#ITG14: Groots Megadeth is de perfecte headliner

Thrashmetal legendes sluiten succesvolste editie Into The Grave sterk af

Tekst: Niels Lahuis | Foto's: Coen Waltmans ,

Dat moet wel even een momentje zijn geweest voor de Friese metalfan: Megadeth komt naar Leeuwarden. De organisatie van Into The Grave zette dit jaar hoog in voor de vierde editie van het festival. Maar het kreeg gelijk. De Amerikaanse thrashmetal legendes geven een ruim 5.500 tellend publiek precies wat het wil. Niet alleen is de band sterk op dreef, ook de show eromheen maakt veel indruk. Duur? Zeker. Maar Dave Mustaine en zijn mannen zijn het meer dan waard.

HET CONCERT:

Megadeth, Into The Grave, Leeuwarden, zaterdag 9 augustus 2014

DE ACT:

Begin dit jaar kreeg ondergetekende een bericht van organisator Paul van Berlo: “Megadeth komt naar Into The Grave.” Megadeth? Thrashmetal legendes en één van de Big Four Megadeth? Het klopte. De organisatie van het metalfestival koos dit jaar voor een andere aanpak. In tegenstelling tot voorgaande edities waar de line-up qua grootte dicht bij elkaar zat, werd er dit jaar gekozen voor een hele grote naam als headliner. En dus worden Dave Mustaine en zijn mannen in een busje naar Leeuwarden gebracht. Om daar Into The Grave haar sterkste headliner tot nu toe te geven.

HET NUMMER:
Megadeth kan het zich permitteren om een ware Greatest Hits show neer te zetten. Meteen duikt de band er vol in met opener Hangar 18, om via nummers Skin 'o My Teeth uit te komen bij de verrassend sterk uitgevoerde Thin Lizzy cover Cold Sweat. Maar de ware klassiekers moeten dan eigenlijk nog komen. Symphony of Destruction? Check. Peace Sells (inclusief mascotte Vic Rattlehead)? Check. Maar met name afsluiter Holy Wars… blijft een topfavoriet bij de echte fans. De sterke solo’s van Mustaine en gitarist Chris Broderick, overigens ijzersterk in vorm, doen het publiek smeken naar meer.

HET MOMENT:

Het zal vast even wennen zijn geweest voor de organisatie, het reizende circus dat Megadeth heet. We zien een drietal flinke LED-schermen (inclusief de nodige visuals), een speciale toren achter de geluidstafel voor de lichtshow en een drumpodium waar je lokale coverband drummer hoogtevrees van zou krijgen. Noem het een poppenkast maar een dergelijke show hoort wel bij een band van het formaat van Megadeth. En het zorgt ook nog eens echt voor een toevoeging in de show van de band. Alles moet precies kloppen en mede daardoor laat Megadeth zijn ware souplesse en ervaring zien. Wát een show.

OOK OPMERKELIJK:

Goed, meneer Mustaine heeft dan weer niet bepaald de reputatie van nicest guy in showbusiness, maar op Into The Grave is de 52-jarige rocker in een uitstekend humeur. Rustig vertelt hij over zijn Nederlandse vrouw (“Dutch girls are the best”) en spreekt hij over zijn liefde voor Leeuwarden. Dat hij een dag later waarschijnlijk exact hetzelfde zal zeggen tegen de desbetreffende stad zullen we voor de gelegenheid maar even achterwege laten.

HET PUBLIEK:

Probeer ze maar eens te tellen, al die Megadeth t-shirts op het Oldehoofsterkerkhof. Snel zal je duidelijk worden dat de vier Amerikanen verreweg de meest populaire band op de vierde editie van Into The Grave vormen. Bomvol staat het voor het podium en vrijwel elke bezoeker kijkt zijn ogen uit bij al die visuals. Aan enthousiasme heeft het viertal niks te klagen. En Mustaine? Die hoeft maar een enkele keer zijn bekende grijns te laten zien en hij heeft ze allemaal in zijn broekzak.

HET OORDEEL:

Eigenlijk kan Megadeth op Into The Grave niet veel verkeerd doen. Het feit dat de mannen überhaupt op Into The Grave staan is al mooi maar toch weerhoudt het de band er niet van om een ijzersterke show te geven. Mustaine is, voor de verandering, goed bij stem en mede-oprichter en bassist Dave Ellefson heeft er zichtbaar plezier in. Het strakke spel en het bombastische geluid van de thrashmetalband knalt er precies op de goede manier in op Into The Grave. Het kost wat, maar dan heb je ook wat.