#MadNes14: Dag 1, er mag gedanst worden!

Met: TenTemPiés, Small Time Crooks, Call It Off en DropmiX

Niels Lahuis, Jan Paulus van der Meulen, Anna Span en Sjoukje Werkman ,

Een zonnige start van een prachtig weekend. Op vrijdag vanaf 11 uur is de camping geopend en al gauw schieten de eerste tentjes de lucht in. Het muzikale programma start 's avonds rond een uur of 8. Vanaf de eerste tonen van de TenTemPiés is het feest, pas na drieën valt er een stilte over het eiland. Een goed begin.

TenTemPiés

De tent stroomt langzaam vol, terwijl buiten kleine regeldruppeltjes voor verkoeling zorgen. Na een zonovergoten middag op MadNes is het aan TenTemPiés de eer om de mainstage te openen. Missie? Het klaarstomen van het publiek voor een lange festivalavond. De band timmert al een tijdje aan de weg. In 2011 verscheen het eerste album en er volgde een tour langs festivals als Dunya, Oerol en Mundial. Festivalgangers van de vorige editie van MadNes kennen ze natuurlijk nog wel. Zanger Maurino Alarcón Seguel haalt hét moment van toen nog eens aan. "Weten jullie nog? De stroom viel uit, maar de blazers gingen gewoon door. Onze drummer, die ging gewoon door. En jullie, jullie gingen gewoon door!" Het typeert het festival, de interactie tussen band en publiek is uitermate hoog. Het geluid van de band - een mengeling tussen ska, reggae, rock en alles wat hier tussen valt - werkt natuurlijk perfect op dit festival. Het optreden puilt uit van de een-tweetjes met het publiek, van catchy handgeklap tot een sitdown waarbij de band de gehele tent op de knieën weet te krijgen. De nummers zitten goed in elkaar en de band vindt een goede mix tussen diverse genres. Que Sera, maar vooral ook Americano zijn de sterkste nummers van de band. De laatst genoemde start op latin-achtige wijze, aangezwengeld door de blazerssectie die melodie aan het geheel geeft en sluit af met een solo die door Santana zelf geschreven kon zijn. De kop is eraf, de heupen zijn los. TenTemPiés opent MadNes met een ijzersterk optreden. (Jan Paulus)

Small Time Crooks

Op een festival als MadNes kun je gerust zeggen dat de leden van de Haagse skifflegroep Small Time Crooks wel een beetje opvallen. Allen strak in het pak, onder de tatoeages en de baarden en snorren netjes getrimd door vaste barbier Schorem. Zet daar de vele surfers, skaters en ander ultiem ontspannend volk tegenover en er ontstaat toch wel een erg groot contrast. Maakt het wat uit? Absoluut niet. Beide groepen zijn ontzettend blij om elkaar te zien. Dat is te merken aan de grote opkomst in de BaroNes voor de vier heren. Small Time Crooks staat dit jaar op zo'n beetje elk groot festival. Zo zagen we ze al op Jailbreak Festival, Paaspop en later dit jaar op Zwarte Cross. Overal waar ze komen, worden de heren met open armen ontvangen. Zo ook op Ameland. En terecht, want Small Time Crooks is simpelweg een fantastische band. Bemand met contrabas, gitaar, banjo, wasbord en een flinke dosis Haagse humor, maken de mannen pakkende skifflenummers. De aandacht van het publiek weet de band dan ook een uur lang volledig vast te houden. De nacht wordt op sterke wijze ingeluid, dit doen weinig bands ze na. (Niels)

Call It Off

Een energiek optreden van de jongens van Call It Off uit Den Haag. Qua stijl vergelijkbaar met bands als The Gaslight Anthem en Alkaline Trio, maar met genoeg originaliteit in huis om deze stempel meteen ook weer van zich af te schudden. Het talent van de jongens blijft niet onopgemerkt. Sinds de release van debuut EP Lovers vorig jaar en de tweede EP in afgelopen maart, lopen de zaken gesmeerd. Als support act van bands als Rise Against, Pennywise en Zebrahead later dit jaar, ziet de toekomst er rooskleurig uit en dat merk je. Eén bak energie in de BaroNes. Met twee zangers is er veel variatie in zang. Het valt nauwelijks op dat bassist Lesley afwezig is (herstellende van een rugoperatie). De band is zeer vereerd om op MadNes te mogen spelen, al beslaat het volledige repertoire nog geen uur. Een slimme afwisseling met covers vult het gat snel op. Enthousiasteling Kevin wordt het podium opgetrokken om het publiek nog meer op te zwepen. Als waardige afsluiter van een stevige show springt hij onder luid applaus de joelende menigte in. (Sjoukje)

DropmiX

Ondertussen is DropmiX los in de BaroNes. Een collectief wat oorspronkelijk is begonnen als een producers duo, bestaande uit David Uijterlinde en Julius Nieuwenhuizen Segaar. Inmiddels is het gezelschap uitgebreid tot een volledige liveband met een gitarist, toetsenist en een drummer. Vanavond aangevuld met diverse gastvocalisten en Samuel ‘MC Justizz’ Vekeman, die de boel vakkundig aan elkaar rapt. MC Justizz tuurt wat door de tent en er verschijnt een grote lach op zijn gezicht wanneer de eerste drop valt. Vanavond wordt er gewoon doorgevaren en gesurft, niet op de golfen maar op de handen van het publiek. De vergelijking met Pendulum is snel gemaakt, live drum 'n bass met harde drops en pakkende melodieën. Ondanks de Nederlandse afkomst van de band, spreken ze het publiek aan in het Engels. Af en toe halen deze uitingen de vaart er een beetje uit, maar voor de rest zit de set strak in elkaar. De show eindigt in complete chaos, in de positieve zin van het woord. (Jan Paulus)

Nobody Beats The Drum/Jasper Weeda

Dansbaar en niet te ingewikkeld. Waar de meeste feestjes vaak – voor je gevoel – veel te vroeg stoppen, gaat MadNes gewoon nog even door. De vrijdag wordt afgesloten met de duistere beats van Nobody Beats the Drum en de swingende platen van de hand van Jasper Weeda. Sjam Sjamsjoedin (NBTD) staat bekend om zijn progressieve mix van live electronics en het hypnotiserende geluid. Jasper Weeda daarentegen houdt het eenvoudig. Waar de logica in zijn volgorde van draaien volledig ontbreekt, is het plezier des te groter. Een feest van herkenning met echte golden oldies, beschamende goed/fout nummers, old school hiphop, eigenlijk alles wat maar dansbaar is. Tot in de late uurtjes. Moe maar voldaan en met het zand tussen de tenen trekken de bezoekers zich na afloop terug op de camping in de duinen. Op naar dag twee. (Sjoukje)