#KPVF14 finalisten: singer-songwriter Djûke #KPVF14 finalisten: singer-songwriter Djûke

Vreemde eend in de bijt, tussen de gitaarbandjes

, Tekst: Theo van der Veer

#KPVF14 finalisten: singer-songwriter Djûke

Vreemde eend in de bijt, tussen de gitaarbandjes

Tekst: Theo van der Veer ,

Het is inmiddels een begrip geworden: de Kleine Prijs van Fryslân. Hoewel de naam anders doet vermoeden, is het winnen van deze prijs een grote stap in de muzikale carrière van beginnende, lokale bands. Na een aantal voorrondes verspreid over de hele provincie en drie halve finales, is het op zaterdag 7 juni tijd voor de grote finale in Poppodium Romein te Leeuwarden. 3VOOR12/Friesland stelt de finalisten aan je voor. Deze keer: Djûke.

Djûke is een singer-songwriter uit Leeuwarden. Ze zingt al heel lang, maar sinds een jaar schrijft ze ook haar eigen nummers. Over het schrijven zegt ze: “Ik vind het geweldig. Het is voor mij een manier om dingen van me af te schrijven en een stukje Djûke te laten zien die de mensen nog niet kennen”. Ook vertelt ze geïnspireerd te zijn door artiesten als Agnes Obel en Fink. “Ik houd van hun donkere muziek en hun rauwe stemmen. Het is muziek met weinig versieringen en uithalen, maar wel met de nodige spanning. Het boeit mij tot het eind. Ik probeer zelf ook met weinig instrumenten een groot geluid te creëren.”

Over haar deelname aan de Kleine Prijs van Friesland: “Na een lange schrijfperiode leek de Kleine Prijs van Friesland mij een goede manier om te laten horen wat ik zoal gedaan heb. Ik was benieuwd wat mensen ervan zouden vinden en door mee te doen aan zo’n wedstrijd bereik je een groot publiek.” Ze maakt er geen geheim van dat de prijzen zeer aantrekkelijk zijn. Het feit dat ze tijdens de finale in Romein mag spelen, vindt de zangeres al een prijs op zich.

De finale van de Kleine Prijs van Friesland is de laatste jaren vaak het domein van gitaarbandjes. Djûke is wat dat betreft een vreemde eend in de bijt, hoe kijkt zij hier tegenaan? “Ik denk dat we hoe dan ook zullen opvallen tussen alle rockbandjes en in die zin is het een voordeel. Maar aan de andere kant zijn er bandjes die er wel een feestje van weten te maken. Wat het publiek dan het meest aanspreekt, dat is de vraag. Het kan twee kanten opgaan, denk ik.”

Djûke bereikte vrij eenvoudig de finale, hoe kijkt ze daar zelf op terug? “Ik had eigenlijk geen idee hoe ik het zou doen. Ik was op zich wel zeker over mijn muziek, maar of andere mensen het ook mooi zouden vinden, dat is een kwestie van smaak. Zeker in de voorrondes speelde ik op podia die niet per definitie geschikt waren voor zulke intieme muziek, dat was dan ook best spannend. Maar ik was blij dat de mensen met een biertje in de hand toch naar mij luisterden”.

De zangeres woont tegenwoordig in Rotterdam en studeert daar aan het conservatorium. Niet iedereen zal op de hoogte zijn van de KPvF, laat staan van haar finaleplaats. “Ik ben gelukkig niet de enige Fries in Rotterdam ik heb wel een aantal mensen gesproken die de wedstrijd kennen. Maar in de meeste gevallen moest ik wel even uitleggen wat de wedstrijd inhoudt en dan vonden ze het eigenlijk altijd wel vet dat ik mee deed,” aldus Djûke.

“Ik kijk erg uit naar de finale omdat Romein een sfeervolle locatie is, die goed bij mijn muziek past,” antwoordt Djûke op de vraag wat ze van de finale verwacht. Ze voegt daar nog aan toe: “Voor de finale neem ik een drummer, een contrabassist en nog een zangeres mee. Ik ga proberen met veel dynamiek te spelen. Dus je kunt mij alleen achter de piano verwachten, maar ook met diepe drums op de achtergrond”.

Stiekem kijkt Djûke al verder dan de finale: “Ik maak al wel plannen voor het opnemen van een EP. Ik wil in de zomer heel veel gaan schrijven en mijn nummers nog verder uitwerken, maar ik heb geen haast. Ik zie wel hoe de dingen zich ontwikkelen. Nu eerst maar een mooie show neerzetten in Romein”!

#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland