#ITG14: Vader trekt een muur van geluid op

Harde deathmetal imponeert op Into the Grave

Tekst: Marije Heida| Foto's: Femme von Steel ,

Liefhebbers van het genre deathmetal kunnen hun hart ophalen vandaag op het plein onder de Oldehove. Het Poolse Vader heeft in de afgelopen dertig jaar een flinke schare fans weten te verzamelen in eigen land, maar zeker ook in het buitenland na het vallen van de muur. Bij het invallen van de avond brengen de mannen van Vader de duisternis over het voormalig kerkhof en zijn ze de waardige voorgangers van headliner Megadeth.

HET CONCERT:
Vader, Into The Grave, zaterdag 9 augustus 2014

DE ACT:
Gebukt onder het communisme in die tijd richt Piotr "Peter" Wiwczarek samen met zijn maat Zbyszek "Vika" Wroblewski in 1983 de deathmetal band Vader op. Daarmee is Vader één van de grondleggers van extreme metal in Polen. Het verhaal van Vader begint vanaf 1986 echt vorm aan te nemen als ze spelen op het eerste Oost-Europese metalfestival Metalmania, dat in Polen wordt georganiseerd. Na 1990 worden de landsgrenzen overgestoken en zijn de mannen van Vader niet meer te stoppen. Tal van drummers, gitaristen en bassisten passeren de revue gedurende het bestaan van de band, maar rots in de branding blijft frontman Wiwczarek. Vanaf 1983 zijn er tien studioalbums uitgebracht, waarvan Tibi et Igni als laatste van de pers is gekomen. Tibi et Igni betekent vrij vertaald: ‘voor jou en het vuur’. Vuur in alle hoedanigheden (zowel fysiek als metaforisch) is dan ook een terugkomend thema op het album. Tot het einde van het jaar toert Vader nog door Europa. Begin december komen ze nog eenmaal dit jaar naar Nederland voor een optreden in Tilburg.


HET NUMMER:

Het blijft fascinerend hoe briljant de naam Into the Grave ooit gekozen is als naam voor dit metalfestival. Menig metalband heeft wel tien nummers die toepasselijk zijn voor de geschiedenis van de locatie en/of een overeenkomst hebben met de naam van het festival. Ook bij de frontman van Vader verschijnt een grote grijns op het gezicht tijdens de aankondiging van het nummer Triumph of Death; tijdens het refrein kunnen ongeveer 5500 metalheads de zin ‘To the Grave’ meebrullen. Direct na Triumph of Death wordt Where Angels Weep de speakers uit geramd. Beide tracks zijn afkomstig van het onlangs uitgebrachte album Tibi et Igni.

HET MOMENT:
Na bijna een uur deathmetal van Vader is de lucht rondom het plein behoorlijk van zuurstof onttrokken en snakt iedereen naar adem. Ter afkondiging van het optreden wordt de Darth Vader tune ingezet en trekt de muur van geluid weer weg. Mocht er bij een enkeling nog twijfel zijn over de herkomst van de bandnaam, dan is die vraag bij deze beantwoord. Ja, de naam Vader is een directe verwijzing naar het duistere karakter Darth Vader uit de klassieke Star Wars films.

OOK OPMERKELIJK:
In 1996 brengt Vader het cover album Future of the Past uit als ode aan de bands die hen geïnspireerd hebben in de beginjaren. In het jaar dat Wiwczarek de band oprichtte (1983), was er nog een Koude Oorlog gaande in Oost-Europa, waar het communisme regeerde. Middels een radiokanaal dat ‘s nachts metal draaide en cassette-ruil met vrienden in het hele land, kwam Wiwczarek destijds toch in contact met ‘Westerse’ metal.


HET PUBLIEK:

Tot ver achterin het goed gevulde voormalige kerkhof maakt Vader reacties los bij het publiek. Na afloop van het optreden gonzen de positieve uitingen van waardering lang na. Headliner Megadeth moet een half uur later nog optreden, maar voor velen is Vader al het hoogtepunt van de avond.

HET OORDEEL:
Het is lastig om bij een band als Vader niet geheel in superlatieven te gaan spreken. Het is veel, overdonderend hard, knettersnel en superstrak. De bandleden kunnen alleen al om hun vaardigheden als muzikanten niet anders dan geprezen worden. Ook de toeschouwers die deathmetal niet als hun favoriete genre beschouwen, zullen zeker erkennen dat wat deze Poolse mannen laten zien en horen technisch zeer goed is.