#MadNes14: Tim Vantol staat met beide benen op de grond

Als we gaan, dan gaan we met z’n allen

Tekst: Sjoukje Werkman | Foto's: Anna Span | Zes&20 Fotografie ,

Vroeg in de avond, na een zonnige eerste dag van MadNes Festival, betreden Tim Vantol en zijn band de Mainstage. Het publiek druppelt langzaam binnen, maar aan het einde van de show staat de tent ramvol. Singer-songwriter Tim Vantol zet met zijn band een flinke show neer. De lijfspreuk en tevens titelsong If We Go Down, We Will Go Together loopt als rode draad door het optreden.

HET CONCERT:
Tim Vantol, MadNes Festival 2014, Mainstage, vrijdag 4 juli 

DE ACT:
Tim Vantol is een graag geziene gast op festivals, maar treedt ook met veel plezier op in kelders en kleine zaaltjes. Als support act van o.a. Chuck Ragan heeft hij zeker geen reden tot klagen, zou je zeggen. Maar, het leven als soloartiest bestaat niet enkel uit leuke dingen. Naast enorm veel vrijheid, een waslijst aan mooie optredens en een succesvolle tour, is het ook hard werken en best eenzaam af en toe. Des te groter zijn waardering voor vrienden en fans, die hem overal volgen.

HET NUMMER:
Een akoestische uitvoerig van Give It Another Try is duidelijk een van de favorieten van de meegereisde fans, vooraan zingt men luidkeels mee. Een herkenbaar thema, over het gevoel om bijna te verdrinken door alles wat op je afkomt. Een nummer over hoe moeilijk het soms kan zijn, maar waar vrienden voor je klaar staan om het hoofd boven water te houden.

HET MOMENT:
Vijf jaar geleden heeft Tim Vantol zijn leven radicaal omgegooid. Na het spelen in harde bands (waaronder Antillectual), op tournee met de Revival Tour (Chuck Ragan, Dave House etc.) is het tijd voor een nieuwe weg. Tim Vantol kiest voor de rustigere, akoestische kant van het vak, Hij is dankbaar voor alle vrienden en fans die hem de afgelopen jaren zijn blijven volgen. Tim vertelt dat hij voor de eerste keer op Ameland is. Speciaal voor zijn fans die zijn meegereisd, speelt hij een akoestische uitvoering van Bitter Morning Taste.

HET PUBLIEK:
Aan het begin is de tent slechts halfvol. Maar het publiek wat er is, is volop in beweging. Door het mooie weer van eerder die dag zit de stemming er goed in. De overgangen van rustige intro’s naar snelle ritmes pikt het publiek moeiteloos op. Er wordt gedanst, geskanked, gezoend en door het fanatieke crowdsurfen vliegen de festivalgangers door de lucht.

HET OORDEEL:
Een prima optreden! In het begin lijkt het publiek er nog even in te moeten komen, maar halverwege de show trekt dat helemaal bij. Wanneer het optreden van Small Time Crooks in de BaroNes is afgelopen, stroomt de tent helemaal vol en krijgt Tim Vantol (met zijn band) de aandacht die hij verdient.