#ITG14: Flotsam & Jetsam laat de Oldehove op zijn grondvesten schudden

Jong geleerd is oud gedaan

Tekst: Dirk van der Zee | Foto's: Coen Waltmans ,

Flotsam and Jetsam is van oorsprong een nautisch begrip. Flotsam is een onderdeel van een schip dat overboord wordt geslagen tijdens een schipbreuk en uiteindelijk - als het drijft - aan land wordt gespoeld door de golven van de zee. Jetsam is meestal afval dat door de zeelieden zelf overboord wordt gegooid. Kortom, het is thrash. En dat is precies wat Flotsam and Jetsam maakt: strakke thrashmetal die de Oldehove op zijn grondvesten laat schudden.

DE ACT:
De band Flotsam and Jetsam werd in 1981 opgericht in Phoenix (US), maar stond in die tijd nog onder de naam Paradox bekend. Dit heeft slechts een jaar geduurd, al snel volgde een naamswisseling en werd de band omgedoopt tot Dredlox. Voordat de definitieve naam Flotsam and Jetsam in 1984 eindelijk werd gekozen, ging de band nog een tijdje onder de naam Dogz door het leven. Flotsam and Jetsam is duidelijk geïnspireerd geraakt door de New Wave of British Heavy Metal. Tijdens de Dredlox-periode werden er vooral covers gespeeld van Iron Maiden, Judas Priest en Michael Schenker Group. Tegenwoordig bestaat de band uit Kelly David-Smith op drums, Michael Gilbert en Steve Conley op gitaar, Eric A. Knutson op zang en Michael Spencer op basgitaar.

HET NUMMER:
Hammerhead, terug te vinden op de demo Iron Tears. Het nummer staat aan het begin van de setlist en zorgt ervoor dat alle remmen meteen los gaan.

HET MOMENT:
Frontman Knutson voelt zich thuis op het podium en weet het publiek regelmatig op te zwepen. Tussen de nummers door vraagt hij hoe het met het publiek is, waarop steeds veel respons volgt.

OOK OPMERKELIJK:
Jason Newsted, de ex-basgitarist van onder andere Metallica en Voivod, heeft deel uitgemaakt van de bezetting van Flotsam and Jetsam. Hij begon als bassist en nam uiteindelijk ook de vocalen voor zijn rekening. In die tijd schreef hij zelfs de teksten voor Flotsam and Jetsam.

HET PUBLIEK:
Leuk om te zien is dat de wat oudere 'metaljongere' zichtbaar geniet van Flotsam and Jetsam. Tijdens het optreden wordt als vanouds geheadbangd en gepogood.

HET OORDEEL:
Flotsam and Jetsam zet een sterk optreden neer op Into The Grave. De band heeft er zelf duidelijk veel plezier in en de nummers worden goed strak gespeeld. Het geluid staat behoorlijk luid en dat mag ook, het is tenslotte thrashmetal.