#FF14: Interview met Fenn

Duister, intens en met vlagen zelfs wat vuig

Tekst: Bente Hout ,

Fenneke Schouten en Frank de Boer leerden elkaar kennen op de Leeuwarder Academie voor Popcultuur. Inmiddels zijn ze beiden afgestudeerd en delen ze een kantoor in Groningen, waar ze als zelfstandig ondernemers binnen de culturele sector werken. Daarnaast vormen ze samen indietronica duo Fenn, dat in april zijn debuutalbum Bring me Fire uitbracht. Komend weekend is de act te zien op Freeze Festival.

Ooit was Fenn een zevenkoppige band, maar uiteindelijk bleef enkel de kern overeind staan. Geen negatief gegeven, volgens Schouten. "Ik vind het heel fijn om met z'n tweeën te zijn", licht ze toe. "Alles is compacter, dus ook eventuele discussies en de vorm van communicatie. Ik weet dat ik van Frank op aan kan en andersom is dat hetzelfde." Voormalige bandleden gingen hun eigen weg, hadden te weinig tijd of voelden het niet meer. Hun opstappen zit Schouten niet dwars, maar heeft volgens haar zelfs een positief aandeel gehad in de ontwikkeling van Fenn. "Iedereen bewandelt zijn eigen weg en dat kun je elkaar niet afdwingen. Soms is het zo dat je elkaar moet loslaten om tot meer ruimte voor creativiteit te komen."

Naast de compactheid, biedt het met zijn tweeën zijn ook uitdaging, zo vindt de frontvrouw. "Je komt erachter dat je veel meer kunt dan je denkt. Dat is een interessante zoektocht. Het maakt ons als formatie, maar ook als individu, steeds weer sterker." Dat Fenn uit twee sterke en getalenteerde muzikanten bestaat is duidelijk. Wanneer ze op een podium staan verwondert het publiek zich niet enkel over de krachtige en sfeervolle muziek die het duo maakt, maar ook over het muzikale multitasken van zowel Schouten als De Boer. Zo drumt de eerste op een elektronisch drumpad terwijl ze zingt en speelt de laatste basgitaar en synthesizers, terwijl hij ook samples vanuit zijn laptop aanstuurt en her en der meezingt met Schouten.

Op debuutalbum Bring me Fire - dat begin april al te beluisteren was via de Luisterpaal en half april officiëel uitgebracht werd - is de kundigheid van beide muzikanten goed terug te horen. Al is het album van begin tot eind door Schouten en De Boer ingespeeld, de kracht en energie van de nummers zijn zodanig dat er een voltallige band achter had kunnen schuilen. Het is zowel muzikaal als tekstueel gezien duister, intens en met vlagen zelfs wat vuig. "Ik vind de dissonantie van het leven interessant. Dit album gaat veel over angsten, gevoelens van ingesloten zijn, liefde en relaties in elke vorm. De schoonheid ervan, versus de strubbelingen. De dissonantie dus", legt Schouten uit. "Zonder het één heb of ken je het ander niet."

Het duo wist al een plek te bemachtigen in de ijzersterke selectie voor Popronde dit jaar en speelt in november op de halve finale van de Grote Prijs van Nederland. "We willen Fenn artistiek gezien verder ontwikkelen. Zo zijn we onder andere bezig met decor, licht en visuals om een meer beeldende liveshow te ontwikkelen, een belevingswereld te creëren op het podium en voor publiek."

Fenn speelt om 23.55 uur in de Nivo-Noord zaal tijdens Freeze Festival, op zaterdag 27 september 2014.