#ITG14: Schirenc plays Pungent Stench, maar dan anders

Deathmetal met een zieke twist

Tekst: Dirk van der Zee | Foto's: Coen Waltmans ,

Van een reünie is zeker geen sprake wanneer Pungent Stench - of beter gezegd: Shirenc Plays Pungent Stench - het podium van Into The Grave betreedt. De band rondom zanger/gitarist Martin Schirenc, één van de oorspronkelijke bandleden van Pungent Stench, is verwikkeld in een juridische strijd met een ander bandlid. De communicatie tussen de twee heren loopt via de advocaat.

HET CONCERT:

Shirenc Plays Pungent Stench, Into the Grave, Leeuwarden, zaterdag 9 augustus 2014

DE ACT:

Zowel de oorspronkelijke naam Pungent Stench als The Church Of Pungent Stench, waar recentelijk nog mee is opgetreden mogen niet gebruikt worden. Dat weerhoudt Schirenc er niet van om oud materiaal te spelen van Pungent Stench onder de naam Schirenc Plays Pungent Stench. De Oostenrijkse band Pungent Stench loopt al enkele decennia mee in de deathmetal scene. De band maakte lekkere vunzige deathmetal en staat bekend om de gore teksten en dito platenhoezen. Met het schrijven van de nummers werd dan ook behoorlijke fantasie gebruikt. Nummers als; Blood, Pus and Gastric Juice en Embalmed In Sulphuric Acid spreken aardig tot de verbeelding. Het motto: hoe smeriger, hoe beter. De formatie van Schirenc wordt vaak gevraagd voor festivals, zo heeft de band eerder dit jaar al op het Neurotic Death fest in Tilburg en op de Graspop Metal Meeting in Dessel (BE) gespeeld.

HET PUBLIEK
Er wordt wat lauw gereageerd door het publiek op wat de band van Schirenc laat horen.

HET NUMMER
For God Your Soul, For Me Your Flesh. Deze staat op de gelijknamige langspeler. Het is met een kleine tien minuten ook meteen het langste nummer van de set.

HET MOMENT:
Op een zeker moment is er de vraag of het publiek nou echt warmer was gelopen voor Gorguts, waar Schirenc Plays Pungent Stench uiteindelijk voor in de plaats is gekomen. Voor de gemiddelde liefhebber van metal zal het materiaal van Pungent Stench een stuk relevanter zijn dan dat van Gorguts.

OOK OPMERKELIJK
:
Pungent Stench is in 1995 voor een bepaalde tijd uit elkaar geweest, om vervolgens in 2000 weer bij elkaar te komen, twee albums op te nemen en op tour te gaan. Vervolgens ging de band in 2007 definitief uit elkaar, met nog nieuw opgenomen materiaal op de plank waar nog niets mee is gedaan.

HET OORDEEL:

Schirenc Plays Pungent Stench brengt nummers van een band, die niet meer bestaat. Het project werkt vrij goed, omdat Pungent Stench een omvangrijke discografie heeft en zanger/gitarist Schirenc een paar goede muzikanten om zich heen heeft verzameld. Drummer Mike Gröger mag daarbij als een sterke schakel worden beschouwd. Schirenc Plays Pungent Stench zet een goed optreden neer op Into The Grave.