn de alterego’s van Jorn en Julia. In deze ‘rol’ vinden de twee artistieke vrijheid, meer dan wanneer ze zichzelf zijn. Bestaat APRIL echt alleen uit deze twee persoonlijkheden of komt daar meer bij kijken? Jorn: “Het duo is de creatieve kern van de band. Wij bedenken alles zelf en verzamelen daarna mensen om ons heen die kunnen helpen om de plannen te verwezenlijken. Zo werken we nu met Sjoerd en Bas, twee topmuzikanten die de percussie en live productie verzorgen. Zonder deze knapen zou de band er wel echt heel anders uitzien en vooral klinken.”

Hulde voor dit gezelschap dus, want ze klinken zeker goed. Zo bleek ook tijdens de Popronde in Apeldoorn. Van alle optredens is deze toch wel het meeste bijgebleven. “Het was in de Entrance, een rood velours met rode lampen en danspalen bedekte toko met hele vette house en super aardige mensen achter de bar. Het was de tweede show van de Popronde en ook de tweede show in deze samenstelling en ik denk dat we hier voor het eerst echt plezier met elkaar hadden op het podium.”

Het is niet zomaar wat, zo’n Popronde. Wekenlang toeren met elkaar, wat doet dat met de sfeer onderling? “Nou, Bas stinkt nog wel eens wat met zijn broodjes bal in de bus (die shit ruikt echt naar kattenvoer) en Sjoerd kan zich zo lekker bemoeien met de bestuurder (die lijkt net mijn oma af en toe). Julia en ik kunnen heerlijk bekvechten en dat is natuurlijk voor de jongens een gouden kans om wat olie op het vuur te gooien. Je lacht je krom om alles wat er gebeurt, maar aan het eind van de rit ben je ook best wel moe. En dan mag je de dag daarna weer!” 

Het gesprek maakt op zijn minst nieuwsgierig naar de personen achter dit verhaal. Meer horen? Donderdag 23 oktober spelen ze om 20.30 uur in Poppodium Romein op het Hollandse Nieuwe Podium van 3VOOR12. 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland