#POPRONDE14: Tips van de organisatie #POPRONDE14: Tips van de organisatie

Eva van Netten en Niels Lahuis over de hoogtepunten van Popronde Leeuwarden

, Theo van der Veer

#POPRONDE14: Tips van de organisatie

Eva van Netten en Niels Lahuis over de hoogtepunten van Popronde Leeuwarden

Theo van der Veer ,

Op donderdag 23 oktober 2014 wordt de Leeuwarder binnenstad omgetoverd tot één groot popfestival. Popronde Leeuwarden is sinds 1994 hét trefpunt van alles wat in de Nederland aan opkomend poptalent rondloopt. Alle soorten bands en alle soorten genres kom je er tegen, maar dan wel de coolste varianten daarvan! Liefhebbers van goede muziek mogen deze afspraak dus niet missen. Nog geen keuze kunnen maken over wat je wilt zien op Popronde? ‘Laat je verrassen’ is voor jou te vrijblijvend? De organisatie zet, speciaal voor 3VOOR12/Friesland haar muzikale tips op een rijtje.

De twee bands die wij in de gaten moeten houden volgens programmeur Eva van Netten zijn:

CUT_ (23.00 uur, Podium Asteriks)

CUT_ is een duo bestaande uit Belle Doron en Sebastiaan Dutilh, maar ze klinken geenszins als hun Schotse naamgenoten. De sound van deze Amsterdammers is elektronisch en gebaseerd op een mix van liedjes en improvisatie. Dit maakt dat iedere show een eigen karakter heeft. Geïnspireerd door de omgeving, Podium Asteriks in dit geval, en het moment. Tel daar de visuals van Hidde de Jong bij op en je hebt een indrukwekkende live act. Dit voorjaar genereerde het duo veel aandacht door hun (Engelstalige) cover van Papaoutai van het Belgische wonderkind Stromae. Of ze dit nummer in Leeuwarden ook ten gehore breng is even afwachten, CUT_ is hoe dan ook een live act die zowel oog als oor stimuleert.

REINDIER (21.20 uur, Academie voor Popcultuur)

Jongemannen die zeggen beïnvloed te zijn door Bob Dylan, Kate Bush én Björk, je komt ze niet veel tegen. Wel is dit het geval bij Reinier van Harten, een jonge Amsterdammer, die eenmaal op het podium verandert in REINDIER. Zijn invloeden resulteren in een bijzonder en uniek geluid. Naar eigen zeggen ‘een deel pop, een vleugje folk, een eetlepel elektronica, een wolkje theater en een flinke scheut emotie, dit alles dient asymmetrisch schudden’. Voeg daarbij een androgyn, melancholische stemgeluid en confronterende teksten... Hadden we al gezegd dat REINIER heel bijzonder is? Wanneer hij live ook nog eens bijgestaan wordt door Carlos Della-Fiore en dit alles opgeleukt word met de nodige visuals lijken alle ingrediënten voor een vermakelijke avond aanwezig. Mis dit niet!

Niels Lahuis, die verantwoordelijk is voor de marketing en PR van Popronde Leeuwarden tipt voor ons:

Robbing Banks (22:30 uur, Academie voor Popcultuur)

Binnen een band zijn er nog wel eens wat meningsverschillen. De gitarist vindt de muzikale richting van de band niet goed, de zanger maakt zich druk over het verkeerde Perzisch tapijt wat op het podium ligt, de bassist lacht hem daarover uit en ondertussen klaagt de drummer over alweer een lege fles whiskey. Om maar eens wat voorbeelden te noemen. Hoe los je dat op? Simpel: je doet alles in je eentje. Robin van Saaze is zo iemand. Onder de naam Robbing Banks is hij gitarist, drummer, zanger, producer en platenbaas. Werkt dat? Ja, dat werkt. Door 3FM werd de 34-jarige muzikant al uitgeroepen tot Serious Talent en 3VOOR12 benoemde hem tot Hollandse Nieuwe. Met zijn stevige garagerock staat Robbing Banks tijdens Popronde Leeuwarden in de Academie voor Popcultuur. Dit wordt gaaf!

The Black Cult (01:00 uur, de Gloppe)

Groningers hebben iets met garagerock. De vuigste garagerock bands uit The States doen Vera’s Kelderbar aan en het meest obscure vinyl singeltje valt in Groningen nog wel ergens op te duiken. Natuurlijk heeft dit alles ook zijn weerslag op de bevolking. Je kunt een A4-tje volschrijven met een opsomming van garagerock bands uit Groningen. De meest recente troef is The Black Cult. Drie knapen die maar al te goed weten hoe je een paar vette rocknummers moet schrijven. Recentelijk brachten ze een 7” singeltje, ‘I Don't Want It’ uit op Tender Records, het label van Tim Knol. De juiste weg naar eeuwige roem lijkt ingeslagen en live? Live zijn de drie al helemaal een sensatie, dus ga ze vooral zien!

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland