#MadNes14: The JB Conspiracy verlengt de feestvreugde

Jubelstemming na voetbalwedstrijd houdt nog even aan

Tekst: Sjoukje Werkman | Foto's: Anna Span | Zes&20 Fotografie ,

Na twee heerlijke dagen en een legendarische overwinning van het Nederlands Elftal verkeren de bezoekers van MadNes in een opperbeste stemming. Enkele minuten na de bloedstollend spannende wedstrijd betreden de zeven heren van The JB Conspiracy de Mainstage, toepasselijk versierd met oranje accessoires. Het feest is nog lang niet afgelopen.

DE ACT:
This Machine (2007) is voor velen de eerste kennismaking met The JB Conspiracy. Het debuut levert ontzettend veel optredens op, waaronder een samenwerking met Reel Big Fish, Less Than Jake en Rancid. Naast de vele tournees door thuisland Engeland, waren er ook shows op grote festivals als Slam Dunk, Dour en Jera on Air. Toch duurt het ruim zes jaar voor er nieuw werk verschijnt, pas in 2013 ziet opvolger The Storm het levenslicht. Het is het resultaat van een periode hard werken, schrijven en groeien. De teksten zijn volwassen geworden en zijn lang niet zo feestelijk als je in eerste instantie zou denken.

HET NUMMER:
Een spectaculair intro bij Say Goodbye laat zien wat de band in huis heeft. Tijdens een instrumentale voorstelronde krijgt iedere muzikant afzonderlijk de kans om zijn talent te laten horen. Zoals terecht in de aankondiging van MadNes omschreven, is de sound aanzienlijk verbeterd. Ze zetten een duidelijk statement neer en bewijzen eens te meer dat skapunk echt wel meer is dan enkel een stel trompetten en vrolijke deuntjes.

HET MOMENT:
Het lijkt een vast onderdeel van de optredens tijdens MadNes: crowdsurfen in een rubberboot. Standaard begeleid door het bordje Crowdsurfclinic, is het iedere keer een hilarisch gezicht wanneer er weer een bootje overvliegt.  

HET PUBLIEK:
De sfeer is prima, de tent is goed gevuld en er wordt heel wat afgedanst. Ondanks de overlap met Peter Pan Speedrock lijkt een groot deel van de bezoekers een dansje te wagen bij de Mainstage.

HET OORDEEL:
Eigenlijk kan dit optreden bij voorbaat al niet stuk, gezien de jubelstemming van het publiek én de muzikanten zelf. The JB Conspiracy doet er nog een schepje bovenop en maakt het feest compleet. Weer een verlenging dus, deze keer van de feestvreugde. Proost!